Mieszam kilka składników i odstawiam do lodówki. Lekki deser, który rozpływa się w ustach

Ta pianka kawowa to chyba najsmaczniejszy słodycz, jaki można przygotować w domu. Delikatny, rozpływający się na podniebieniu, po prostu przepyszny. Na pewno spodoba się każdemu fanowi ptasiego mleczka!

Pianka kawowa z jogurtu typu skyr z czekoladą. Coś przepysznegoPianka kawowa z jogurtu typu skyr z czekoladą. Coś przepysznego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Lubimy przygotowywać domowe słodycze. Czujemy wtedy, że sami sprawujemy pieczę nad tym, ile cukru i innych "średnio zdrowych" dodatków serwujemy sobie i swojemu organizmowi. A ponieważ kiedy już dorwiemy się do słodyczy, to ciężko nas od nich odciągnąć, jest to sprawa warta poświęcenia odrobiny uwagi. Też tak masz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Wynikiem wspomnianej "osobistej kontroli" nad tym, co dodajemy do domowych słodyczy, jest zamiana kalorycznej śmietanki na zdrowy jogurt typu skyr w przepisie na piankę kawową przypominającą nieco popularne ptasie mleczko. O tym, dlaczego jest to zamiana naprawdę korzystna dla organizmu, możesz przeczytać tutaj. My tymczasem już spieszymy do przekazania ci szczegółów przepisu. Wiemy, że nie możesz się już tego doczekać!

Pianka kawowa

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego jogurtu typu skyr - 150 g
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Pianka kawowa z czekoladą. Nie ma nic smaczniejszego
Pianka kawowa z czekoladą. Nie ma nic smaczniejszego © Canva | Radu Bercan
  1. Zacznij od rozpuszczenia żelatyny. Połącz ją z 2 łyżkami zimnej wody i podgrzewaj do momentu, w którym żelatyna się rozpuści. Możesz to zrobić albo w mikrofali (wtedy użyj kubka), albo w rondelku (tu musisz uważać, żeby nie gotować mieszanki, a jedynie ją podgrzać). Następnie odstaw płyn do ostudzenia.
  2. Skyr utrzyj z cukrem. Do powstałego puchu dodaj ostudzoną żelatynę i kawę rozpuszczalną. Mieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Następnie przełóż ją do pojemnika (najlepiej prostokątnego), wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Pianka powinna teraz spędzić tam trochę czasu, aż stężeje.
  3. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Tutaj też możesz ewentualnie użyć mikrofali.
  4. Wyjmij z lodówki zastygniętą masę piankową. Pokrój ją w kostkę i zalej roztopioną czekoladą. Całość raz jeszcze wstaw do lodówki. Po około 2 godzinach twoja domowa pianka kawowa jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy