Ptasie mleczko może się schować. Z kilku składników zrobisz lepszy deser w domu
Skończyło się lato, a wraz z nim sezon na ciasta bez pieczenia? Absolutnie nie. Delikatny, kremowy deser o smaku śmietankowo-czekoladowym zachwyci niezależnie od pory roku. Do jego przygotowania potrzebne będzie dosłownie kilka składników.
04.10.2024 18:51
Desery typu "galaretkowce" kojarzymy przede wszystkim z owocowym smakiem. Są orzeźwiające, lekkie i rzeczywiście najbardziej smakują latem. Podobny smakołyk można jednak przygotować w innej wersji. Śmietanka i czekolada to zawsze udany duet, świetnie sprawdza się też w tym deserze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser jak kultowe ptasie mleczko
Śmietanka i czekolada kojarzy ci się z ptasim mleczkiem? Dokładnie tak. Ten rarytas cieszy się niesłabnącą popularnością i jest inspiracją dla wielu deserów. Jest tak samo lekki i delikatny jak kultowe pianki. A w smaku? Warto się przekonać.
Śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy z 5 składników przygotować bazę, a następnie wymieszać ją z dodatkami. To nie zajmie więcej niż 30 minut. Chwila pracy, ale długie czekanie na efekt. To charakterystyczne dla tego typu deserów. Galaretkowiec wymaga długiego chłodzenia. Najpierw trzeba poczekać, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, a następnie przełożyć ją do miski, wstawić do lodówki i poczekać, aż całkowicie stężeje. Zwykle trwa to około 6 godzin. Nie jest to smakołyk ekspresowy, ale przepyszny! Można go przygotować w formie silikonowej, ale świetnie nadaje się też na małe porcje.
Galaretkowiec śmietankowo-czekoladowy
Składniki:
- 600 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 500 ml mleka 3,2 proc.,
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 40 g żelatyny,
- 50 ml zimnej wody.
Dodatkowo:
- 150 g białej czekolady,
- 150 g gorzkiej czekolady.
Opcjonalnie na polewę:
- 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej, może być też mieszanka),
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Do żelatyny dodaj 50 ml zimnej wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.
- Zimne mleko wlej do niewielkiego rondelka i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do gorącego mleka dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, tak by nie było grudek żelatyny.
- Białą i gorzką czekoladę, każdą oddzielnie roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę delikatnie ubij mikserem na średnich obrotach. Do garnka z ostudzonym mlekiem dodaj kilka łyżek śmietany i wmieszaj ją w płyn, najlepiej użyj rózgi kuchennej.
- Tak przygotowane mleko stopniowo wlewaj do naczynia z resztą śmietanki i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Odłóż 2/3 masy śmietanowej i połącz ją z białą czekoladą. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj gorzką czekoladę.
- Opłucz miskę, formę lub salaterki zimną wodą i przełóż masę śmietanową z białą czekoladą. Wyrównaj wierzch masy łyżką, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Masa powinna lekko stężeć, żeby można było na nią wyłożyć czekoladową warstwę.
- Na stężałą masę śmietanową wyłóż masę czekoladową. Jeżeli na masie pojawiają się nierówności, to wygładź je rozgrzaną we wrzątku łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw deser do lodówki na około 6 godzin.
- Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Przestygniętą polewą udekoruj ciasto.