Moja sąsiadka zamiast makowca robi makową fantazję. Wszyscy pytają o składniki kremu
Klasyczny zawijany makowiec z ciasta drożdżowego z masą makową i bakaliami jest pyszny, ale niezwykle pracochłonny. Wymaga też sporo umiejętności i wprawy. Dlatego wiele osób stawia na inne desery z makiem. Makowa fantazja to popisowe ciasto mojej sąsiadki.
Makowe desery pojawiają się nie bez przyczyny na świątecznych stołach. Te małe ziarenka uznawano za symbol dobrobytu i bogactwa. Dlatego na dobrą wróżbę warto zakończyć wigilijną kolację ciastem z makiem, ale niekoniecznie musi być to makowiec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mak to zdrowie
Nawet jeśli nie postawimy na klasyczny makowiec, lepiej nie rezygnować z deserów z makiem. Oprócz tego, że te ziarenka mają tak dobre przesłanie, to jeszcze są zdrowe. W maku jest cały komplet witamin, bo to zarówno A,D, E, C, jak i te z grupy B. Ziarenka są też bogate w wapń, żelazo, mangan, miedź, fosfor, magnez i cynk. Dostarczają sporej dawki błonnika.
Deser z kremem
Lista prostszych wypieków z makiem jest całkiem pokaźna, zaczynając od popularnego pieguska, przez makowiec japoński, aż do seromakowca. Jednak gdybyście mieli ochotę na deser z kremem, makowa fantazja sprawdzi się doskonale. To makowy biszkopt przekładany czekoladowym kremem i powidłami.
Makowa fantazja
Składniki:
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej,
- 125 g sypkiego maku,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa
- 2 łyżki nutelli,
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej,
- 1 łyżka kakao.
Dodatkowo:
- kilka łyżek powideł porzeczkowych
Polewa
- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 70 ml śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie gęsta, zacznij dodawać stopniowo żółtka.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wraz z makiem. Całość delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
- Biszkopt piecz przez 35 minut do suchego patyczka.
- Biszkopt pozostaw do przestygnięcia, a następnie przekrój na trzy blaty.
- Zacznij przygotowywać krem. Do rondelka przelej śmietankę i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
- Podgrzewaj masę do rozpuszczenia się czekolady.
- Dodaj nutellę oraz kakao, dokładnie wymieszaj. Masę odstaw do schłodzenia.
- Schłodzoną masę ubij na puszysty krem.
- Na pierwszym blacie rozprowadź konfiturę, przykryj drugim blatem.
- Rozprowadź na nim krem i przykryj kolejnym blatem.
- Przygotuj polewę: śmietankę kremówkę podgrzej, dodaj kawałki czekolady i wymieszaj.
- Ciasto polej tak przygotowaną czekoladą i odstaw do schłodzenia.