Babka wielkanocna, która zawsze wychodzi? Oto ona

Jak wszyscy wiemy, wielkanocny stół to nie tylko wytrawne potrawy z jajek, kiełbasy i innych typowych dla tych świąt produktów, ale również masa słodkości, którymi raczymy się na koniec (a co po niektórzy — na początek i w trakcie) ucztowania. Wśród najbardziej popularnych ciast wielkanocnych honorowe miejsce zajmuje babka. Dzisiaj chcemy ci pokazać prosty przepis na to ciasto, który stworzyła pewna znana brytyjska osobowość kulinarna.  

ObrazekBabka jogurtowa - Pyszności; foto: Canva

Nigella Lawson to postać medialna, której sława wykroczyła poza granice Wielkiej Brytanii. Swój pierwszy program kulinarny zaczęła prowadzić przeszło 20 lat temu, by dzisiaj osiągnąć status kuchennej supergwiazdy. Jednak działalność Nigelli nie kończy się na szklanym ekranie. Dziennikarka jest autorką wielu książek kulinarnych, spośród których kilka stało się w Wielkiej Brytanii bestsellerami. O renomie Lawson może też świadczyć tytuł jej biografii: "Kulinarna bogini".

Obrazek
Babka jogurtowa - Pyszności; foto: Canva

Jeśli ten wstęp cię zainteresował to wiedz, że wśród setek autorskich przepisów Nigelli Lawson istnieją też takie, które odnoszą się wprost do Świąt Wielkanocnych. A skoro — co za przypadek — te właśnie nadchodzą, nie pozostaje nam nic innego, jak podzielić się z tobą recepturą na babkę wielkanocną, którą stworzyła Nigella we własnej osobie. Uwaga: "miarką" podaną w jej przepisie jest pojemność jednego małego jogurtu naturalnego. Użyj go jako pierwszego, a resztę składników odmierzysz za jego pomocą.

Babka wielkanocna według Nigelli Lawson

Składniki:

           
  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 miarki mąki pszennej
  • 1 miarka mąki ziemniaczanej
  • 2 miarki cukru
  • 1 miarka oleju
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania
Obrazek
Babka jogurtowa - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij teraz ze szczyptą soli. Żółtka natomiast przełóż do oddzielnej miski i utrzyj z jogurtem naturalnym i cukrem.
  2. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj do nich też startą skórkę z cytryny, olej i cukier. Wyłącz mikser i do masy dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pianę z białek. Wymieszaj wszystko łopatką kuchenną.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do nasmarowanej olejem formy do ciasta. Piecz około 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  4. Babka musi teraz ostygnąć. Kiedy tak się stanie, posyp ją jeszcze cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli jesteś fanem tego rodzaju ciast, zobacz jeszcze, jak powstaje staropolska babka parzona. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża