Siostra podała na deser. Wyglądało niepozornie, ale po przekrojeniu był szał

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe. Po przekrojeniu wzbudzi zachwyt wszystkich gości, bowiem środek układa się w fantazyjne fale. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe?Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Cukiernictwo to trudna sztuka. Wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, ale i chemicznej. Nawet niewielka zmiana temperatury czy proporcji poszczególnych składników może skutkować klapą. Dlatego też tak wiele osób boi się piec. Prawda jest taka, że wystarczy kurczowo trzymać się receptury. Poznaj przepis na ciasto, które zachwyci wszystkich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Ciasto, które zachwyci wszystkich gości. Przygotujesz je... z naleśników

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W każdym kraju przygotowuje się je nieco inaczej. Amerykanie kochają puszyste pancakes, Japończycy przygotowuje wytrawne okonomiyaki, Brazylijczycy serwują tapiokę, zaś Francuzi smażą cienkie jak papier crêpes. Polskie naleśniki to coś pomiędzy pancakes a crepes. Są miękkie, mięsiste i puszyste.

Przygotowanie naleśników jest naprawdę proste. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. To smażenie naleśników sprawia najwięcej trudności. Nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz trzymać się jednej zasady. Chodzi o patelnię. Powinna być rozgrzana do czerwoności. Tuż przed wylaniem ciasta, grzanie należy nieco zmniejszyć. Dzięki temu ciasto będzie z łatwością odchodzić od powłoki.

Wzmianka o naleśnikach znalazła się tutaj nie bez powodu. To właśnie naleśniki stanowią podstawę dzisiejszego ciasta. Po usmażeniu wystarczy wypełnić je słodkim farszem i ułożyć w fantazyjne fale. To jeden z tych wypieków, który "je" się oczami.

Tort naleśnikowy — przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 5 jajka,
  • 6 łyżki masła,
  • 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem),
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek kakao,
  • szklanka mleka,
  • 200 ml kremówki,
  • 150 g skyru,
  • 250 g sera sernikowego,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Trzy jajka utrzyj z dwoma łyżkami cukru na puszystą masę. Dodaj do niej łyżkę miodu, łyżkę masła i 125 g mąki pszennej. Gotową masę przelej do formy i piecz ją przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. przez 20 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się naleśnikami. W wysokiej misce umieść szklankę mleka, dwa jajka, 180 g mąki, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj. Zagotuj wodę i dolej 1/4 szklanki do masy. Na końcu dodaj łyżkę miodu i masła. Ponownie zmiksuj całość. Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu całkowicie ostygnąć.
  4. Czas na nadzienie. Wymieszaj ze sobą kremówkę, skyra i twaróg sernikowy. Dodaj do niej dwie łyżki cukru.
  5. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż je na trzy części. Powinny ułożyć się w podłużne prostokąty. Ułóż je na upieczonym wcześniej biszkopcie, "sklejając" je masą serową.
  6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają