Grecy też mają swoją pizzę. W wersji z serem feta smakuje obłędnie

Nazywana jest grecką lub egejską pizzą – na wyrost, przesadnie i niepotrzebnie, bo ladenia broni się sama, bez odwołań do dalekiej i o wiele sławniejszej kuzynki.

LADENIA drożdżowy placek z warzywami LADENIA drożdżowy placek z warzywami
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Jej pochodzenie jest niepewne – według legendy przepis na Cyklady przywieźli Wenecjanie, którzy panowali nad archipelagiem przez blisko cztery wieki, do 1579 roku. Legendzie przeczy fakt, że pomidory, główny składnik dania, zaczęto na terenie Grecji jeść znacznie później, bo dopiero w XVIII wieku. O to, na której wyspie ladenia stanowi ważniejszy element kulinarnej tradycji, także trwa niekończący się spór. Mieszkańcy Milos parskają śmiechem, gdy słyszą, że ladenia to wynalazek ich sąsiadów z Kimolos. I na odwrót.

Ladenia jest daniem prostym w przygotowaniu, tanim, a jednocześnie szokująco smacznym. Towarzyszy jej efekt wow, którego się nie spodziewasz! Do tego podczas pieczenia wypełnia dom słodkim zapachem karmelizowanej cebuli i drożdży, który uruchamia – może tylko we mnie? poczucie spokoju i błogości. Mógłbym jeść ladenię codziennie: na śniadanie, przekąskę lub kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

LADENIA - drożdżowy placek z warzywami

  • 4–5 porcji,
  • około 2,5 godziny.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów ciepłej wody,
  • 11 gramów suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150 mililitrów oliwy,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 4 pomidory,
  • 3 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj. Po chwili dosyp mąkę, szczyptę soli i wlej ⅓ przygotowanej oliwy (50 mililitrów).
  2. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut. Gotowe ciasto oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Miskę szczelnie nakryj folią.
  3. Pomidory pokrój w ćwiartki, czosnek w plasterki, a cebulę – w półkrążki. Wymieszaj warzywa w misce z kolejną ⅓ oliwy (50 mililitrami), suszonym oregano i pieprzem.
  4. Rodzaj blachy i grubość ciasta zależą od ciebie. Jeśli wolisz cienką ladenię, wybierz większą blachę, jeśli grubszą – nieco mniejszą. Możesz też podzielić ciasto na dwie części i po rozwałkowaniu lub rozciągnięciu (ciasto jest plastyczne, nie wymaga wałkowania) zdecydować się na konkretne formy.
  5. Wybraną blachę posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej ciasto, formując niezbyt wysokie brzegi. Na ciasto wyłóż pomidory wymieszane z cebulą i czosnkiem (wraz z sokiem, który zdąży się wydzielić) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  6. Piecz około 45 minut (dłużej, jeśli ciasto jest grubsze). Ladenia będzie gotowa, gdy ciasto się zbrązowi i odejdzie od brzegów blachy. Przed serwowaniem skrop oliwą.
  7. Do supersmacznej, klasycznej wersji ladenii możesz dodać (przed upieczeniem!) kilka ulubionych składników, na przykład oliwki, kapary czy pokruszoną fetę.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej