Babka majonezowa na Wielkanoc. Przepis z zeszytu mojej babci

Babka majonezowa to rodzaj ciasta, którego jednym z głównych składników jest majonez. Dzięki niemu jest puszysta i wilgotna w środku, a smak jest delikatny i można go stopniować w zależności od preferencji. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Obrazek
Patrycja Nowak

Czym jest babka majonezowa?

Babka z majonezem to rodzaj ciasta, którego jednym z głównych składników jest majonez. Ciasto to ma miękką, wilgotną i gładką konsystencję oraz delikatny, słodki smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na wielkanocny stół. Babka majonezowa zwykle ma prostokątny kształt i jest pokryta cukrem pudrem lub innymi dodatkami, aby podkreślić jej słodki smak takimi jak kandyzowane owoce, czekolada czy krem. Może być podawana jako deser lub jako przekąska do kawy lub herbaty.

Przepis na babkę z majonezem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • szklanka majonezu
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Obrazek
Pixabay

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa jest prosta w wykonaniu. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce, a następnie w drugiej misce wymieszaj majonez, jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlej ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, aby ciasto odpowiednio wyrosło. Piecz przez około 50-60 minut, aby babka nabrała złotobrązowego koloru i wierzch będzie sprężysty.

Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut, a następnie przekrój ją na kawałki i podawaj z ulubionym dżemem lub posyp ją cukrem pudrem. Twoja babka majonezowa jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża