Siostra podała na deser. Wyglądało niepozornie, ale po przekrojeniu był szał

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe. Po przekrojeniu wzbudzi zachwyt wszystkich gości, bowiem środek układa się w fantazyjne fale. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe?Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Cukiernictwo to trudna sztuka. Wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, ale i chemicznej. Nawet niewielka zmiana temperatury czy proporcji poszczególnych składników może skutkować klapą. Dlatego też tak wiele osób boi się piec. Prawda jest taka, że wystarczy kurczowo trzymać się receptury. Poznaj przepis na ciasto, które zachwyci wszystkich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Ciasto, które zachwyci wszystkich gości. Przygotujesz je... z naleśników

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W każdym kraju przygotowuje się je nieco inaczej. Amerykanie kochają puszyste pancakes, Japończycy przygotowuje wytrawne okonomiyaki, Brazylijczycy serwują tapiokę, zaś Francuzi smażą cienkie jak papier crêpes. Polskie naleśniki to coś pomiędzy pancakes a crepes. Są miękkie, mięsiste i puszyste.

Przygotowanie naleśników jest naprawdę proste. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. To smażenie naleśników sprawia najwięcej trudności. Nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz trzymać się jednej zasady. Chodzi o patelnię. Powinna być rozgrzana do czerwoności. Tuż przed wylaniem ciasta, grzanie należy nieco zmniejszyć. Dzięki temu ciasto będzie z łatwością odchodzić od powłoki.

Wzmianka o naleśnikach znalazła się tutaj nie bez powodu. To właśnie naleśniki stanowią podstawę dzisiejszego ciasta. Po usmażeniu wystarczy wypełnić je słodkim farszem i ułożyć w fantazyjne fale. To jeden z tych wypieków, który "je" się oczami.

Tort naleśnikowy — przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 5 jajka,
  • 6 łyżki masła,
  • 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem),
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek kakao,
  • szklanka mleka,
  • 200 ml kremówki,
  • 150 g skyru,
  • 250 g sera sernikowego,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Trzy jajka utrzyj z dwoma łyżkami cukru na puszystą masę. Dodaj do niej łyżkę miodu, łyżkę masła i 125 g mąki pszennej. Gotową masę przelej do formy i piecz ją przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. przez 20 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się naleśnikami. W wysokiej misce umieść szklankę mleka, dwa jajka, 180 g mąki, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj. Zagotuj wodę i dolej 1/4 szklanki do masy. Na końcu dodaj łyżkę miodu i masła. Ponownie zmiksuj całość. Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu całkowicie ostygnąć.
  4. Czas na nadzienie. Wymieszaj ze sobą kremówkę, skyra i twaróg sernikowy. Dodaj do niej dwie łyżki cukru.
  5. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż je na trzy części. Powinny ułożyć się w podłużne prostokąty. Ułóż je na upieczonym wcześniej biszkopcie, "sklejając" je masą serową.
  6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku