Od lat korzystam z tego przepisu. Nie znalazłam lepszego ciasta z żurawiną
Kiedy tylko na straganach pojawia się świeża żurawina, piekę to ciasto. Przepis znalazłam wiele lat temu na blogu Kingi Paruzel i od tej pory nie natrafiłam na lepszy. Ciasto ma wyraźny smak żurawiny i cynamonową nutę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, jest lepsze niż z cukierni.
28.10.2024 08:47
Wciąż nie jesteśmy przekonani do wypieków ze świeżą żurawiną. Traktujemy ją raczej jako piękny, kolorowy dodatek. Żurawina do ciasta? Przecież jest zbyt kwaśna — jeszcze niedawno dziwiły się moje koleżanki. To było przed tym, kiedy spróbowały tego deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczenie może relaksować
Kinga Paruzel, którą znamy z udziału w pierwszej edycji "MasterChefa", napisała kilka książek kulinarnych i aktywnie promuje swoje przepisy w mediach społecznościowych. Ten na ciasto żurawinowe opublikowała w listopadzie 2012 roku na swoim blogu. Upiekłam je więc po raz pierwszy ponad 10 lat temu. I muszę przyznać, że zawsze wychodzi.
"Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze świeżą żurawiną. Jest idealnie słodkie, żurawina daje świetny kwaskowaty smak, a jej soki idealnie nasączają ciasto, które jest puszyste i maślane" - napisała wtedy Paruzel na swoim blogu.
Nic dodać, nic ująć. Rzeczywiście przygotowanie tego ciasta można nazwać relaksem. W dodatku zapach, który unosi się podczas pieczenia, poprawia nastrój. Choć żurawina ma kwaskowaty smak, czego wiele osób się obawia, w połączeniu z cukrem i cynamonem jest pyszna, a ciasto nie ma cierpkiej nuty.
Ciasto należy odwrócić
To ciasto jest jedną z wersji wypieków, które się odwraca. Wszystko zaczęło się od tarty Tatin, dziś klasyka wśród francuskich deserów. Jego nazwa pochodzi od sióstr Tatin — Stéphanie i Caroline, które stworzyły taki wypiek. Tarta powstała przez przypadek w końcówce XIX wieku w miejscowości Lamotte-Beuvron we Francji, gdzie siostry prowadziły swój hotel. Legenda głosi, że pewnego dnia Stéphanie Tatin, przygotowując tradycyjną tartę jabłkową, spuściła z oka patelnię z jabłkami i cukrem. W rezultacie jabłka zaczęły się karmelizować. Aby uratować deser, przykryła je warstwą ciasta i włożyła całość do piekarnika. Tak powstała pierwsza tarta, którą po upieczeniu trzeba odwrócić.
Z piękną dekoracją
W przypadku ciasta z żurawiną jest podobnie, ale obejdzie się bez przesmażania. Żurawinę wykłada się na dno formy, zasypuje cukrem i cynamonem, a potem przykrywa warstwą maślanego ciasta. Kwaskowate owoce "zapiekają" się w cukrze i cynamonie. Po odwróceniu ciasta, ich warstwa wygląda zjawiskowo.
Ciasto z żurawiną według Kingi Paruzel
Składniki:
- 8 łyżek masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 ½ szklanki mąki,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- ½ szklanka mleka,
- 1 ½ szklanki świeżej żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C.
- Na dno formy o średnicy 21 cm wyłóż dwie łyżki masła i dobrze rozsmaruj (dno i boki), następnie na masło wyłóż pół szklanki cukru wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu i obtocz całą foremkę (zostaw cukier równo rozłożony na dnie).
- Na tak przygotowaną formę wysyp świeżą żurawinę, uprzednio umytą i osuszoną.
- Pozostałe 6 łyżek masła utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i dokładnie połącz.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Cały czas miksując masę maślaną, dodawaj w trzech partiach na zmianę: mieszankę mąki na przemian z mlekiem.
- Ciasto wyłóż na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową, aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).
- Ciasto piecz ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, należy wyjąć je z piekarnika i studzić przez ok. 20 minut na kratce. Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak, aby owoce żurawiny były na górze.