Tarta roztargnionej gospodyni wychodzi za każdym razem. Jest prostsza niż zwykły przepis
Prezentuje się świetnie, a jej przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Sekret tkwi w prostocie i odrobinie kreatywności, która zamieniła wypadek przy pracy w pyszny deser, który zyskał już miano kultowego.
19.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:02
Tarta Tatin to jeden z najbardziej znanych francuskich deserów. Klasyczna wersja składa się z jabłek, karmelu i kruchego ciasta. Jabłka są karmelizowane z cukrem i masłem na patelni, a następnie przykrywane ciastem i pieczone. Można przygotować ją również z dodatkiem rabarbaru - jego kwaśny smak świetnie przełamie słodkość pozostałych składników. Bez względu na to, który wariant wybierzesz, będzie smakować idealnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta tatin - przepis dla leniwej gospodyni
To odwrócone ciasto, które zawdzięcza swoją nazwę siostrom Tatin - Stéphanie i Caroline. Tarta powstała przez przypadek w końcówce XIX wieku w miejscowości Lamotte-Beuvron we Francji, gdzie siostry prowadziły swój hotel. Legenda głosi, że pewnego dnia Stéphanie Tatin, przygotowując tradycyjną tartę jabłkową, spuściła z oka patelnię z jabłkami i cukrem. W rezultacie jabłka zaczęły się karmelizować. Aby uratować deser, przykryła je warstwą ciasta i włożyła całość do piekarnika. Tak powstała pierwsza tarta Tatin.
Deser szybko zyskał uznanie i stał się symbolem kreatywności i tego, że nie ma sytuacji bez wyjścia. Choć oryginalna receptura używa jabłek, obecnie istnieje wiele wariacji tego deseru. Można spotkać tarty Tatin z gruszkami, brzoskwiniami, a nawet pomidorami czy czerwoną cebulą w wersjach wytrawnych.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody.
Nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz szczyptę soli. Masło pokrój w kostkę, dorzuć do mąki i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki, usuwając gniazda nasienne.
- Na patelni roztop masło, dodaj cukier i cynamon.
- Wrzuć jabłka i podsmażaj całość przez ok. 10 minut, aż delikatnie zmiękną i pokryją się karmelem. Na koniec skropl sokiem cytryny.
- Formę do tart o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do środka jabłka.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o średnicy nieco większej niż forma.
- Ciasto delikatnie ułóż na jabłkach, wsuwając brzeg do środka.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.
- Po upieczeniu tartę wyjmijz piekarnika i od razu odwróć do góry dnem na talerz. Usuń papier do pieczenia.
Tarta Tatin z jabłkami smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją z gałką lodów i bitą śmietaną. Smacznego!