Kiedy goście w drodze, robię ekspresowe ciasto bez pieczenia z trzech składników. Wszyscy chwalą
Ten prosty deser jest niczym delikatna chmurka. Co najlepsze, to wyśmienite ciasto można przygotować zaledwie z trzech składników. Nie ma potrzeby włączania piekarnika, nie jest on tutaj potrzebny.
11.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:15
Przygotowanie tego pysznego ciasta na herbatnikach bez pieczenia jest szybkie, łatwe i bezbolesne. Wystarczy ubić masę z dwóch składników i przełożyć ją kilka razy kruchymi ciasteczkami. To proste, a jednocześnie genialne rozwiązanie na szybki, a może nawet awaryjny deser. Zdecydowanie warto zapisać sobie ten przepis na przyszłość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Szybkie i łatwe
Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to propozycja, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli nie masz pomysłu, czasu, czy nawet ochoty na zabawę w cukiernika, podaj gościom ten kremowy deser na herbatnikach. Ciasteczkowy przekładaniec z puszystą masą z mleka zagęszczonego to strzał w dziesiątkę. A jeśli lubisz eksperymentować, zamień klasyczne herbatniki na krakersy.
Baza, składająca się z trzech składników, jest absolutnie wystarczająca, by stworzyć przepyszny deser. Ale jeśli masz ochotę na dodatkowe smaki, śmiało możesz kombinować. Mleczną piankę warto wzbogacić waniliowym akcentem, skórką z pomarańczy czy kawą rozpuszczalną, która nada całości wyrafinowanego smaku.
Takie ciasto bez pieczenia warto podać z owocowymi musami na gorąco, które fantastycznie wtopią się w kremową strukturę ciasta. Świetnie pasować będą też lody czy świeże owoce. To oczywiście jedynie sugestia - doskonałym wyjściem jest też podanie deseru solo. Bez dodatków zachwyca nie mniej.
Szybkie ciasto bez pieczenia z trzech składników. Przepis
Składniki:
- 800 g mleka zagęszczonego,
- 600 g herbatników,
- 3 cytryny.
Przygotowanie:
- Z cytryn wyciśnij sok, a następnie wyciśnięty sok połącz z mlekiem zagęszczonym. Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie jednolita masa.
- Przygotuj blachę 20x20 i wyłóż ją folią spożywczą. Następnie na dnie blachy ułóż ciasno warstwę herbatników.
- Przygotowaną masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników. Masę przykryj kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj czynność do wyczerpania masy.
- Wierzch deseru posyp rozdrobnionymi drobno herbatnikami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.