Ewa Wachowicz robi keks o wspaniałym smaku. Będzie świeży nawet kilka dni

Co powiesz na to, by w tym roku na wigilijnym stole zamiast piernika znalazł się keks z bakaliami? Jeśli jesteś za mamy doskonałe wieści. Idealny przepis na taką pyszność zaprezentowała Ewa Wachowicz we własnej osobie. W tym artykule prezentujemy jej sposób na keks. 

ObrazekKeks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz ewidentnie nie próżnuje przed świętami. Na jej stronie internetowej można znaleźć naprawdę dużo przepisów na wigilijne pyszności. A ponieważ my kochamy takie receptury, nie mogliśmy przejść obojętnie obok świetnego przepisu na keks z bakaliami.

Zaprezentowany przez Ewę Wachowicz keks jest bajecznie prosty w wykonaniu, a większość potrzebnych składników na pewno masz już w domu. Jedynym nietypowym produktem z przepisu jest... rum. Zużyjesz go tu jednak tylko dwie łyżki. Pozostałą zawartością butelki na pewno z przyjemnością zajmą się twoi goście.

Ciekawa przepisu? Oto on.

Obrazek
Keks z owocami - Pyszności; foto: Canva

Keks z bakaliami według Ewy Wachowicz

Składniki:

             
  • kostka masła
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 400 g dowolnych bakalii
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w szklance wody z dodatkiem rumu. Po 15 minutach odsącz je. Resztę bakalii posiekaj. Wszystko obsyp odrobiną mąki.

Obrazek
Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva

Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wsadź kostkę ciepłego masła, dodaj cukier zwykły i waniliowy. Ucieraj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy konsystencja zacznie przypominać puch, obsyp masę szczyptą soli i dodaj jajka - jedno po drugim, miksując.

Teraz do tej samej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie i kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie.

Z cytryny zetrzyj skórkę i dodaj ją do wyrobionej masy. Jeszcze raz lekko zamieszaj.

Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 70 minut. Tak powstaje keks z bakaliami według Ewy Wachowicz. Smacznego!

Skoro o bakaliach mowa, rzuć okiem na ten filmik z przepisem na makową choinkę. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥