Sałatka z żurawiną i kurczakiem gyros zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko na przyjęcia

Pyszna sałatka uświetni imprezowy stół i sprawi, że goście na długo zapamiętają przyjęcie. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapek na kolację czy drugie śniadanie. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna sałatka z selera naciowa, kurczaka i żurawiny.

Sałatka z żurawiną  - PysznościSałatka z żurawiną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DebbiSmirnoff
Ewa Malinowska

Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków w każdym kęsie. Chociaż ogromną popularnością od lat cieszy się sałatka gyrosowa czy jarzynowa, to ten przepis ma ogromny potencjał, aby wygryźć te dwa klasyki. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a smak sprawi, że na długo o niej nie zapomnisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Sałatka z selerem, kurczakiem i żurawiną

Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową sałatkę do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi? Sałatka z selera naciowego z kurczakiem gyros to idealny wybór! Połączenie słodkiego ananasa, chrupiącego selera naciowego, soczystego kurczaka i aromatycznej żurawiny zachwyci każdego.

Sałatka z żurawiną  - Pyszności
Sałatka z żurawiną - Pyszności © Canva | rjgrant

Połączenie słodkich, słonych i kwaśnych nut sprawia, że sałatka jest niezwykle apetyczna. Możesz ją z łatwością zabrać ze sobą do pracy lub podać gościom na imprezie.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 3 plastry ananasa z puszki,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 30 g żółtego sera,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą gyros i wymieszaj z łyżką majonezu. Odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Paprykę, ananasa i selera naciowego pokrój w kostkę.
  3. Do miski wrzuć seler naciowy, paprykę, ananasa, żurawinę i kukurydzę.
  4. Dodaj poszatkowaną sałatę rzymską.
  5. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i ketchup.
  6. Do warzyw i owoców dodaj pokrojony w kostkę ser żółty i sos jogurtowy.
  7. Wyjmij z lodówki zamarynowanego kurczaka i piecz kurczaka w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
  8. Upieczony i wystudzony kurczak dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"