Nie musisz nawet włączać piekarnika. Rewelacyjną pizzę na cienkim cieście zrobisz na patelni
Pizza z patelni skradnie serca wszystkim tym, którym nie po drodze z zabawą z ciastem drożdżowym. Sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska podczas domowego seansu filmowego czy poczęstunek podczas domówki. Taki przepis warto mieć na podorędziu.
11.02.2024 | aktual.: 11.02.2024 21:03
Coś i dla studentów, poszukujących łatwych i niedrogich dań do zrobienia w wybrakowanej akademickiej kuchni, ale też dla zapracowanych i zabieganych. Pizza z patelni może nie jest potrawą jak z włoskiej restauracji, ale ma wszystko to, czego wymagamy od prostej pizzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez drożdży i bez zagniatania. Łatwy przepis na pizzę z patelni
Pizza z patelni jest idealna dla zabieganych, ale szukających ciekawych rozwiązań na obiad czy kolację. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, nie musisz go długo wyrabiać. Pizza z patelni jest prosta i szybka, a co najważniejsze - pyszna.
Przygotowanie spodu do pizzy z patelni to bułka z masłem, dalej wcale nie jest trudniej. Sos możesz przyrządzić według przepisu poniżej, możesz też wykorzystać swoją autorską kompozycję. Całość oczywiście wieńczy ser i w takiej też - najprostszej wersji - proponujemy przygotować tę pizzę. Jeśli jednak chciałbyś dodać odrobinę pieczarek czy kurczaka, wcześniej je podsmaż.
Pizza z patelni. Przepis
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 40 g sera żółtego startego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- bazylia suszona, oregano,
- 50 ml ciepła woda.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, odrobinę oliwy i stopniowo zacznij dolewać ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania elastycznego ciasta.
- Z ciasta uformuj cienki placek (blat wcześniej podsyp mąką) o średnicy dopasowanej do patelni.
- Patelnie natłuść odrobiną oliwy i rozgrzej na średniej mocy palnika. Placek umieść i na patelni i smaż ok. 5 minut, aż lekko się zarumieni.
- W międzyczasie przygotuj sos: ketchup wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, bazylią i oregano.
- Kiedy placek zarumieni się z jednej strony, przewróć go i posmaruj przygotowanym sosem oraz posyp startym serem.
- Patelnię przykryj i smaż pizzę przez kolejne 5 minut, aż spód się zarumieni, a ser rozpuści.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepis pochodzi ze strony naukajedzenia.pl.