WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Nie musisz nawet włączać piekarnika. Rewelacyjną pizzę na cienkim cieście zrobisz na patelni

Pizza z patelni skradnie serca wszystkim tym, którym nie po drodze z zabawą z ciastem drożdżowym. Sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska podczas domowego seansu filmowego czy poczęstunek podczas domówki. Taki przepis warto mieć na podorędziu.

Pizza z patelni Pizza z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Coś i dla studentów, poszukujących łatwych i niedrogich dań do zrobienia w wybrakowanej akademickiej kuchni, ale też dla zapracowanych i zabieganych. Pizza z patelni może nie jest potrawą jak z włoskiej restauracji, ale ma wszystko to, czego wymagamy od prostej pizzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Bez drożdży i bez zagniatania. Łatwy przepis na pizzę z patelni

Pizza z patelni jest idealna dla zabieganych, ale szukających ciekawych rozwiązań na obiad czy kolację. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz go długo wyrabiać. Pizza z patelni jest prosta i szybka, a co najważniejsze - pyszna.

Przygotowanie spodu do pizzy z patelni to bułka z masłem, dalej wcale nie jest trudniej. Sos możesz przyrządzić według przepisu poniżej, możesz też wykorzystać swoją autorską kompozycję. Całość oczywiście wieńczy ser i w takiej też - najprostszej wersji - proponujemy przygotować tę pizzę. Jeśli jednak chciałbyś dodać odrobinę pieczarek czy kurczaka, wcześniej je podsmaż.

Pizza z patelni smakuje obłędnie
Pizza z patelni smakuje obłędnie © Adobe Stock

Pizza z patelni. Przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g sera żółtego startego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • bazylia suszona, oregano,
  • 50 ml ciepła woda.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, odrobinę oliwy i stopniowo zacznij dolewać ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania elastycznego ciasta.
  2. Z ciasta uformuj cienki placek (blat wcześniej podsyp mąką) o średnicy dopasowanej do patelni.
  3. Patelnie natłuść odrobiną oliwy i rozgrzej na średniej mocy palnika. Placek umieść i na patelni i smaż ok. 5 minut, aż lekko się zarumieni.
  4. W międzyczasie przygotuj sos: ketchup wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, bazylią i oregano.
  5. Kiedy placek zarumieni się z jednej strony, przewróć go i posmaruj przygotowanym sosem oraz posyp startym serem.
  6. Patelnię przykryj i smaż pizzę przez kolejne 5 minut, aż spód się zarumieni, a ser rozpuści.
  7. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepis pochodzi ze strony naukajedzenia.pl.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa