Kiedy goście w drodze, robię ekspresowe ciasto bez pieczenia z trzech składników. Wszyscy chwalą

Ten prosty deser jest niczym delikatna chmurka. Co najlepsze, to wyśmienite ciasto można przygotować zaledwie z trzech składników. Nie ma potrzeby włączania piekarnika, nie jest on tutaj potrzebny.

Ciasto bez pieczenia Ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie tego pysznego ciasta na herbatnikach bez pieczenia jest szybkie, łatwe i bezbolesne. Wystarczy ubić masę z dwóch składników i przełożyć ją kilka razy kruchymi ciasteczkami. To proste, a jednocześnie genialne rozwiązanie na szybki, a może nawet awaryjny deser. Zdecydowanie warto zapisać sobie ten przepis na przyszłość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik a'la Twix jest puszysty jak chmurka. Wypróbuj genialny przepis

Ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Szybkie i łatwe

Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to propozycja, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli nie masz pomysłu, czasu, czy nawet ochoty na zabawę w cukiernika, podaj gościom ten kremowy deser na herbatnikach. Ciasteczkowy przekładaniec z puszystą masą z mleka zagęszczonego to strzał w dziesiątkę. A jeśli lubisz eksperymentować, zamień klasyczne herbatniki na krakersy.

Baza, składająca się z trzech składników, jest absolutnie wystarczająca, by stworzyć przepyszny deser. Ale jeśli masz ochotę na dodatkowe smaki, śmiało możesz kombinować. Mleczną piankę warto wzbogacić waniliowym akcentem, skórką z pomarańczy czy kawą rozpuszczalną, która nada całości wyrafinowanego smaku.

Takie ciasto bez pieczenia warto podać z owocowymi musami na gorąco, które fantastycznie wtopią się w kremową strukturę ciasta. Świetnie pasować będą też lody czy świeże owoce. To oczywiście jedynie sugestia - doskonałym wyjściem jest też podanie deseru solo. Bez dodatków zachwyca nie mniej.

Trzy składniki wystarczą, by stworzyć pyszny deser
Trzy składniki wystarczą, by stworzyć pyszny deser © Pixabay

Szybkie ciasto bez pieczenia z trzech składników. Przepis

Składniki:

  • 800 g mleka zagęszczonego,
  • 600 g herbatników,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Z cytryn wyciśnij sok, a następnie wyciśnięty sok połącz z mlekiem zagęszczonym. Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przygotuj blachę 20x20 i wyłóż ją folią spożywczą. Następnie na dnie blachy ułóż ciasno warstwę herbatników.
  3. Przygotowaną masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników. Masę przykryj kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj czynność do wyczerpania masy.
  4. Wierzch deseru posyp rozdrobnionymi drobno herbatnikami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej