Ptasie mleczko może się schować. Z kilku składników zrobisz lepszy deser w domu

Skończyło się lato, a wraz z nim sezon na ciasta bez pieczenia? Absolutnie nie. Delikatny, kremowy deser o smaku śmietankowo-czekoladowym zachwyci niezależnie od pory roku. Do jego przygotowania potrzebne będzie dosłownie kilka składników.

Puszysty deser czekoladowo-śmietankowyPuszysty deser czekoladowo-śmietankowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ihar leichonak
Dorota Gepert

Desery typu "galaretkowce" kojarzymy przede wszystkim z owocowym smakiem. Są orzeźwiające, lekkie i rzeczywiście najbardziej smakują latem. Podobny smakołyk można jednak przygotować w innej wersji. Śmietanka i czekolada to zawsze udany duet, świetnie sprawdza się też w tym deserze. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Deser jak kultowe ptasie mleczko

Śmietanka i czekolada kojarzy ci się z ptasim mleczkiem? Dokładnie tak. Ten rarytas cieszy się niesłabnącą popularnością i jest inspiracją dla wielu deserów. Jest tak samo lekki i delikatny jak kultowe pianki. A w smaku? Warto się przekonać.

Śmietanowo-czekoladowy galaretkowiec nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy z 5 składników przygotować bazę, a następnie wymieszać ją z dodatkami. To nie zajmie więcej niż 30 minut. Chwila pracy, ale długie czekanie na efekt. To charakterystyczne dla tego typu deserów. Galaretkowiec wymaga długiego chłodzenia. Najpierw trzeba poczekać, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, a następnie przełożyć ją do miski, wstawić do lodówki i poczekać, aż całkowicie stężeje. Zwykle trwa to około 6 godzin. Nie jest to smakołyk ekspresowy, ale przepyszny! Można go przygotować w formie silikonowej, ale świetnie nadaje się też na małe porcje.

Galaretkowiec śmietankowo-czekoladowy

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 500 ml mleka 3,2 proc.,
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 40 g żelatyny,
  • 50 ml zimnej wody.

Dodatkowo:

  • 150 g białej czekolady,
  • 150 g gorzkiej czekolady.

Opcjonalnie na polewę:

  • 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej, może być też mieszanka),
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.


Sposób przygotowania:

  1. Do żelatyny dodaj 50 ml zimnej wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.
  2. Zimne mleko wlej do niewielkiego rondelka i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do gorącego mleka dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, tak by nie było grudek żelatyny.
  3. Białą i gorzką czekoladę, każdą oddzielnie roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Śmietankę kremówkę delikatnie ubij mikserem na średnich obrotach. Do garnka z ostudzonym mlekiem dodaj kilka łyżek śmietany i wmieszaj ją w płyn, najlepiej użyj rózgi kuchennej.
  5. Tak przygotowane mleko stopniowo wlewaj do naczynia z resztą śmietanki i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników.
  6. Odłóż 2/3 masy śmietanowej i połącz ją z białą czekoladą. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj gorzką czekoladę.
  7. Opłucz miskę, formę lub salaterki zimną wodą i przełóż masę śmietanową z białą czekoladą. Wyrównaj wierzch masy łyżką, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Masa powinna lekko stężeć, żeby można było na nią wyłożyć czekoladową warstwę.
  8. Na stężałą masę śmietanową wyłóż masę czekoladową. Jeżeli na masie pojawiają się nierówności, to wygładź je rozgrzaną we wrzątku łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw deser do lodówki na około 6 godzin.
  9. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Przestygniętą polewą udekoruj ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom