WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Już nie kupuję, ten deser robię sama w domu. Jest delikatny i puszysty jak obłoczek

Ptasie mleczko to uwielbiany w Polsce deser. Delikatna pianka oblana czekoladą przenosi w świat dziecięcych wspomnień i smaków, które trudno zapomnieć. Nie każdy jednak wie, że pyszny deser w stylu ptasiego mleczka można przygotować w domu.

Domowej roboty ptasie mleczkoDomowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności
SKOMENTUJ

Ptasie mleczko to produkt, który od lat cieszy się niezmienną popularnością w Polsce. Zostało stworzone przez Jana Wedla, założyciela znanej firmy cukierniczej Wedel, w 1936 r. Celem twórcy było stworzenie czegoś wyjątkowego, co wyróżniałoby się na tle innych słodyczy. Inspiracją dla niego były popularne w tamtych czasach desery mleczne i piankowe, jednak postanowił dodać do nich coś więcej - czekoladę.

Początkowo ptasie mleczko dostępne było jedynie w sklepach firmowych Wedla, ale szybko zdobyło serca Polaków. Mimo że na przestrzeni lat na rynku pojawiły się inne wersje tego przysmaku, oryginalne ptasie mleczko od Wedla nadal cieszy się największą popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Jak zrobić ptasie mleczko z 3 składników?

Przygotowanie domowego ptasiego mleczka nie jest trudne, a satysfakcja z wykonania własnoręcznego deseru jest ogromna. Aby stworzyć ten klasyczny smakołyk w domowym zaciszu, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Najważniejszym z nich jest jogurt skyr, kolejne składniki to żelatyna i gorzka lub mleczna (wedle upodobań) czekolada. Opcjonalnym składnikiem deseru jest cukier lub inne słodzidło.

Domowe ptasie mleczko można modyfikować na wiele sposobów, by dostosować je do swoich upodobań smakowych. Można eksperymentować z dodatkami, dodając do pianki kawałki owoców czy orzechów. Innym ciekawym wariantem jest przygotowanie ptasiego mleczka w różnych smakach - na przykład truskawkowym, malinowym czy kawowym. Wystarczy dodać do masy odpowiedni syrop, galaretkę lub esencję smakową. Czekoladową polewę możemy również zamienić na białą czekoladę lub polewę owocową. Możliwości są niemal nieograniczone i zależą tylko od naszej wyobraźni.

Domowe ptasie mleczko smakuje najlepiej
Domowe ptasie mleczko smakuje najlepiej © Adobe Stock | Pyszności

Domowe ptasie mleczko ze skyru. Przepis

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę połącz z wodą i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej ją delikatnie, ale pamiętaj, by jej nie zagotować.
  2. Skyr ubij z cukrem lub innym słodzidłem. Również w tym momencie możesz dodać wanilię lub inny smakowy dodatek.
  3. Kiedy skyr stanie się puszysty, a żelatyna lekko ostygnie, połącz te dwa składniki ze sobą i dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną masę wylej do niewielkiej formy wyłożonej folią spożywczą. Deser włóż do lodówki, by stężał.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią piankę pokrojoną już na kawałki.
  6. Tak przygotowane ptasie mleczko włóż do lodówki, by czekolada zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze