Daria Ładocha o potrawach, bez których nie wyobraża sobie świąt. Przyznała się też do wpadki

Daria Ładocha na święta wraca do swojego rodzinnego domu w Opolu. Dla niej nie liczy się ilość dań, ale z kim je zje. Przyznaje, że na niektóre potrawy czeka cały rok. Każda z nich, to historia, którą nosi w sobie.

Daria Ładocha o wigilijnych potrawachDaria Ładocha o wigilijnych potrawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Darię Ładochę znamy z wielu programów, w których najczęściej gotuje. Jest też couchem zdrowia, prowadzi warsztaty kulinarne. Ostatnio gościła w porannej audycji radia Nowy Świat, gdzie opowiedziała o swoich ulubionych potrawach i zwyczajach świątecznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Karp jak u babci

Kiedy Patryk Rabiega, dziennikarz radia Nowy Świat, zapytał Darię Ładochę o potrawy, bez których nie wyobraża sobie świąt, jednym tchem wymieniła karpia w galarecie, barszcz i pierogi. Opowieść zaczęła od karpia w galarecie, który był popisowym daniem babci Ładochy, a teraz przyrządza go jej mama. Stwierdziła, że to coraz mniej popularna potrawa i wiele osób się dziwi, że jedzą takiego karpia. Dla niej zaś to esencja świąt.

— Kiedy w całym dniu pachniało cebulą, to już było wiadomo, że babcia robi galaretę — wspominała prezenterka telewizyjna.

Babcia dla Ładochy jest ważnym autorytetem kulinarnym, opowiadała też o niej w wywiadzie dla Pyszności z okazji Dnia Matki. Daria uwielbia karpia, który jeszcze podczas jej dzieciństwa kupowany był żywy i pływał w wannie. Do dziś, kiedy je go w galarecie, odzywa się w niej "pamięć zmysłów". Wspomina babcię i dziadka, świąteczną krzątaninę w kuchni.

Nie na ostatnią chwilę!

Jaką potrawę Daria Ładocha przygotowuje samodzielnie na święta? Swoją drugą ulubioną, czyli barszcz czerwony na zakwasie. Przyznała, że od razu gdy dociera do domu w Opolu, zabiera się za gotowanie. Jednak kilka lat temu zdarzyła się jej wpadka.

Opowiedziała z uśmiechem, że kiedy znajdzie się w rodzinnym domu, od razu przestaje być matką czy dziennikarką, tylko znowu czuje się po prostu jak dziecko. Spotyka się ze znajomymi, spaceruje po mieście... i właśnie kilka lat temu, tak mocno wczuła się w tę beztroską atmosferę, że zaczęła gotować barszcz dopiero w dniu Wigilii. Uratowała sytuację tylko dlatego, że jest kucharką. Doprawiała go, czym mogła, a mama tylko kręciła głową, gdy sięgała po żurawinę czy sok z pomarańczy. W każdym razie teraz zawsze przygotowuje barszcz kilka dni wcześniej. Wiadomo, musi się przegryźć, by osiągnąć smak umami.

Pierniczki Ładochy

Daria jako ośmioletnia dziewczynka po raz pierwszy upiekła pierniczki na święta. Do dziś korzysta z tego starego przepisu. Kartka jest już mocno poplamiona, dlatego kilka lat temu jej mama zrobiła zdjęcie, które ma w telefonie. Kilka razy próbowała coś zmienić, stosowała inne receptury, ale to nie było to.

Podobnie jak z nowymi potrawami, które proponowała na Wigilię. Tego dnia po prostu lubimy tradycyjne smaki, które znamy od lat. Ładocha przyznała też, że bliskie są jej święta w skromniejszym, polskim wydaniu. Wystarczy sianko pod obrusem, nie musi być mnóstwa dekoracji i miliona mrugających lampek. Podobnie jest z ilością potraw. Ważniejsze jest to, z kim je zje.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis