WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Przepis na tanie ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko czterech składników

Szybkie zakupy, cztery składniki, niewiele roboty, a ciasto totalnie wystrzałowe. Dzisiaj pokażemy ci, jak w prosty sposób uzupełnić domowe zapasy pyszności o smakowity, rozpływający się w ustach deser. Pycha!

Tanie ciasto budyniowe. Najlepsze w swoim rodzajuTanie ciasto budyniowe. Najlepsze w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto nie zawsze musi oznaczać wyrafinowany wypiek z dodatkiem owoców, bezy, biszkoptu czy kruszonki. Czasami łatwe rozwiązania okazują się najlepsze, a tak się składa, że mamy w zanadrzu doskonały na to przykład. Ciasto z czterech składników, na które z całą pewnością się nie wykosztujesz, to ostatnio nasz ulubiony słodki smakołyk. Jesteśmy przekonani, że i ty go polubisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe koreczki w wydaniu mini. Świetnie sprawdzą się jako ciekawy obiad lub szybka przekąska na ciepło

To ciasto to jeszcze jedna zaleta. Do jego stworzenia nie będziesz nawet musiał uruchamiać piekarnika. Wystarczy lodówka i odrobina cierpliwości. Tak, ciasta bez pieczenia zajmują specjalne miejsce w naszych kulinarnych sercach, i co jakiś czas po prostu uwielbiamy je przygotowywać. Jeśli i ty za nimi przepadasz, to leć do sklepu po budyń i herbatniki, a resztę składników wyjmij z lodówki. Tylko tyle ci potrzeba, żeby stworzyć przepyszne i tanie ciasto.

Tanie ciasto z kilku składników

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła (250 g),
  • 1 litr mleka,
  • opcjonalnie, jeśli chcesz zaszaleć: 1 tabliczka czekolady + 100 ml śmietanki kremówki.
Tanie ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu. Zrobisz je w kilka chwil
Tanie ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu. Zrobisz je w kilka chwil © Canva | Handmadepictures

Sposób przygotowania:

  1. Budynie wymieszaj ze szklanką mleka. Pozostały nabiał podgrzej w garnuszku. Dolej do niego budyń. Gotuj i mieszaj do momentu, w którym mleko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Masło zmiksuj. Stopniowo dodawaj do niego zimny budyń.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw na niej pierwszą warstwę z herbatników, a na nie wylej warstwę masy budyniowej. Powtarzaj tę czynność do momentu, w którym skończą ci się składniki.
  4. Wstaw ciasto do lodówki. Kiedy stężeje, będzie już gotowe do jedzenia. Chyba że masz ochotę wzbogacić je o polewę czekoladową. Wtedy rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką. Ostudzoną polewę wylej na ciasto i ponownie wstaw do lodówki.
  5. Alternatywnie możesz też użyć do ozdobienia kakao. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze