Pizza, która wywołuje ciarki. Chodzi o kontrowersyjny składnik
Azjatyckie franczyzy amerykańskiej sieci pizzerii nie przestają zaskakiwać pomysłami na wdrożenie do fastfoodowego menu lokalnych smaków. Była już pizza z durianem, konserwowanymi jajami i "twarogiem" ze świńskiej krwi. Kolejne pomysły zaskakują jeszcze bardziej.
06.02.2024 13:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Amerykańska sieć Pizza Hut nawiązała współpracę ze stuletnią restauracją w Hongkongu, w ramach której powstał amerykańsko-chiński miszmasz w postaci pizzy z... mięsem węża. Specjał wzbogacony był również smakiem grzybów i suszonej chińskiej szynki - to podstawowe składniki autentycznego jesiennego gulaszu z węża, specjału południowych Chin i Hongkongu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza Hut wprowadziła pizzę z wężem. Wywołuje ciarki
Gulasz z węża to tradycyjne chińskie danie, którego tradycja spożywania kultywowana jest w południowych Chinach, a najmocniej właśnie w Hongkongu. Głównymi składnikami gulaszu są zwykle dwa gatunki węża, a całość ma mieć lekko słodki smak. Potrawę spożywa się najczęściej jesienią, zgodnie z miejscowym przysłowiem, że najlepszym momentem na mięso węża jest czas, "kiedy zaczyna wiać jesienny wiatr" (a węże są tłuste przed zimową hibernacją).
Sieć Pizza Hut wprowadziła pizzę bazującą na tradycyjnej potrawie południowych Chin. Przepis nie powstał na kolanie - firma nawiązała współpracę z Ser Wong Fun - restauracją zlokalizowaną w Hongkongu, której korzenie sięgają 1895 roku, i która to specjalizuje się w potrawach bazujących na mięsie z węża. Restauracja podzieliła się z koncernem przepisami na wykorzystanie mięs chińskich węży ras szczurzych czy węży białopasmowych.
- Niezwykła pizza z wężem zapewnia idealną równowagę wszystkich smaków - stwierdziła Karen Chan, dyrektorka generalna Pizza Hut w Hongkongu i Makau.
W Hongkongu serwują pizzę z mięsem węża. Jak smakuje?
23-centymetrowa wężowa pizza z sosem z uchowca (ślimak morski, który ceniony jest zarówno za smak, jak i za przepiękny kolor muszli) dostępna była w ofercie czasowej, ale wywołała sporo zamieszania. Jak wskazuje CNN, cytując testujących pizzę, dla jednych spróbowanie takiego specjału było ekscytujące, innych przerażał fakt jedzenia węży. Pochodząca z Hongkongu Rachel Wong, wielka fanka gulaszu z węża, była podekscytowana tą pozycją w menu.
- Konsystencja przypomina trochę kurczaka i smakuje jak ryby i inne owoce morza. Dlatego uwielbiam spożywać to jako wysokobiałkowy posiłek zimą - powiedziała w rozmowie z CNN.
To nie pierwszy raz, kiedy azjatyckie franczyzy oryginalnej amerykańskiej marki przyjęły bardziej odważne podejście gastronomiczne, aby celebrować lokalną kulturę kulinarną. W Hongkongu pojawić ma się pizza z chińskimi kiełbaskami konserwowanymi na lokalny sposób. W przeszłości natomiast Pizza Hut na Tajwanie wprowadziła na rynek pizzę z durianem, "twarogiem" ze świńskiej krwi i jajami konserwowanymi – składnikami, które odgrywają dużą rolę w lokalnej kulturze kulinarnej.