WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Dodałeś ten składnik do sałatki? Zjedz koniecznie w pierwszej kolejności

O świątecznym jedzeniu dużo mówi się przed samą Wigilią, ale nieco mniej, kiedy już świętowanie się zacznie. Niesłusznie, bo to prowadzi do sporego problemu, czyli marnowania żywności. A przykładowo wystarczy wiedzieć, jaki składnik sałatki może zaważyć, że powinna być zjedzona pierwszej kolejności.

Przez jeden składnik jarzynowa popsuje się dużo szybciejPrzez jeden składnik jarzynowa popsuje się dużo szybciej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sałatka jarzynowa znana z memów i robiona w misce łazienkowej powoli przechodzi do lamusa. Faktem jednak jest, że ta ulubiona sałatka Polaków wciąż pojawia się w sporych ilościach w wielu domach. A ile domów, tyle gospodyń i składników do niej dodawanych. O ile kontrowersyjny groszek nie wpływa na długość przechowywania potrawy, o tyle inne dodatki znacznie mogą skrócić ten czas.

Cebula na celowniku

A wszystko to wyjaśniła mi Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef Polska. Pierwsza "podejrzana" powinna być cebula. W świeżej postaci niestety bardzo szybko wyzwala procesy, które sprawiają, że przygotowana idealna sałatka nie będzie już tak dobra na dobę czy kolejny jeszcze dzień. I na cebuli też ta lista "zakazanych" produktów się nie kończy.

Do sałatki nigdy nie dodajemy cebuli. Sprawia, że warzywa dużo szybciej się psują. Sałatka jarzynowa z dodatkiem świeżej cebuli "postoi" nam maksymalnie jeden dzień - wyjaśnia Ola Juszkiewicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Inny dodatek, który szybciej "psuje" dania

W wywiadzie dla Pyszności, zwyciężczyni programu MasterChef podpowiedziała również, że dodatkowym newralgicznym składnikiem jest świeży czosnek. I chociaż w kuchni zimą często używa się ząbków, żeby wzmocnić odporność i nadać charakteru potrawom, to nie służy to szczególnie sałatkom. Jeśli więc do zimnej przystawki dodałeś też tego produktu, koniecznie zjedz w pierwszej kolejności lub podziel się z innymi. Sąsiedzi albo obcy w lodówce do foodsharingu na pewno się ucieszą.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat