Nie musisz nawet włączać piekarnika. Rewelacyjną pizzę na cienkim cieście zrobisz na patelni

Pizza z patelni skradnie serca wszystkim tym, którym nie po drodze z zabawą z ciastem drożdżowym. Sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska podczas domowego seansu filmowego czy poczęstunek podczas domówki. Taki przepis warto mieć na podorędziu.

Pizza z patelni Pizza z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Coś i dla studentów, poszukujących łatwych i niedrogich dań do zrobienia w wybrakowanej akademickiej kuchni, ale też dla zapracowanych i zabieganych. Pizza z patelni może nie jest potrawą jak z włoskiej restauracji, ale ma wszystko to, czego wymagamy od prostej pizzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Bez drożdży i bez zagniatania. Łatwy przepis na pizzę z patelni

Pizza z patelni jest idealna dla zabieganych, ale szukających ciekawych rozwiązań na obiad czy kolację. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz go długo wyrabiać. Pizza z patelni jest prosta i szybka, a co najważniejsze - pyszna.

Przygotowanie spodu do pizzy z patelni to bułka z masłem, dalej wcale nie jest trudniej. Sos możesz przyrządzić według przepisu poniżej, możesz też wykorzystać swoją autorską kompozycję. Całość oczywiście wieńczy ser i w takiej też - najprostszej wersji - proponujemy przygotować tę pizzę. Jeśli jednak chciałbyś dodać odrobinę pieczarek czy kurczaka, wcześniej je podsmaż.

Pizza z patelni smakuje obłędnie
Pizza z patelni smakuje obłędnie © Adobe Stock

Pizza z patelni. Przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g sera żółtego startego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • bazylia suszona, oregano,
  • 50 ml ciepła woda.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, odrobinę oliwy i stopniowo zacznij dolewać ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania elastycznego ciasta.
  2. Z ciasta uformuj cienki placek (blat wcześniej podsyp mąką) o średnicy dopasowanej do patelni.
  3. Patelnie natłuść odrobiną oliwy i rozgrzej na średniej mocy palnika. Placek umieść i na patelni i smaż ok. 5 minut, aż lekko się zarumieni.
  4. W międzyczasie przygotuj sos: ketchup wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, bazylią i oregano.
  5. Kiedy placek zarumieni się z jednej strony, przewróć go i posmaruj przygotowanym sosem oraz posyp startym serem.
  6. Patelnię przykryj i smaż pizzę przez kolejne 5 minut, aż spód się zarumieni, a ser rozpuści.
  7. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepis pochodzi ze strony naukajedzenia.pl.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy