PrzepisSłodkościMieszam kilka składników i odstawiam do lodówki. Lekki deser, który rozpływa się w ustach

Mieszam kilka składników i odstawiam do lodówki. Lekki deser, który rozpływa się w ustach

Pianka kawowa z jogurtu typu skyr z czekoladą. Coś przepysznego
Pianka kawowa z jogurtu typu skyr z czekoladą. Coś przepysznego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot
29.01.2024 10:39

Ta pianka kawowa to chyba najsmaczniejszy słodycz, jaki można przygotować w domu. Delikatny, rozpływający się na podniebieniu, po prostu przepyszny. Na pewno spodoba się każdemu fanowi ptasiego mleczka!

Lubimy przygotowywać domowe słodycze. Czujemy wtedy, że sami sprawujemy pieczę nad tym, ile cukru i innych "średnio zdrowych" dodatków serwujemy sobie i swojemu organizmowi. A ponieważ kiedy już dorwiemy się do słodyczy, to ciężko nas od nich odciągnąć, jest to sprawa warta poświęcenia odrobiny uwagi. Też tak masz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wynikiem wspomnianej "osobistej kontroli" nad tym, co dodajemy do domowych słodyczy, jest zamiana kalorycznej śmietanki na zdrowy jogurt typu skyr w przepisie na piankę kawową przypominającą nieco popularne ptasie mleczko. O tym, dlaczego jest to zamiana naprawdę korzystna dla organizmu, możesz przeczytać tutaj. My tymczasem już spieszymy do przekazania ci szczegółów przepisu. Wiemy, że nie możesz się już tego doczekać!

Pianka kawowa

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego jogurtu typu skyr - 150 g
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Pianka kawowa z czekoladą. Nie ma nic smaczniejszego
Pianka kawowa z czekoladą. Nie ma nic smaczniejszego© Canva | Radu Bercan
  1. Zacznij od rozpuszczenia żelatyny. Połącz ją z 2 łyżkami zimnej wody i podgrzewaj do momentu, w którym żelatyna się rozpuści. Możesz to zrobić albo w mikrofali (wtedy użyj kubka), albo w rondelku (tu musisz uważać, żeby nie gotować mieszanki, a jedynie ją podgrzać). Następnie odstaw płyn do ostudzenia.
  2. Skyr utrzyj z cukrem. Do powstałego puchu dodaj ostudzoną żelatynę i kawę rozpuszczalną. Mieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Następnie przełóż ją do pojemnika (najlepiej prostokątnego), wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Pianka powinna teraz spędzić tam trochę czasu, aż stężeje.
  3. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Tutaj też możesz ewentualnie użyć mikrofali.
  4. Wyjmij z lodówki zastygniętą masę piankową. Pokrój ją w kostkę i zalej roztopioną czekoladą. Całość raz jeszcze wstaw do lodówki. Po około 2 godzinach twoja domowa pianka kawowa jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także