Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi za twarde? Często kryje się za tym prosty błąd

Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Kiedy jest zbyt twarde, psuje to efekt całego dania i wtedy nie pomoże nawet najlepszy farsz. Podpowiadamy, jak uniknąć takiej wpadki.

Pierogi mają mocną pozycję na świątecznym stolePierogi mają mocną pozycję na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Im bliżej świąt, tym częściej myślimy o pierogach. Wiadomo, na Boże Narodzenie, powinny być idealne. Dotyczy to przede wszystkim ciasta, bo kiedy jest grube i twarde to nawet najlepszy farsz nie pomoże. Okazuje się, że jeden składnik może zmienić strukturę ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Ciasto na pierogi nie będzie zbyt twarde

Wystarczy popełnić prosty błąd, a ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Najczęściej stoi za tym zbyt duża ilość mąki. Często dosypujemy jej zbyt dużo, by ciasto się lepiej wyrabiało. Lepiej jednak postawić na staranne wyrabianie. Można to robić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Istotne jest to, by trwało to odpowiednio długo, wtedy dobrze rozwinie się siatka glutenu. Dzięki temu ciasto nie będzie twarde. Pierogi to potrawa, która wymaga cierpliwości i nie da się tego zmienić.

Dzięki temu jest elastyczne

Do pierogów warto wybrać dobrej jakości mąkę pszenną, najlepiej typu 450 lub 500, lub specjalną mąkę do pierogów. Zapewniają one odpowiednią elastyczność ciasta. Efekt będzie jeszcze lepszy po przesianiu jej przez sito. Drugi ważny element to woda, która powinna być nie lekko ciepła, a wręcz gorąca. A co z dodatkiem oleju? Sprawi on, że ciasto będzie się dobrze wałkować. Dzięki temu będzie też sprężyste, co ułatwia nadziewanie i sklejanie.

Idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • około 250 - 300 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli i olej.
  2. Potem dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką.
  3. Ciasto będzie dość luźne, dlatego cierpliwie zagniataj je. Podsypuj je bardzo delikatnie mąką.
  4. Gotowe, gładkie ciasto odstaw na ok. 15 -20 minut pod przykryciem. Sprzyja to rozwojowi siatki glutenowej.
  5. Następnie rozwałkuj je i wykrawaj krążki.
  6. Na środek każdego nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj brzegi.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki