Na Wielkanoc piekę babkę żołądkową. Po przekrojeniu wszyscy robią "wow"

Wielkanocna babka na świątecznym stole po prostu musi być. W moim domu od lat króluje babka żołądkowa, nazywana również babką żołądek. Nie obawiaj się jednak, że znajdziesz w jej wnętrzu podroby, a pyszne połączenie masy kakaowej oraz jasnej z dodatkiem maku.

Babka wielkanocna - PysznościBabka wielkanocna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl
Ewa Malinowska

Wielkanocna babka jest piękną dekoracją stołu i pysznym deserem do pośniadaniowej kawy. Zamiast klasycznej baby piaskowej czy majonezowej, stawiam na nieco inne połączenie. Baba żołądkowa łączy w sobie waniliowe i kakaowe ciasto z dodatkiem chrupiących ziaren maku. Po przekrojeniu widać, jak dużo dzieje się w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Tradycja babki na święta

Na polskich stołach wielkanocna babka gości od XV wieku. Wiąże się z nimi pewien przesąd. Dawniej kobiety pilnie strzegły receptury, piekąc to ciasto w Wielki Piątek. W tym czasie mężczyźni dostawali bezwzględny zakaz wchodzenia do kuchni. Nie ma to nic wspólnego z podejrzewaniem ich o podjadanie, a z troską o to, aby ciasto odpowiednio wyrosło. Uważano bowiem, że wpadający do izby przeciąg utrudni ten proces.

Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz
Babka wielkanocna to wbrew pozorom proste ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz © Canva | ola_p

Obecnie babka wielkanocna jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Jej słodki smak i puszysta konsystencja kojarzą się z radością i świętowaniem. Chociaż przepisy na babkę ewoluowały na przestrzeni wieków, jej tradycyjny charakter wciąż pozostaje żywy.

Babka żołądek

Najlepszą droga do serca wiedzie przez żołądek, to zdecydowanie udowadnia ten przepis. Puszyste ciasto w trzech odsłonach skradnie serca twoich domowników. Piekę ją od lat i za każdym razem zostają po niej tylko okruszki.

Babka wielkanocna  - Pyszności
Babka wielkanocna - Pyszności © Canva | hipokrat

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1/3 szklanki suchego maku,
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  2. Ostrożnie oddziel białka od żółtek, uważając, aby do białek nie dostało się żółtko.
  3. Utrzyj masło z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ucieraj minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera).
  4. Dodaj żółtka i zmiksuj do dokładnego połączenia.
  5. Następnie dodaj olej i zmiksuj.
  6. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia.
  7. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  8. Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta - najpierw dodaj 2 łyżki piany, aby rozluźnić konsystencję ciasta, następnie dodaj resztę ubitej piany.
  9. Ciasto podziel na trzy równe części.
  10. Do jednej części ciasta dodaj suchy mak i dokładnie wymieszaj, do drugiej części dodaj kakao oraz wodę i również dokładnie wymieszaj. Trzecią część ciasta pozostaw jasną.
  11. Na spód wysmarowanej masłem formy wyłóż najpierw ciasto makowe, wyrównaj.
  12. Na ciasto makowe wyłóż ciasto z kakao, wyrównaj. Na to wyłóż ciasto jasne i wyrównaj.
  13. Piecz w temperaturze 175 st. przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika, pozostaw w formie na około 10 minut, następnie przełóż na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu babkę możesz oprószyć cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej