Zamiast gotować w garnku, wstawiam do piekarnika. Tymi pierogami zajada się każdy

Kto nie zje w grudniu chociaż jednego pieroga? Raczej się nie da. Wszyscy je lubimy, a podczas wigilijnej kolacji często znikają ze stołu jako pierwsze. Moja rodzina zajada się także pierogami do barszczu. Tylko wtedy przygotowuję je trochę inaczej.

Pierogów wcale nie trzeba gotowaćPierogów wcale nie trzeba gotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najbardziej popularne są pierogi gotowane. Jednak nie jest to jedyna możliwość na przygotowanie tej potrawy. Doskonałą alternatywą są pierogi pieczone w piekarniku. Warto się nią zainteresować właśnie teraz, bo w takiej formie świetnie zastąpią paszteciki czy krokiety. Z czerwonym barszczem smakują doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Pyszna i chrupiąca skórka

Pierogi pieczone zyskują coraz większą popularność, ale w niektórych rejonach Polski są już doskonale znane. Tak od dawna przygotowuje się pierogi na Podlasiu. Tak przygotowane pierogi wyróżnia chrupiąca skórka. Powstają z trochę innego ciasta, niż te gotowane. Chodzi o zawartość drożdży, by wypiek był bardziej pulchny. Pasują do nich różnorodne farsz, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Idealny jest także ten, który najbardziej lubimy podczas wigilijnej kolacji, czyli na bazie kiszonej kapusty.

Pieczone pierogi pozwalają trochę inaczej spojrzeć na to danie. Przede wszystkim w takiej chrupiącej formie są dobrym dodatkiem do barszczu. Można także zjadać je z sosami, może to być tradycyjny tatarski czy doprawiony na pikantnie sos pomidorowy.

Pierogi pieczone

Składniki:

Na ciasto:

  • pół kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szklanka mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • pół kg kiszonej kapusty,
  • 40 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych,
  • suszone śliwki do smaku, opcjonalnie,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • mleko i jajko do smarowania pierogów.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Podgrzej mleko, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, śmietanę, olej, sól i rozczyn z drożdży. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania.
  3. Grzyby gotuj przez 30-40 minut. Kapustę i cebulę drobno pokrój.
  4. Na rozgrzanym maśle przesmaż cebulę, następnie dodaj kapustę.
  5. Grzyby odcedź i posiekaj w cienkie paski. Podobnie przygotuj śliwki. Dodaj je do kapusty.
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę. Odrywaj z niego kulki i rozwałkowuj na placki. Możesz też rozwałkować większe fragmenty ciasta i szklanką wykrawać okręgi.
  7. Na każdy placek nakładaj farszu i zlepiaj pierogi.
  8. Pierogi przykryj ściereczką, powinny jeszcze 20-30 minut wyrastać.
  9. Wymieszaj mlekiem z jajkiem i za pomocą pędzelka smaruj pierogi.
  10. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem i piecz około 20- 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie