PrzepisSałatkiSałatka z żurawiną i kurczakiem gyros zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko na przyjęcia

Sałatka z żurawiną i kurczakiem gyros zawładnęła moją kuchnią. Robię ją nie tylko na przyjęcia

Pyszna sałatka uświetni imprezowy stół i sprawi, że goście na długo zapamiętają przyjęcie. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapek na kolację czy drugie śniadanie. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna sałatka z selera naciowa, kurczaka i żurawiny.

Sałatka z żurawiną  - Pyszności
Sałatka z żurawiną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DebbiSmirnoff

25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 14:58

Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków w każdym kęsie. Chociaż ogromną popularnością od lat cieszy się sałatka gyrosowa czy jarzynowa, to ten przepis ma ogromny potencjał, aby wygryźć te dwa klasyki. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a smak sprawi, że na długo o niej nie zapomnisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z selerem, kurczakiem i żurawiną

Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową sałatkę do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi? Sałatka z selera naciowego z kurczakiem gyros to idealny wybór! Połączenie słodkiego ananasa, chrupiącego selera naciowego, soczystego kurczaka i aromatycznej żurawiny zachwyci każdego.

Sałatka z żurawiną  - Pyszności
Sałatka z żurawiną - Pyszności© Canva | rjgrant

Połączenie słodkich, słonych i kwaśnych nut sprawia, że sałatka jest niezwykle apetyczna. Możesz ją z łatwością zabrać ze sobą do pracy lub podać gościom na imprezie.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 3 plastry ananasa z puszki,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 30 g żółtego sera,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą gyros i wymieszaj z łyżką majonezu. Odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Paprykę, ananasa i selera naciowego pokrój w kostkę.
  3. Do miski wrzuć seler naciowy, paprykę, ananasa, żurawinę i kukurydzę.
  4. Dodaj poszatkowaną sałatę rzymską.
  5. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i ketchup.
  6. Do warzyw i owoców dodaj pokrojony w kostkę ser żółty i sos jogurtowy.
  7. Wyjmij z lodówki zamarynowanego kurczaka i piecz kurczaka w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
  8. Upieczony i wystudzony kurczak dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie