Idealnie delikatny biszkopt z 6 jaj. Przepis mam od znajomego cukiernika

Nie uwierzysz, jak smaczny jest ten biszkopt, dopóki nie wcielisz tego przepisu w życie. Zaufaj mi — wskazówki nie są trudne, a receptura skomplikowana. Efekt natomiast, bije wszystkie inne przepisy na głowę!

Idealny biszkopt przyrządzisz według tego przepisuIdealny biszkopt przyrządzisz według tego przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Nie ma znaczenia, czy chcesz zrobić domowe ciasto, puszysty sernik czy może imponujący tort. Każda z tych słodkości wymaga solidnej podstawy, którą jest biszkopt. Zanim więc przystąpisz do przygotowania wybranego przez siebie wypieku, musisz opanować sztukę przygotowania biszkoptu. Oto doskonały przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który sprawi, że cała reszta procesu będzie przebiegać bezproblemowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażanowa uczta. Danie, które posmakuje każdemu

Musisz jednak wiedzieć, że przygotowanie biszkoptu, który nie jest ani za słodki, ani za mdły, a jednocześnie jest puszysty i elegancko wyrośnięty, nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Właściwie, może być proste, ale tylko wtedy, gdy dysponujesz sprawdzoną recepturą. Taką, jak ta, którą zaraz ci przedstawię. Zawiera ona tajemniczy składnik — ocet. Jest on naszą tajną bronią na opadający biszkopt.

Jesteś ciekawy, jak to działa? To do dzieła!

Idealnie wyrośnięty biszkopt z 6 jaj

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 450,
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

O wyrośnięty biszkopt zadba dodatek octu
O wyrośnięty biszkopt zadba dodatek octu © Canva
  1. Zanim przystąpisz do przygotowania biszkoptu, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie nie połączą się ze sobą w odpowiedni sposób i nie utworzą harmonijnej emulsji.
  2. Gdy składniki osiągną odpowiednią temperaturę, możesz przystąpić do działania. Na początku oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększając moc. Kiedy piana stanie się sztywna, zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Następnie połącz tę mieszankę z ubitymi białkami i ponownie zmiksuj całość. Na koniec dodaj obie mąki (przesiane) i mieszaj, aż składniki się połączą. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Biszkopt piecz na środkowej półce piekarnika, przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Dopiero po ostygnięciu wyjmij biszkopt z formy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze