Z czym podać croissanty? Pomysły Darii Ładochy są najpyszniejsze. Sprawdziłyśmy to na warsztatach

Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.
Elżbieta Stańska-Giera i Dorota Gepert z redakcji "Pyszności" brały udział w warsztatach z Darią Ładochą.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

03.06.2024 12:19, aktual.: 05.06.2024 16:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Francuskie rogaliki są pyszne, ale już z nadzieniem... to mistrzostwo świata. Miałyśmy okazję przekonać się o tym na warsztatach, które prowadziła Daria Ładocha. Zaproponowała trzy warianty croissantów, każdy z owocowym akcentem. Trudno zdecydować, który najlepszy. Sprawdźcie sami, bo naprawdę warto.

Z Darią Ładochą spotkałyśmy się na warsztatach zorganizowanych przez Herbapol Lublin. Ta firma obchodziła swoje 75 urodziny i to był świetny pretekst do spotkania. Zwłaszcza, że ma się czym chwalić. To jeden z największych zakładów zielarskich w Europie. Słynie z herbatek i mieszanek ziołowych, ale ma w swojej ofercie także dżemy i przetwory owocowe. Właśnie te ostatnie wykorzystywałyśmy, jako jeden ze składników do nadziewania croissantów. Owocowy akcent zawsze ożywia kompozycję i dodaje jej świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niekoniecznie na deser

Przyzwyczailiśmy się do croissantów na słodko. Rzeczywiście z dżemem czy konfiturami smakują świetnie, ale bardzo deserowo. Jednak nawet Francuzi wiedzą, że ten wypiek ma swoje drugie oblicze. Gdy postawimy na wytrawne nadzienie, stanie się pyszną, ale niekoniecznie już słodką przekąską. Gdy dodatkowo podamy rogalika z porcją sałaty, nadaje się nawet na mały posiłek. O tym też przekonywała Daria Ładocha na warsztatach. Choć rogale są z natury delikatnie słodkie, to jednak ich smak jest dość neutralny, maślany. Dlatego świetnie łączą się z wyrazistymi dodatkami, jak ser kozi czy łosoś wędzony.

Trzy warianty croissantów według Darii Ładochy

Z akcentem owoców leśnych

Składniki:

  • 100 g serka twarogowego,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 kiwi obrane, pokrojone w plasterki,
  • dżem o smaku owoców leśnych,
  • drobno pokrojone pistacje do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z ziarenkami wanilii i cynamonem.
  2. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, włóż tam porcję serka.
  3. Serek posmaruj dżemem, ułóż plasterki kiwi.
  4. Całość posyp pistacjami.

Z posmakiem mango

Składniki:

  • 50 g wędzonego łososia,
  • połowa obranego awokado, pokrojonego w plasterki,
  • garść rukoli,
  • mus mango&brzoskwinie,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • garść kiełków słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go pesto.
  2. Następnie układaj kawałek łososia, awokado, rukolę.
  3. Całość polej musem mango&brzoskwinie i posyp kiełkami.

Apetyt na czarne porzeczki

Składniki:

  • połowa koziej roladki,
  • 2 świeże figi,
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej,
  • łyżka dżemu z czarnych porzeczek,
  • łyżeczka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

  1. W rogaliku zrób podłużne nacięcie, posmaruj go delikatnie musztardą.
  2. Następnie ułóż plasterki koziej rolady, sałatę rzymską oraz plasterki figi.
  3. Całość posmaruj dżemem porzeczkowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
rogalikikuchnia francuskacroissant