PrzepisCiastaIdealnie delikatny biszkopt z 6 jaj. Przepis mam od znajomego cukiernika

Idealnie delikatny biszkopt z 6 jaj. Przepis mam od znajomego cukiernika

Idealny biszkopt przyrządzisz według tego przepisu
Idealny biszkopt przyrządzisz według tego przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
03.01.2024 10:22, aktualizacja: 03.01.2024 13:06

Nie uwierzysz, jak smaczny jest ten biszkopt, dopóki nie wcielisz tego przepisu w życie. Zaufaj mi — wskazówki nie są trudne, a receptura skomplikowana. Efekt natomiast, bije wszystkie inne przepisy na głowę!

Nie ma znaczenia, czy chcesz zrobić domowe ciasto, puszysty sernik czy może imponujący tort. Każda z tych słodkości wymaga solidnej podstawy, którą jest biszkopt. Zanim więc przystąpisz do przygotowania wybranego przez siebie wypieku, musisz opanować sztukę przygotowania biszkoptu. Oto doskonały przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który sprawi, że cała reszta procesu będzie przebiegać bezproblemowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musisz jednak wiedzieć, że przygotowanie biszkoptu, który nie jest ani za słodki, ani za mdły, a jednocześnie jest puszysty i elegancko wyrośnięty, nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Właściwie, może być proste, ale tylko wtedy, gdy dysponujesz sprawdzoną recepturą. Taką, jak ta, którą zaraz ci przedstawię. Zawiera ona tajemniczy składnik — ocet. Jest on naszą tajną bronią na opadający biszkopt.

Jesteś ciekawy, jak to działa? To do dzieła!

Idealnie wyrośnięty biszkopt z 6 jaj

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 450,
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

O wyrośnięty biszkopt zadba dodatek octu
O wyrośnięty biszkopt zadba dodatek octu© Canva
  1. Zanim przystąpisz do przygotowania biszkoptu, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie nie połączą się ze sobą w odpowiedni sposób i nie utworzą harmonijnej emulsji.
  2. Gdy składniki osiągną odpowiednią temperaturę, możesz przystąpić do działania. Na początku oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększając moc. Kiedy piana stanie się sztywna, zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Następnie połącz tę mieszankę z ubitymi białkami i ponownie zmiksuj całość. Na koniec dodaj obie mąki (przesiane) i mieszaj, aż składniki się połączą. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Biszkopt piecz na środkowej półce piekarnika, przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Dopiero po ostygnięciu wyjmij biszkopt z formy.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także