Moja sąsiadka zamiast makowca robi makową fantazję. Wszyscy pytają o składniki kremu

Klasyczny zawijany makowiec z ciasta drożdżowego z masą makową i bakaliami jest pyszny, ale niezwykle pracochłonny. Wymaga też sporo umiejętności i wprawy. Dlatego wiele osób stawia na inne desery z makiem. Makowa fantazja to popisowe ciasto mojej sąsiadki.

Ciasto z makiemCiasto z kremem konkuruje z tradycyjnym makowcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK
Dorota Gepert

Makowe desery pojawiają się nie bez przyczyny na świątecznych stołach. Te małe ziarenka uznawano za symbol dobrobytu i bogactwa. Dlatego na dobrą wróżbę warto zakończyć wigilijną kolację ciastem z makiem, ale niekoniecznie musi być to makowiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Mak to zdrowie

Nawet jeśli nie postawimy na klasyczny makowiec, lepiej nie rezygnować z deserów z makiem. Oprócz tego, że te ziarenka mają tak dobre przesłanie, to jeszcze są zdrowe. W maku jest cały komplet witamin, bo to zarówno A,D, E, C, jak i te z grupy B. Ziarenka są też bogate w wapń, żelazo, mangan, miedź, fosfor, magnez i cynk. Dostarczają sporej dawki błonnika.

Deser z kremem

Lista prostszych wypieków z makiem jest całkiem pokaźna, zaczynając od popularnego pieguska, przez makowiec japoński, aż do seromakowca. Jednak gdybyście mieli ochotę na deser z kremem, makowa fantazja sprawdzi się doskonale. To makowy biszkopt przekładany czekoladowym kremem i powidłami.

Makowa fantazja

Składniki:

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • 125 g sypkiego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa

  • 2 łyżki nutelli,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 1 łyżka kakao.

Dodatkowo:

  • kilka łyżek powideł porzeczkowych

Polewa

  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 70 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie gęsta, zacznij dodawać stopniowo żółtka.
  3. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wraz z makiem. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
  5. Biszkopt piecz przez 35 minut do suchego patyczka.
  6. Biszkopt pozostaw do przestygnięcia, a następnie przekrój na trzy blaty.
  7. Zacznij przygotowywać krem. Do rondelka przelej śmietankę i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
  8. Podgrzewaj masę do rozpuszczenia się czekolady.
  9. Dodaj nutellę oraz kakao, dokładnie wymieszaj. Masę odstaw do schłodzenia.
  10. Schłodzoną masę ubij na puszysty krem.
  11. Na pierwszym blacie rozprowadź konfiturę, przykryj drugim blatem.
  12. Rozprowadź na nim krem i przykryj kolejnym blatem.
  13. Przygotuj polewę: śmietankę kremówkę podgrzej, dodaj kawałki czekolady i wymieszaj.
  14. Ciasto polej tak przygotowaną czekoladą i odstaw do schłodzenia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości