PrzepisCiasto bez pieczeniaPrzepis na tanie ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników

Przepis na tanie ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników

Szybkie zakupy, cztery składniki, niewiele roboty, a ciasto totalnie wystrzałowe. Dzisiaj pokażemy ci, jak w prosty sposób uzupełnić domowe zapasy pyszności o smakowity, rozpływający się w ustach deser. Pycha!

Tanie ciasto budyniowe. Najlepsze w swoim rodzaju
Tanie ciasto budyniowe. Najlepsze w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 09:41

Ciasto nie zawsze musi oznaczać wyrafinowany wypiek z dodatkiem owoców, bezy, biszkoptu czy kruszonki. Czasami łatwe rozwiązania okazują się najlepsze, a tak się składa, że mamy w zanadrzu doskonały na to przykład. Ciasto z czterech składników, na które z całą pewnością się nie wykosztujesz, to ostatnio nasz ulubiony słodki smakołyk. Jesteśmy przekonani, że i ty go polubisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto to jeszcze jedna zaleta. Do jego stworzenia nie będziesz nawet musiał uruchamiać piekarnika. Wystarczy lodówka i odrobina cierpliwości. Tak, ciasta bez pieczenia zajmują specjalne miejsce w naszych kulinarnych sercach, i co jakiś czas po prostu uwielbiamy je przygotowywać. Jeśli i ty za nimi przepadasz, to leć do sklepu po budyń i herbatniki, a resztę składników wyjmij z lodówki. Tylko tyle ci potrzeba, żeby stworzyć przepyszne i tanie ciasto.

Tanie ciasto z kilku składników

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła (250 g),
  • 1 litr mleka,
  • opcjonalnie, jeśli chcesz zaszaleć: 1 tabliczka czekolady + 100 ml śmietanki kremówki.
Tanie ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu. Zrobisz je w kilka chwil
Tanie ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu. Zrobisz je w kilka chwil© Canva | Handmadepictures

Sposób przygotowania:

  1. Budynie wymieszaj ze szklanką mleka. Pozostały nabiał podgrzej w garnuszku. Dolej do niego budyń. Gotuj i mieszaj do momentu, w którym mleko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Masło zmiksuj. Stopniowo dodawaj do niego zimny budyń.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw na niej pierwszą warstwę z herbatników, a na nie wylej warstwę masy budyniowej. Powtarzaj tę czynność do momentu, w którym skończą ci się składniki.
  4. Wstaw ciasto do lodówki. Kiedy stężeje, będzie już gotowe do jedzenia. Chyba że masz ochotę wzbogacić je o polewę czekoladową. Wtedy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką. Ostudzoną polewę wylej na ciasto i ponownie wstaw do lodówki.
  5. Alternatywnie możesz też użyć do ozdobienia kakao. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie