Już nie kupuję, ten deser robię sama w domu. Jest delikatny i puszysty jak obłoczek
Ptasie mleczko to uwielbiany w Polsce deser. Delikatna pianka oblana czekoladą przenosi w świat dziecięcych wspomnień i smaków, które trudno zapomnieć. Nie każdy jednak wie, że pyszny deser w stylu ptasiego mleczka można przygotować w domu.
02.09.2024 09:36
Ptasie mleczko to produkt, który od lat cieszy się niezmienną popularnością w Polsce. Zostało stworzone przez Jana Wedla, założyciela znanej firmy cukierniczej Wedel, w 1936 r. Celem twórcy było stworzenie czegoś wyjątkowego, co wyróżniałoby się na tle innych słodyczy. Inspiracją dla niego były popularne w tamtych czasach desery mleczne i piankowe, jednak postanowił dodać do nich coś więcej - czekoladę.
Początkowo ptasie mleczko dostępne było jedynie w sklepach firmowych Wedla, ale szybko zdobyło serca Polaków. Mimo że na przestrzeni lat na rynku pojawiły się inne wersje tego przysmaku, oryginalne ptasie mleczko od Wedla nadal cieszy się największą popularnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić ptasie mleczko z 3 składników?
Przygotowanie domowego ptasiego mleczka nie jest trudne, a satysfakcja z wykonania własnoręcznego deseru jest ogromna. Aby stworzyć ten klasyczny smakołyk w domowym zaciszu, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Najważniejszym z nich jest jogurt skyr, kolejne składniki to żelatyna i gorzka lub mleczna (wedle upodobań) czekolada. Opcjonalnym składnikiem deseru jest cukier lub inne słodzidło.
Domowe ptasie mleczko można modyfikować na wiele sposobów, by dostosować je do swoich upodobań smakowych. Można eksperymentować z dodatkami, dodając do pianki kawałki owoców czy orzechów. Innym ciekawym wariantem jest przygotowanie ptasiego mleczka w różnych smakach - na przykład truskawkowym, malinowym czy kawowym. Wystarczy dodać do masy odpowiedni syrop, galaretkę lub esencję smakową. Czekoladową polewę możemy również zamienić na białą czekoladę lub polewę owocową. Możliwości są niemal nieograniczone i zależą tylko od naszej wyobraźni.
Domowe ptasie mleczko ze skyru. Przepis
Składniki:
- 150 g skyru naturalnego,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie),
- 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie:
- Żelatynę połącz z wodą i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej ją delikatnie, ale pamiętaj, by jej nie zagotować.
- Skyr ubij z cukrem lub innym słodzidłem. Również w tym momencie możesz dodać wanilię lub inny smakowy dodatek.
- Kiedy skyr stanie się puszysty, a żelatyna lekko ostygnie, połącz te dwa składniki ze sobą i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę wylej do niewielkiej formy wyłożonej folią spożywczą. Deser włóż do lodówki, by stężał.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią piankę pokrojoną już na kawałki.
- Tak przygotowane ptasie mleczko włóż do lodówki, by czekolada zastygła.