Siostra podała na deser. Wyglądało niepozornie, ale po przekrojeniu był szał

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe. Po przekrojeniu wzbudzi zachwyt wszystkich gości, bowiem środek układa się w fantazyjne fale. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe?Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Cukiernictwo to trudna sztuka. Wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej, ale i chemicznej. Nawet niewielka zmiana temperatury czy proporcji poszczególnych składników może skutkować klapą. Dlatego też tak wiele osób boi się piec. Prawda jest taka, że wystarczy kurczowo trzymać się receptury. Poznaj przepis na ciasto, które zachwyci wszystkich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Ciasto, które zachwyci wszystkich gości. Przygotujesz je... z naleśników

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. W każdym kraju przygotowuje się je nieco inaczej. Amerykanie kochają puszyste pancakes, Japończycy przygotowuje wytrawne okonomiyaki, Brazylijczycy serwują tapiokę, zaś Francuzi smażą cienkie jak papier crêpes. Polskie naleśniki to coś pomiędzy pancakes a crepes. Są miękkie, mięsiste i puszyste.

Przygotowanie naleśników jest naprawdę proste. Z przepisem poradzi sobie nawet dziecko. To smażenie naleśników sprawia najwięcej trudności. Nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz trzymać się jednej zasady. Chodzi o patelnię. Powinna być rozgrzana do czerwoności. Tuż przed wylaniem ciasta, grzanie należy nieco zmniejszyć. Dzięki temu ciasto będzie z łatwością odchodzić od powłoki.

Wzmianka o naleśnikach znalazła się tutaj nie bez powodu. To właśnie naleśniki stanowią podstawę dzisiejszego ciasta. Po usmażeniu wystarczy wypełnić je słodkim farszem i ułożyć w fantazyjne fale. To jeden z tych wypieków, który "je" się oczami.

Tort naleśnikowy — przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 5 jajka,
  • 6 łyżki masła,
  • 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem),
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek kakao,
  • szklanka mleka,
  • 200 ml kremówki,
  • 150 g skyru,
  • 250 g sera sernikowego,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Trzy jajka utrzyj z dwoma łyżkami cukru na puszystą masę. Dodaj do niej łyżkę miodu, łyżkę masła i 125 g mąki pszennej. Gotową masę przelej do formy i piecz ją przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. przez 20 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się naleśnikami. W wysokiej misce umieść szklankę mleka, dwa jajka, 180 g mąki, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie zmiksuj. Zagotuj wodę i dolej 1/4 szklanki do masy. Na końcu dodaj łyżkę miodu i masła. Ponownie zmiksuj całość. Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu całkowicie ostygnąć.
  4. Czas na nadzienie. Wymieszaj ze sobą kremówkę, skyra i twaróg sernikowy. Dodaj do niej dwie łyżki cukru.
  5. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż je na trzy części. Powinny ułożyć się w podłużne prostokąty. Ułóż je na upieczonym wcześniej biszkopcie, "sklejając" je masą serową.
  6. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀