Z czym podać croissanty? Pomysły Darii Ładochy są najpyszniejsze. Sprawdziłyśmy to na warsztatach

Francuskie rogaliki są pyszne, ale już z nadzieniem... to mistrzostwo świata. Miałyśmy okazję przekonać się o tym na warsztatach, które prowadziła Daria Ładocha. Zaproponowała trzy warianty croissantów, każdy z owocowym akcentem. Trudno zdecydować, który najlepszy. Sprawdźcie sami, bo naprawdę warto.

Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Dorota Gepert

Z Darią Ładochą spotkałyśmy się na warsztatach zorganizowanych przez Herbapol Lublin. Ta firma obchodziła swoje 75 urodziny i to był świetny pretekst do spotkania. Zwłaszcza, że ma się czym chwalić. To jeden z największych zakładów zielarskich w Europie. Słynie z herbatek i mieszanek ziołowych, ale ma w swojej ofercie także dżemy i przetwory owocowe. Właśnie te ostatnie wykorzystywałyśmy, jako jeden ze składników do nadziewania croissantów. Owocowy akcent zawsze ożywia kompozycję i dodaje jej świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Niekoniecznie na deser

Przyzwyczailiśmy się do croissantów na słodko. Rzeczywiście z dżemem czy konfiturami smakują świetnie, ale bardzo deserowo. Jednak nawet Francuzi wiedzą, że ten wypiek ma swoje drugie oblicze. Gdy postawimy na wytrawne nadzienie, stanie się pyszną, ale niekoniecznie już słodką przekąską. Gdy dodatkowo podamy rogalika z porcją sałaty, nadaje się nawet na mały posiłek. O tym też przekonywała Daria Ładocha na warsztatach. Choć rogale są z natury delikatnie słodkie, to jednak ich smak jest dość neutralny, maślany. Dlatego świetnie łączą się z wyrazistymi dodatkami, jak ser kozi czy łosoś wędzony.

Trzy warianty croissantów według Darii Ładochy

Z akcentem owoców leśnych

Składniki:

  • 100 g serka twarogowego,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 kiwi obrane, pokrojone w plasterki,
  • dżem o smaku owoców leśnych,
  • drobno pokrojone pistacje do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z ziarenkami wanilii i cynamonem.
  2. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, włóż tam porcję serka.
  3. Serek posmaruj dżemem, ułóż plasterki kiwi.
  4. Całość posyp pistacjami.

Z posmakiem mango

Składniki:

  • 50 g wędzonego łososia,
  • połowa obranego awokado, pokrojonego w plasterki,
  • garść rukoli,
  • mus mango&brzoskwinie,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • garść kiełków słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go pesto.
  2. Następnie układaj kawałek łososia, awokado, rukolę.
  3. Całość polej musem mango&brzoskwinie i posyp kiełkami.

Apetyt na czarne porzeczki

Składniki:

  • połowa koziej roladki,
  • 2 świeże figi,
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej,
  • łyżka dżemu z czarnych porzeczek,
  • łyżeczka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go delikatnie musztardą.
  2. Następnie ułóż plasterki koziej rolady, sałatę rzymską oraz plasterki figi.
  3. Całość posmaruj dżemem porzeczkowym.
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie