PrzepisCiastaSiostra podała na deser. Wyglądało niepozornie, ale po przekrojeniu był szał

Siostra podała na deser. Wyglądało niepozornie, ale po przekrojeniu był szał

Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

27.01.2024 13:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe. Po przekrojeniu wzbudzi zachwyt wszystkich gości, bowiem środek układa się w fantazyjne fale. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych.

Cukiernictwo to trudna sztuka. Wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, ale i chemicznej. Nawet niewielka zmiana temperatury czy proporcji poszczególnych składników może skutkować klapą. Dlatego też tak wiele osób boi się piec. Prawda jest taka, że wystarczy kurczowo trzymać się receptury. Poznaj przepis na ciasto, które zachwyci wszystkich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto, które zachwyci wszystkich gości. Przygotujesz je... z naleśników

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W każdym kraju przygotowuje się je nieco inaczej. Amerykanie kochają puszyste pancakes, Japończycy przygotowuje wytrawne okonomiyaki, Brazylijczycy serwują tapiokę, zaś Francuzi smażą cienkie jak papier crêpes. Polskie naleśniki to coś pomiędzy pancakes a crepes. Są miękkie, mięsiste i puszyste.

Przygotowanie naleśników jest naprawdę proste. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. To smażenie naleśników sprawia najwięcej trudności. Nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz trzymać się jednej zasady. Chodzi o patelnię. Powinna być rozgrzana do czerwoności. Tuż przed wylaniem ciasta, grzanie należy nieco zmniejszyć. Dzięki temu ciasto będzie z łatwością odchodzić od powłoki.

Wzmianka o naleśnikach znalazła się tutaj nie bez powodu. To właśnie naleśniki stanowią podstawę dzisiejszego ciasta. Po usmażeniu wystarczy wypełnić je słodkim farszem i ułożyć w fantazyjne fale. To jeden z tych wypieków, który "je" się oczami.

Tort naleśnikowy — przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 5 jajka,
  • 6 łyżki masła,
  • 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem),
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek kakao,
  • szklanka mleka,
  • 200 ml kremówki,
  • 150 g skyru,
  • 250 g sera sernikowego,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Trzy jajka utrzyj z dwoma łyżkami cukru na puszystą masę. Dodaj do niej łyżkę miodu, łyżkę masła i 125 g mąki pszennej. Gotową masę przelej do formy i piecz ją przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. przez 20 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się naleśnikami. W wysokiej misce umieść szklankę mleka, dwa jajka, 180 g mąki, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj. Zagotuj wodę i dolej 1/4 szklanki do masy. Na końcu dodaj łyżkę miodu i masła. Ponownie zmiksuj całość. Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu całkowicie ostygnąć.
  4. Czas na nadzienie. Wymieszaj ze sobą kremówkę, skyra i twaróg sernikowy. Dodaj do niej dwie łyżki cukru.
  5. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż je na trzy części. Powinny ułożyć się w podłużne prostokąty. Ułóż je na upieczonym wcześniej biszkopcie, "sklejając" je masą serową.
  6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl