W PRL‑u piekła każda gospodyni. Dziś pojawia się na stole rzadziej, a jest przepyszne i tanie
Przepis na to ciasto znała już babcia, potem przygotowywała je mama, a teraz jest trochę zapomniane. Zupełnie niesłusznie, bo jest proste do zrobienia, tanie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec nawet w tygodniu. Ten dwukolorowy przysmak zawsze będzie także ozdobą stołu.
18.11.2024 11:13
Ciasto zebra od razu kojarzymy z czasami PRL-u. Wtedy pojawiało się na każdych imieninach, często także w weekendy i uchodziło za kulinarny hit. Łatwe do przygotowania, bez wymyślnych składników, a zawsze bardzo efektowne. Można je podać z cukrem pudrem lub polewą z czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto zebra to kulinarny przebój z PRL-u
Zebra to rodzaj ciasta ucieranego, które dzieli się na dwie części. Jedna pozostaje jasna, a do drugiej dodaje się kakao. Potem się je łączy i pozostają charakterystyczne wzory. W jego recepturze jest tylko kilka składników, które często mamy w kuchennej szafce. Żeby upiec zebrę niekoniecznie trzeba się wybierać na zakupy. Wystarczy mąka, jajka, cukier, olej, woda gazowana, kakao i proszek do pieczenia. Dzięki temu, że ciasto przygotowuje się na oleju, długo zachowuje świeżość.
Planujesz upiec tradycyjne ciasta na święta? Są one dość pracochłonne, dlatego w listopadzie sprawdzi się zebra. Tania, szybka i idealnie nadaje się do kawy czy herbaty. Kiedy dodasz do warstwy kakaowej odrobinę cynamonu czy przyprawy piernikowej, będzie to przyjemny, sezonowy akcent. Takie przyprawy można też dodać do cukru pudru, którym warto posypać zebrę. Ciekawym akcentem przedświątecznym może być też suszona żurawina lub orzechy. Dodaj ją bezpośrednio do ciasta lub udekoruj bakaliami czekoladową polewę.
Ciasto zebra ze świątecznym akcentem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 1 i 1/2 szklanki oleju,
- 7 jajek,
- 4 łyżki kakao,
- cynamon do smaku opcjonalnie,
- pół szklanki suszonej żurawiny, opcjonalnie,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do dekoracji:
- 200 g czekolady deserowej,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- pół szklanki żurawiny lub orzechów włoskich.
lub
- cukier puder do posypania ciasta, opcjonalnie,
- cynamon lub szczypta przyprawy piernikowej do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i olej. Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
- Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Do jednej z nich możesz dodać żurawinę.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewaj naprzemiennie obie części ciasta.
- Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
- Kiedy ciasto wystygnie, udekoruj je cukrem pudrem z dodatkiem przyprawy korzennej lub przygotuj polewę. Zagotuj śmietankę i rozpuść w niej czekoladą. Polewę rozprowadź na cieście, a potem posyp je żurawiną lub orzechami.