Ewa Wachowicz robi keks o wspaniałym smaku. Będzie świeży nawet kilka dni

Co powiesz na to, by w tym roku na wigilijnym stole zamiast piernika znalazł się keks z bakaliami? Jeśli jesteś za mamy doskonałe wieści. Idealny przepis na taką pyszność zaprezentowała Ewa Wachowicz we własnej osobie. W tym artykule prezentujemy jej sposób na keks. 

ObrazekKeks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz ewidentnie nie próżnuje przed świętami. Na jej stronie internetowej można znaleźć naprawdę dużo przepisów na wigilijne pyszności. A ponieważ my kochamy takie receptury, nie mogliśmy przejść obojętnie obok świetnego przepisu na keks z bakaliami.

Zaprezentowany przez Ewę Wachowicz keks jest bajecznie prosty w wykonaniu, a większość potrzebnych składników na pewno masz już w domu. Jedynym nietypowym produktem z przepisu jest... rum. Zużyjesz go tu jednak tylko dwie łyżki. Pozostałą zawartością butelki na pewno z przyjemnością zajmą się twoi goście.

Ciekawa przepisu? Oto on.

Obrazek
Keks z owocami - Pyszności; foto: Canva

Keks z bakaliami według Ewy Wachowicz

Składniki:

             
  • kostka masła
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 400 g dowolnych bakalii
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w szklance wody z dodatkiem rumu. Po 15 minutach odsącz je. Resztę bakalii posiekaj. Wszystko obsyp odrobiną mąki.

Obrazek
Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva

Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wsadź kostkę ciepłego masła, dodaj cukier zwykły i waniliowy. Ucieraj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy konsystencja zacznie przypominać puch, obsyp masę szczyptą soli i dodaj jajka - jedno po drugim, miksując.

Teraz do tej samej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie i kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie.

Z cytryny zetrzyj skórkę i dodaj ją do wyrobionej masy. Jeszcze raz lekko zamieszaj.

Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 70 minut. Tak powstaje keks z bakaliami według Ewy Wachowicz. Smacznego!

Skoro o bakaliach mowa, rzuć okiem na ten filmik z przepisem na makową choinkę. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości