Niewielu zna tę ukrytą funkcję piekarnika. Dzięki niej zmniejszysz rachunki

Piekarnik to jeden z wielu kuchennych pożeraczy energii. Istnieje jednak możliwość, by nieco zmniejszyć jej zużycie, nie rezygnując przy tym z korzystania ze sprzętu do pieczenia. Wystarczy, że dostosujesz się do jednej, prostej zasady. 

ObrazekPiekarnik posiada ukrytą funkcję, dzięki której można zmniejszyć zużycie prądu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Trudno byłoby obejść się bez piekarnika, niełatwo też spoglądać na wysokie rachunki np. za energię elektryczną. Jeśli używasz z kuchenki na prąd, możesz wykorzystać jej możliwości techniczne, dzięki czemu zmniejszysz zużycie energii.

Ile prądu zużywa piekarnik elektryczny?

Nie da się stwierdzić tego jednoznacznie. Na to, ile energii elektrycznej pobiera piekarnik, wpływ ma jego moc oraz to, w jaki sposób jest użytkowany. Obecnie większość takich sprzętów posiada kilka trybów pracy i każdy z nich charakteryzuje się innym zużyciem energii. Dokonując przykładowych obliczeń, załóżmy, że korzystamy z piekarnika o mocy 3500 W trzy razy w tygodniu przez godzinę dziennie.

W takim przypadku w ciągu godziny sprzęt zużywa 3,5 kWh energii elektrycznej (3500 W = 3,5kW). Przy założeniu, że 1 kWh godzina kosztuje 1 zł (średnia w Polsce w 2023 r.), koszt pieczenia w takim piekarniku elektrycznym trzy razy w tygodniu przez godzinę dziennie wynosi ponad 40 zł miesięcznie. 

Jak oszczędzać prąd? Jak piec, by zużyć mniej energii elektrycznej?

Na czym polega trik? Wystarczy, że wyłączysz piekarnik ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki możliwościom technicznym nowoczesnych urządzeń na prąd wybrana temperatura utrzyma się wewnątrz bez pobierania energii elektrycznej przez dłuższą chwilę.

Obrazek
Piekarnik posiada wiele trybów pieczenia. Największe oszczędności zapewni korzystanie z termoobiegu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Warto pamiętać również o tym, by niepotrzebnie nie otwierać drzwi kuchenki w trakcie jej pracy. Natomiast jeśli potrawa nie wymaga pieczenia w innym trybie niż termoobieg, staraj się korzystać z niego najczęściej. Niższe zużycie energii elektrycznej w piekarnikach z termoobiegiem jest wynikiem równomiernego rozprowadzania ciepła po całym wnętrzu pieca, przez co przyrządzana potrawa piecze się szybciej oraz wymaga do tego niższej temperatury.

Zobacz także osiem przepisów na pierś z kurczaka z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯