Na Wielkanoc piekę babkę żołądkową. Po przekrojeniu wszyscy robią "wow"
Wielkanocna babka na świątecznym stole po prostu musi być. W moim domu od lat króluje babka żołądkowa, nazywana również babką żołądek. Nie obawiaj się jednak, że znajdziesz w jej wnętrzu podroby, a pyszne połączenie masy kakaowej oraz jasnej z dodatkiem maku.
25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 13:37
Wielkanocna babka jest piękną dekoracją stołu i pysznym deserem do pośniadaniowej kawy. Zamiast klasycznej baby piaskowej czy majonezowej, stawiam na nieco inne połączenie. Baba żołądkowa łączy w sobie waniliowe i kakaowe ciasto z dodatkiem chrupiących ziaren maku. Po przekrojeniu widać, jak dużo dzieje się w środku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycja babki na święta
Na polskich stołach wielkanocna babka gości od XV wieku. Wiąże się z nimi pewien przesąd. Dawniej kobiety pilnie strzegły receptury, piekąc to ciasto w Wielki Piątek. W tym czasie mężczyźni dostawali bezwzględny zakaz wchodzenia do kuchni. Nie ma to nic wspólnego z podejrzewaniem ich o podjadanie, a z troską o to, aby ciasto odpowiednio wyrosło. Uważano bowiem, że wpadający do izby przeciąg utrudni ten proces.
Obecnie babka wielkanocna jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Jej słodki smak i puszysta konsystencja kojarzą się z radością i świętowaniem. Chociaż przepisy na babkę ewoluowały na przestrzeni wieków, jej tradycyjny charakter wciąż pozostaje żywy.
Babka żołądek
Najlepszą droga do serca wiedzie przez żołądek, to zdecydowanie udowadnia ten przepis. Puszyste ciasto w trzech odsłonach skradnie serca twoich domowników. Piekę ją od lat i za każdym razem zostają po niej tylko okruszki.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 5 łyżek oleju,
- 1/3 szklanki suchego maku,
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Ostrożnie oddziel białka od żółtek, uważając, aby do białek nie dostało się żółtko.
- Utrzyj masło z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ucieraj minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera).
- Dodaj żółtka i zmiksuj do dokładnego połączenia.
- Następnie dodaj olej i zmiksuj.
- Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta - najpierw dodaj 2 łyżki piany, aby rozluźnić konsystencję ciasta, następnie dodaj resztę ubitej piany.
- Ciasto podziel na trzy równe części.
- Do jednej części ciasta dodaj suchy mak i dokładnie wymieszaj, do drugiej części dodaj kakao oraz wodę i również dokładnie wymieszaj. Trzecią część ciasta pozostaw jasną.
- Na spód wysmarowanej masłem formy wyłóż najpierw ciasto makowe, wyrównaj.
- Na ciasto makowe wyłóż ciasto z kakao, wyrównaj. Na to wyłóż ciasto jasne i wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 175 st. przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika, pozostaw w formie na około 10 minut, następnie przełóż na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu babkę możesz oprószyć cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!