Spróbowałam u sąsiadki i poprosiłam o przepis. Ten krem pasuje do wielu deserów

Moja sprytna sąsiadka kupiła gotowe babeczki. Dodała do nich budyniowy krem i maliny. Deser był przepyszny, a cały jego sekret krył się właśnie w kremie. Idealnie gładki, niezbyt słodki, z aromatem wanilii. Teraz też przygotowuje budyniowy krem z przepisu sąsiadki, bo jest najlepszy.

Deser z kremem budyniowymDeser z kremem budyniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Krem budyniowy to klasyka cukiernictwa. Jest niezwykle uniwersalny. Pasuje do wielu deserów, babeczek, ciast, tart, tortów, eklerów czy ptysi. Jego podstawą jest oczywiście budyń, który po ugotowaniu i przestudzeniu łączy się z utartym masłem. W ten sposób powstaje puszysta i gładka masa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Jak przygotować najlepszy krem budyniowy?

Przygotowanie kremu budyniowego nie jest skomplikowane. Trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto też dobrze zaplanować pracę, bo budyń musi być dobrze wystudzony. Lepiej jednak nie wkładać go do lodówki, tylko pozostawić w temperaturze pokojowej. Krem przygotowuje się w dwóch etapach. Najpierw gotuje się właśnie budyń. A kiedy wystygnie, łączy się go z masłem, które nie może być ani zbyt twarde, ani płynne. Gotowy krem można przechowywać w lodówce do trzech dni. To bardzo wygodne, bo można na bieżąco używać go do babeczek czy eklerów.

Krem budyniowy z przepisu sąsiadki

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 125 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 12 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej 350 ml mleka i podgrzewaj na małej mocy palnika aż do zagotowania.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną oraz pozostałym mlekiem.
  3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej do niego masę jajeczną i wymieszaj. Gotuj na małej mocy palnika aż masa zgęstnieje.
  4. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą tak, by dotykała masy budyniowej i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Miękkie masło utrzyj na na puch, a potem stopniowo, po łyżce, dodawaj je do budyniu.
  6. Miksujemy krem delikatnie, aż będzie miał jednolitą konsystencję.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo