Spróbowałam u bratowej. Tak pysznego połączenia smakowego dawno nie jadłam

Moja bratowa tym razem zaskoczyła mnie deserem. Chrupiące ciasto, doskonały krem i polewa z orzechami... to smakowa petarda. I od razu się domyśliłam, że ten smakołyk wcale nie jest taki pracochłonny.

Ciasto filo nadaje się do wielu deserów. Ciasto filo nadaje się do wielu deserów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Poszukujesz pomysłu na ciasto, którego twoi goście jeszcze nie jedli? Weź przykład z mojej bratowej i przygotuj warstwowy deser jak z najlepszej cukierni. Potrzebne będzie ciasto filo, które sprawi, że smakołyk będzie niezwykle chrupiący i delikatny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Nie tylko do baklawy

Ciasto filo kojarzymy od razu z baklawą. Jednak nie jest to jedyny deser, do którego wykorzystuje się ten produkt. Znajdziesz go na półkach sklepowych obok ciasta francuskiego. I jedno, i drugie trudno zrobić samodzielnie, lepiej je kupić. Oba te rodzaje ciasta wymagają dużo cierpliwości i wprawy w przygotowaniu. W przypadku filo najtrudniejsze jest rozwałkowywanie, ciasto powinno przypominać kartkę papieru. Dlatego popularne jest filo gotowe. Co jest w jego składzie? To przede wszystkim mąka, woda, olej i ocet. Czasami są także żółtka.

Ciasto filo "lubi" tłuszcz

Jak postępować z ciastem filo? Przede wszystkim rozmrażaj je w lodówce, aby zachowało dobrą konsystencję. Przy wałkowaniu i wykrawaniu zwracaj uwagę, aby poszczególne płaty nie wysychały. Dobrze je przykrywać folią lub wilgotną ściereczką. Ciasto filo jest znacznie mniej tłuste niż ciasto francuskie. Dlatego jego kolejne warstwy trzeba smarować tłuszczem, wtedy osiągniemy efekt lekkich, kruszących się płatków. W przypadku tego ciasto warto użyć masła.

Będzie chrupiąco

Gdy blaty z ciasta filo są gotowe i przestudzone, zabieramy się za krem. Trzeba przyznać, że idealnie pasuje tutaj krem budyniowy z posmakiem krówkowym. Jest słodki, ale z waniliowym posmakiem i dość gęsty, co komponuje się z chrupiącymi blatami ciasta. Kropka nad i to pyszna polewa czekoladowa. Spore znaczenie mają tu orzechy laskowe. Jak pokazuje tradycyjna receptura na baklawę, filo plus orzechy to świetny "chrupiący" duet.

Warstwowe ciasto mojej bratowej

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 50 g rozpuszczonego masła.

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 50 g masy krówkowej,
  • 200 g masła,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 30 ml mleka,
  • 20 g kakao,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • garść orzechów laskowych lub pistacji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto filo rozłóż na blacie, a następnie przetnij je na pół. Umieść je w formie o wielkości 35 × 23 cm. Rozpuszczonym masłem posmaruj z pomocą pędzelka każdy blat ciasta i układaj je jeden na drugi na blaszce do pieczenia.
  2. Tak przygotowane ciasto filo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut, powinny być aż będą zarumienione. Potem je dobrze wystudź.
  3. Aby przygotować krem, połowę mleka zagotuj wraz z cukrem. Do drugiej połowy wsyp budyń i mąkę, wymieszaj. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika i wsyp proszek budyniowy z mąką. Gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  4. Masło utrzyj mikserem. Kiedy będzie puszyste, dodawaj partiami budyń. Na koniec dodaj masę krówkową i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  5. Orzechy posiekaj. Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj czekoladę i mleko. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu. Na koniec dodaj kakao i mieszaj dalej, aż konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodaj orzechy.
  6. Ostatni etap to złożenie ciasta. Na pierwszym prostokącie z ciasta filo rozłóż połowę kremu budyniowo-karmelowego i ponownie ułóż blat upieczonego ciasta, a na to krem. Udekoruj całość polewą czekoladowo-orzechową.
  7. Ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀