Najlepsza surówka z kapusty do świątecznego obiadu. Zrobisz ją w 8 minut

Podczas świątecznych dni chcemy zapomnieć o gotowaniu. Jednak surówka to co innego, trzeba zrobić świeżą, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Poznaj przepis na prostą i ekspresową surówkę z kapusty z nietypowym dodatkiem.

Surówka z białej kapusty do rybySurówka z białej kapusty to zawsze dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka z kapusty, którą zrobisz w kilka minut, sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, aromatyczna i pełna witamin. W dodatku jest uniwersalna, świetnie pasuje do schabu w sosie i do smażonej ryby. Jej kluczowy składnik to świeża biała kapusta — warzywo, które świetnie znosi przechowywanie. Nawet gdy kupisz kapustę tydzień przed świętami, nie musisz się obawiać, że zwiędnie czy straci smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Co można dodać do surówki z białej kapusty?

Najprostsze połączenie to biała kapusta, marchewka oraz świeży koperek. Taką surówkę wystarczy skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, by jej smak był harmonijny. Prostota przygotowania i minimalna ilość składników to jej główne atuty.

Można ją też wzbogacić o żurawinę, która nada jej lekko słodkiego, owocowego posmaku. Idealnie będzie się wtedy komponować z delikatnymi rybnymi smakami. Popularnym dodatkiem do kapusty jest też jabłko starte na tarce. Ten owocowy akcent sprawia, że surówka ma odświeżający posmak oraz dodatkową porcję błonnika. Jakim jeszcze składnikiem można zaskoczyć gości?

Warzywo, z którym rodzina i goście mogą nie kojarzyć surówki na bazie kapusty, jest ogórek. W mizerii gra główną rolę, ale i jako dodatek do surówki spełnia ważną rolę. Dodaje świeżości, sprawia, że danie ma więcej przyjemnej wilgoci. Warto też wspomnieć, że ogórek podniesie wartość odżywczą takiej przekąski. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas i sód. Ma także błonnik, który podczas świąt jest bardzo istotny, bo ułatwia trawienie.

Surówka z kapusty z ogórkiem

Składniki:

  • ćwiartka główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1- 2 ogórki,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • miód do smaku,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
  2. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Ogórki umyj, pokrój w półplasterki lub zetrzyj na tarce.
  4. Szczypiorek lub koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa, dodaj zieleninę, wymieszaj.
  6. Z oliwy, miodu i soku z cytryny przygotuj sos. Dopraw go do smaku.
  7. Surówkę zalej sosem i dobrze wymieszaj. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej