Babka majonezowa na Wielkanoc. Przepis z zeszytu mojej babci

Babka majonezowa to rodzaj ciasta, którego jednym z głównych składników jest majonez. Dzięki niemu jest puszysta i wilgotna w środku, a smak jest delikatny i można go stopniować w zależności od preferencji. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Obrazek
Patrycja Nowak

Czym jest babka majonezowa?

Babka z majonezem to rodzaj ciasta, którego jednym z głównych składników jest majonez. Ciasto to ma miękką, wilgotną i gładką konsystencję oraz delikatny, słodki smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na wielkanocny stół. Babka majonezowa zwykle ma prostokątny kształt i jest pokryta cukrem pudrem lub innymi dodatkami, aby podkreślić jej słodki smak takimi jak kandyzowane owoce, czekolada czy krem. Może być podawana jako deser lub jako przekąska do kawy lub herbaty.

Przepis na babkę z majonezem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • szklanka majonezu
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Obrazek
Pixabay

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa jest prosta w wykonaniu. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce, a następnie w drugiej misce wymieszaj majonez, jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlej ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, aby ciasto odpowiednio wyrosło. Piecz przez około 50-60 minut, aby babka nabrała złotobrązowego koloru i wierzch będzie sprężysty.

Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut, a następnie przekrój ją na kawałki i podawaj z ulubionym dżemem lub posyp ją cukrem pudrem. Twoja babka majonezowa jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥