PrzepisSłodkościOd lat korzystam z tego przepisu. Nie znalazłam lepszego ciasta z żurawiną

Od lat korzystam z tego przepisu. Nie znalazłam lepszego ciasta z żurawiną

Kiedy tylko na straganach pojawia się świeża żurawina, piekę to ciasto. Przepis znalazłam wiele lat temu na blogu Kingi Paruzel i od tej pory nie natrafiłam na lepszy. Ciasto ma wyraźny smak żurawiny i cynamonową nutę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, jest lepsze niż z cukierni.

Ciasto ze świeżą żurawiną
Ciasto ze świeżą żurawiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vivid Frames

28.10.2024 08:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wciąż nie jesteśmy przekonani do wypieków ze świeżą żurawiną. Traktujemy ją raczej jako piękny, kolorowy dodatek. Żurawina do ciasta? Przecież jest zbyt kwaśna — jeszcze niedawno dziwiły się moje koleżanki. To było przed tym, kiedy spróbowały tego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczenie może relaksować

Kinga Paruzel, którą znamy z udziału w pierwszej edycji "MasterChefa", napisała kilka książek kulinarnych i aktywnie promuje swoje przepisy w mediach społecznościowych. Ten na ciasto żurawinowe opublikowała w listopadzie 2012 roku na swoim blogu. Upiekłam je więc po raz pierwszy ponad 10 lat temu. I muszę przyznać, że zawsze wychodzi.

"Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze świeżą żurawiną. Jest idealnie słodkie, żurawina daje świetny kwaskowaty smak, a jej soki idealnie nasączają ciasto, które jest puszyste i maślane" - napisała wtedy Paruzel na swoim blogu.

Nic dodać, nic ująć. Rzeczywiście przygotowanie tego ciasta można nazwać relaksem. W dodatku zapach, który unosi się podczas pieczenia, poprawia nastrój. Choć żurawina ma kwaskowaty smak, czego wiele osób się obawia, w połączeniu z cukrem i cynamonem jest pyszna, a ciasto nie ma cierpkiej nuty.

Ciasto należy odwrócić

To ciasto jest jedną z wersji wypieków, które się odwraca. Wszystko zaczęło się od tarty Tatin, dziś klasyka wśród francuskich deserów. Jego nazwa pochodzi od sióstr Tatin — Stéphanie i Caroline, które stworzyły taki wypiek. Tarta powstała przez przypadek w końcówce XIX wieku w miejscowości Lamotte-Beuvron we Francji, gdzie siostry prowadziły swój hotel. Legenda głosi, że pewnego dnia Stéphanie Tatin, przygotowując tradycyjną tartę jabłkową, spuściła z oka patelnię z jabłkami i cukrem. W rezultacie jabłka zaczęły się karmelizować. Aby uratować deser, przykryła je warstwą ciasta i włożyła całość do piekarnika. Tak powstała pierwsza tarta, którą po upieczeniu trzeba odwrócić.

Z piękną dekoracją

W przypadku ciasta z żurawiną jest podobnie, ale obejdzie się bez przesmażania. Żurawinę wykłada się na dno formy, zasypuje cukrem i cynamonem, a potem przykrywa warstwą maślanego ciasta. Kwaskowate owoce "zapiekają" się w cukrze i cynamonie. Po odwróceniu ciasta, ich warstwa wygląda zjawiskowo.

Żurawina należy go grona superfoods
Żurawina należy go grona superfoods© Pixabay

Ciasto z żurawiną według Kingi Paruzel

Składniki:

  • 8 łyżek masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ½ szklanka mleka,
  • 1 ½ szklanki świeżej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C.
  2. Na dno formy o średnicy 21 cm wyłóż dwie łyżki masła i dobrze rozsmaruj (dno i boki), następnie na masło wyłóż pół szklanki cukru wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu i obtocz całą foremkę (zostaw cukier równo rozłożony na dnie).
  3. Na tak przygotowaną formę wysyp świeżą żurawinę, uprzednio umytą i osuszoną.
  4. Pozostałe 6 łyżek masła utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i dokładnie połącz.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  6. Cały czas miksując masę maślaną, dodawaj w trzech partiach na zmianę: mieszankę mąki na przemian z mlekiem.
  7. Ciasto wyłóż na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową, aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).
  8. Ciasto piecz ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
  9. Kiedy ciasto będzie już gotowe, należy wyjąć je z piekarnika i studzić przez ok. 20 minut na kratce. Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak, aby owoce żurawiny były na górze.
ciastożurawinaciasto z owocami