PrzepisEwa Wachowicz robi keks o wspaniałym smaku. Będzie świeży nawet kilka dni

Ewa Wachowicz robi keks o wspaniałym smaku. Będzie świeży nawet kilka dni

Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
16.12.2022 17:10, aktualizacja: 08.03.2024 09:51

Co powiesz na to, by w tym roku na wigilijnym stole zamiast piernika znalazł się keks z bakaliami? Jeśli jesteś za mamy doskonałe wieści. Idealny przepis na taką pyszność zaprezentowała Ewa Wachowicz we własnej osobie. W tym artykule prezentujemy jej sposób na keks. 

Ewa Wachowicz ewidentnie nie próżnuje przed świętami. Na jej stronie internetowej można znaleźć naprawdę dużo przepisów na wigilijne pyszności. A ponieważ my kochamy takie receptury, nie mogliśmy przejść obojętnie obok świetnego przepisu na keks z bakaliami.

Zaprezentowany przez Ewę Wachowicz keks jest bajecznie prosty w wykonaniu, a większość potrzebnych składników na pewno masz już w domu. Jedynym nietypowym produktem z przepisu jest... rum. Zużyjesz go tu jednak tylko dwie łyżki. Pozostałą zawartością butelki na pewno z przyjemnością zajmą się twoi goście.

Ciekawa przepisu? Oto on.

Keks z owocami - Pyszności; foto: Canva
Keks z owocami - Pyszności; foto: Canva

Keks z bakaliami według Ewy Wachowicz

Składniki:

             
  • kostka masła
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 400 g dowolnych bakalii
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Rodzynki namocz w szklance wody z dodatkiem rumu. Po 15 minutach odsącz je. Resztę bakalii posiekaj. Wszystko obsyp odrobiną mąki.

Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva
Keks z bakaliami - Pyszności; foto: Canva

Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej proszek do pieczenia.

Do drugiej miski wsadź kostkę ciepłego masła, dodaj cukier zwykły i waniliowy. Ucieraj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy konsystencja zacznie przypominać puch, obsyp masę szczyptą soli i dodaj jajka - jedno po drugim, miksując.

Teraz do tej samej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie i kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie.

Z cytryny zetrzyj skórkę i dodaj ją do wyrobionej masy. Jeszcze raz lekko zamieszaj.

Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 70 minut. Tak powstaje keks z bakaliami według Ewy Wachowicz. Smacznego!

Skoro o bakaliach mowa, rzuć okiem na ten filmik z przepisem na makową choinkę. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także