Niewielu zna tę ukrytą funkcję piekarnika. Dzięki niej zmniejszysz rachunki

Piekarnik to jeden z wielu kuchennych pożeraczy energii. Istnieje jednak możliwość, by nieco zmniejszyć jej zużycie, nie rezygnując przy tym z korzystania ze sprzętu do pieczenia. Wystarczy, że dostosujesz się do jednej, prostej zasady. 

ObrazekPiekarnik posiada ukrytą funkcję, dzięki której można zmniejszyć zużycie prądu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Trudno byłoby obejść się bez piekarnika, niełatwo też spoglądać na wysokie rachunki np. za energię elektryczną. Jeśli używasz z kuchenki na prąd, możesz wykorzystać jej możliwości techniczne, dzięki czemu zmniejszysz zużycie energii.

Ile prądu zużywa piekarnik elektryczny?

Nie da się stwierdzić tego jednoznacznie. Na to, ile energii elektrycznej pobiera piekarnik, wpływ ma jego moc oraz to, w jaki sposób jest użytkowany. Obecnie większość takich sprzętów posiada kilka trybów pracy i każdy z nich charakteryzuje się innym zużyciem energii. Dokonując przykładowych obliczeń, załóżmy, że korzystamy z piekarnika o mocy 3500 W trzy razy w tygodniu przez godzinę dziennie.

W takim przypadku w ciągu godziny sprzęt zużywa 3,5 kWh energii elektrycznej (3500 W = 3,5kW). Przy założeniu, że 1 kWh godzina kosztuje 1 zł (średnia w Polsce w 2023 r.), koszt pieczenia w takim piekarniku elektrycznym trzy razy w tygodniu przez godzinę dziennie wynosi ponad 40 zł miesięcznie. 

Jak oszczędzać prąd? Jak piec, by zużyć mniej energii elektrycznej?

Na czym polega trik? Wystarczy, że wyłączysz piekarnik ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki możliwościom technicznym nowoczesnych urządzeń na prąd wybrana temperatura utrzyma się wewnątrz bez pobierania energii elektrycznej przez dłuższą chwilę.

Obrazek
Piekarnik posiada wiele trybów pieczenia. Największe oszczędności zapewni korzystanie z termoobiegu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Warto pamiętać również o tym, by niepotrzebnie nie otwierać drzwi kuchenki w trakcie jej pracy. Natomiast jeśli potrawa nie wymaga pieczenia w innym trybie niż termoobieg, staraj się korzystać z niego najczęściej. Niższe zużycie energii elektrycznej w piekarnikach z termoobiegiem jest wynikiem równomiernego rozprowadzania ciepła po całym wnętrzu pieca, przez co przyrządzana potrawa piecze się szybciej oraz wymaga do tego niższej temperatury.

Zobacz także osiem przepisów na pierś z kurczaka z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej