InspiracjeGrecy też mają swoją pizzę. W wersji z serem feta smakuje obłędnie

Grecy też mają swoją pizzę. W wersji z serem feta smakuje obłędnie

LADENIA drożdżowy placek z warzywami
LADENIA drożdżowy placek z warzywami
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

08.10.2023 17:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nazywana jest grecką lub egejską pizzą – na wyrost, przesadnie i niepotrzebnie, bo ladenia broni się sama, bez odwołań do dalekiej i o wiele sławniejszej kuzynki.

Jej pochodzenie jest niepewne – według legendy przepis na Cyklady przywieźli Wenecjanie, którzy panowali nad archipelagiem przez blisko cztery wieki, do 1579 roku. Legendzie przeczy fakt, że pomidory, główny składnik dania, zaczęto na terenie Grecji jeść znacznie później, bo dopiero w XVIII wieku. O to, na której wyspie ladenia stanowi ważniejszy element kulinarnej tradycji, także trwa niekończący się spór. Mieszkańcy Milos parskają śmiechem, gdy słyszą, że ladenia to wynalazek ich sąsiadów z Kimolos. I na odwrót.

Ladenia jest daniem prostym w przygotowaniu, tanim, a jednocześnie szokująco smacznym. Towarzyszy jej efekt wow, którego się nie spodziewasz! Do tego podczas pieczenia wypełnia dom słodkim zapachem karmelizowanej cebuli i drożdży, który uruchamia – może tylko we mnie? poczucie spokoju i błogości. Mógłbym jeść ladenię codziennie: na śniadanie, przekąskę lub kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

LADENIA - drożdżowy placek z warzywami

  • 4–5 porcji,
  • około 2,5 godziny.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów ciepłej wody,
  • 11 gramów suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150 mililitrów oliwy,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 4 pomidory,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj. Po chwili dosyp mąkę, szczyptę soli i wlej ⅓ przygotowanej oliwy (50 mililitrów).
  2. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut. Gotowe ciasto oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Miskę szczelnie nakryj folią.
  3. Pomidory pokrój w ćwiartki, czosnek w plasterki, a cebulę – w półkrążki. Wymieszaj warzywa w misce z kolejną ⅓ oliwy (50 mililitrami), suszonym oregano i pieprzem.
  4. Rodzaj blachy i grubość ciasta zależą od ciebie. Jeśli wolisz cienką ladenię, wybierz większą blachę, jeśli grubszą – nieco mniejszą. Możesz też podzielić ciasto na dwie części i po rozwałkowaniu lub rozciągnięciu (ciasto jest plastyczne, nie wymaga wałkowania) zdecydować się na konkretne formy.
  5. Wybraną blachę posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej ciasto, formując niezbyt wysokie brzegi. Na ciasto wyłóż pomidory wymieszane z cebulą i czosnkiem (wraz z sokiem, który zdąży się wydzielić) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  6. Piecz około 45 minut (dłużej, jeśli ciasto jest grubsze). Ladenia będzie gotowa, gdy ciasto się zbrązowi i odejdzie od brzegów blachy. Przed serwowaniem skrop oliwą.
  7. Do supersmacznej, klasycznej wersji ladenii możesz dodać (przed upieczeniem!) kilka ulubionych składników, na przykład oliwki, kapary czy pokruszoną fetę.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także