Najlepsza surówka z kapusty do świątecznego obiadu. Zrobisz ją w 8 minut
Podczas świątecznych dni chcemy zapomnieć o gotowaniu. Jednak surówka to co innego, trzeba zrobić świeżą, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Poznaj przepis na prostą i ekspresową surówkę z kapusty z nietypowym dodatkiem.
13.12.2024 20:49
Surówka z kapusty, którą zrobisz w kilka minut, sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, aromatyczna i pełna witamin. W dodatku jest uniwersalna, świetnie pasuje do schabu w sosie i do smażonej ryby. Jej kluczowy składnik to świeża biała kapusta — warzywo, które świetnie znosi przechowywanie. Nawet gdy kupisz kapustę tydzień przed świętami, nie musisz się obawiać, że zwiędnie czy straci smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można dodać do surówki z białej kapusty?
Najprostsze połączenie to biała kapusta, marchewka oraz świeży koperek. Taką surówkę wystarczy skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, by jej smak był harmonijny. Prostota przygotowania i minimalna ilość składników to jej główne atuty.
Można ją też wzbogacić o żurawinę, która nada jej lekko słodkiego, owocowego posmaku. Idealnie będzie się wtedy komponować z delikatnymi rybnymi smakami. Popularnym dodatkiem do kapusty jest też jabłko starte na tarce. Ten owocowy akcent sprawia, że surówka ma odświeżający posmak oraz dodatkową porcję błonnika. Jakim jeszcze składnikiem można zaskoczyć gości?
Warzywo, z którym rodzina i goście mogą nie kojarzyć surówki na bazie kapusty, jest ogórek. W mizerii gra główną rolę, ale i jako dodatek do surówki spełnia ważną rolę. Dodaje świeżości, sprawia, że danie ma więcej przyjemnej wilgoci. Warto też wspomnieć, że ogórek podniesie wartość odżywczą takiej przekąski. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas i sód. Ma także błonnik, który podczas świąt jest bardzo istotny, bo ułatwia trawienie.
Surówka z kapusty z ogórkiem
Składniki:
- ćwiartka główki białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1- 2 ogórki,
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- miód do smaku,
- 3 łyżki oliwy lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
- Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
- Ogórki umyj, pokrój w półplasterki lub zetrzyj na tarce.
- Szczypiorek lub koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie warzywa, dodaj zieleninę, wymieszaj.
- Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotuj sos. Dopraw go do smaku.
- Surówkę zalej sosem i dobrze wymieszaj. Podawaj od razu.