Z czym podać croissanty? Pomysły Darii Ładochy są najpyszniejsze. Sprawdziłyśmy to na warsztatach

Francuskie rogaliki są pyszne, ale już z nadzieniem... to mistrzostwo świata. Miałyśmy okazję przekonać się o tym na warsztatach, które prowadziła Daria Ładocha. Zaproponowała trzy warianty croissantów, każdy z owocowym akcentem. Trudno zdecydować, który najlepszy. Sprawdźcie sami, bo naprawdę warto.

Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Dorota Gepert

Z Darią Ładochą spotkałyśmy się na warsztatach zorganizowanych przez Herbapol Lublin. Ta firma obchodziła swoje 75 urodziny i to był świetny pretekst do spotkania. Zwłaszcza, że ma się czym chwalić. To jeden z największych zakładów zielarskich w Europie. Słynie z herbatek i mieszanek ziołowych, ale ma w swojej ofercie także dżemy i przetwory owocowe. Właśnie te ostatnie wykorzystywałyśmy, jako jeden ze składników do nadziewania croissantów. Owocowy akcent zawsze ożywia kompozycję i dodaje jej świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Niekoniecznie na deser

Przyzwyczailiśmy się do croissantów na słodko. Rzeczywiście z dżemem czy konfiturami smakują świetnie, ale bardzo deserowo. Jednak nawet Francuzi wiedzą, że ten wypiek ma swoje drugie oblicze. Gdy postawimy na wytrawne nadzienie, stanie się pyszną, ale niekoniecznie już słodką przekąską. Gdy dodatkowo podamy rogalika z porcją sałaty, nadaje się nawet na mały posiłek. O tym też przekonywała Daria Ładocha na warsztatach. Choć rogale są z natury delikatnie słodkie, to jednak ich smak jest dość neutralny, maślany. Dlatego świetnie łączą się z wyrazistymi dodatkami, jak ser kozi czy łosoś wędzony.

Trzy warianty croissantów według Darii Ładochy

Z akcentem owoców leśnych

Składniki:

  • 100 g serka twarogowego,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 kiwi obrane, pokrojone w plasterki,
  • dżem o smaku owoców leśnych,
  • drobno pokrojone pistacje do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z ziarenkami wanilii i cynamonem.
  2. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, włóż tam porcję serka.
  3. Serek posmaruj dżemem, ułóż plasterki kiwi.
  4. Całość posyp pistacjami.

Z posmakiem mango

Składniki:

  • 50 g wędzonego łososia,
  • połowa obranego awokado, pokrojonego w plasterki,
  • garść rukoli,
  • mus mango&brzoskwinie,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • garść kiełków słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go pesto.
  2. Następnie układaj kawałek łososia, awokado, rukolę.
  3. Całość polej musem mango&brzoskwinie i posyp kiełkami.

Apetyt na czarne porzeczki

Składniki:

  • połowa koziej roladki,
  • 2 świeże figi,
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej,
  • łyżka dżemu z czarnych porzeczek,
  • łyżeczka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go delikatnie musztardą.
  2. Następnie ułóż plasterki koziej rolady, sałatę rzymską oraz plasterki figi.
  3. Całość posmaruj dżemem porzeczkowym.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze