Tern trik to sekret każdego cukiernika na sztywną pianę z białek, jest banalnie prosty

Odpowiednio sztywna piana z białek to idealny środek spulchniający. Bierzesz się za przyrządzanie bezy, ale masz wątpliwości co do swoich umiejętności ubijania białek? Ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Istnieje bowiem kilka zasad, które musisz znać, zanim się za to zabierzesz.

ObrazekSztywna piana z białek - Pyszności; foto: Canva

Ale może na początek trochę podstaw kulinarnej wiedzy. Czemu sztywna piana z białek jest taka ważna? Cechą charakterystyczną białka jest niskie napięcie powierzchniowe. Podczas ubijania do jego struktur dostają się pęcherzyki powietrza, które zwiększają powierzchnię białka. Im będzie ich więcej, tym efekt końcowy będzie bardziej puszysty.

Obrazek
Sztywna piana z białek - Pyszności; foto: Canva

Nie jest jednak tak, że białka możemy ubijać w nieskończoność, aż piana, ku uciesze dzieci, rozprzestrzeni się po całym mieszkaniu. Białka w pewnym momencie mogą się rozwarstwić, a tego procesu nie da się już cofnąć. A więc - wszystko z umiarem.

Sztywna piana z białek. Jak to osiągnąć?

Żeby uzyskać efekt idealnie ubitej piany, potrzebujesz nie tylko odpowiednich składników, ale również sprzętu. I to od niego warto zacząć.

Przygotowanie sprzętu

Miska plastikowa, chociaż ma swoje zalety, tu się nie sprawdzi. Piana będzie się ześlizgiwać z jej śliskiej powierzchni, a to sprawi, że ubicie nie będzie równomierne. Do ubicia białek użyj miski szklanej. Zwróć też uwagę na jej odpowiednie odtłuszczenie i wytrzyj z jej powierzchni nawet najmniejszą kroplę wody.

Mikser. Pewnie większość z nas używa właśnie tego sprzętu do ubicia białek. Jeśli ty również, pamiętaj, by zacząć od mniejszych obrotów i dopiero, gdy w misce zaczną się pojawiać większe pęcherzyki powietrza, zwiększ obroty. Jeśli za to używasz trzepaczki, wybierz tę sprężynową.

Dodatki

Wbrew obiegowej opinii sól nie pomaga w ubiciu białek, a jedynie obniża ich stabilność. O wiele lepiej sprawdzi się tu kropla soku z cytryny lub octu. Działają one stabilizująco i przyspieszają cały proces.

Obrazek
Sztywna piana z białek - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zaś obawiasz się o opadnięcie ubitej piany, dodaj do niej - na koniec procesu ubijania - odrobinę drobnego cukru lub mąki ziemniaczanej. Zwłaszcza ta druga wzmocni strukturę piany.

A może by tak naleśniki z dodatkiem piwa? Ten ciekawy przepis znajdziesz na tym filmiku na naszym kanale na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia