PrzepisDania mięsneRobert Makłowicz ma nietypowy pomysł na pyzy. Zamienił jeden składnik

Robert Makłowicz ma nietypowy pomysł na pyzy. Zamienił jeden składnik

Pyzy z mięsem są jednym z ulubionych dań Polaków, obok takich klasyków jak pierogi ruskie. Te smakowite kulki z ziemniaków, mąki i mięsa są często wybierane jako szybki i sycący posiłek. Mamy dla was przepis od samego Roberta Makłowicza, znanego kulinarnego eksperta.

Robert Makłowicz robi ciekawe pyzy
Robert Makłowicz robi ciekawe pyzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 14:26

Pyzy z mięsem mogą wydawać się skomplikowane do przygotowania, ale to tylko pozory. W rzeczywistości, ich przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo samodzielne przygotowanie tej potrawy jest zdecydowanie tańsze niż zakup gotowych mrożonek w sklepie. Przepis Makłowicza na pyzy z mięsem ma pewną unikalną cechę, która wyróżnia go na tle innych. Zamiast tradycyjnego masła, Robert Makłowicz zaleca użycie masła klarowanego. Według niego to drobny szczegół, który jednak robi ogromną różnicę w smaku potrawy.

Robert Makłowicz przygotowuje wyjątkowe pyzy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • kilogram tartych ziemniaków,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 300 gram wieprzowiny bez kości,
  • cebula,
  • pieprz,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • łyżka masła klarowanego.
Pyzy
Pyzy© wikipedia

Jak Robert Makłowicz robi pyzy? Oto przepis krok po kroku:

  1. Cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej masło klarowane w rondlu i wrzuć do niego cebulę. Dodaj mięso mielone i duś razem na maśle często mieszając. Dopraw mięso o cebulę przyprawami, gdy będą zbyt suche, dolej odrobinę wody.
  2. Gdy farsz się usmaży, dodaj jajko i bułkę tartą. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wyrób ciasto. Nie zapomnij, by przecedzić odstane tarte ziemniaki, bo łatwo podchodzą wodą. Ziemniaki ugnieć z mąką i jajkami, wyrabiaj na gładko.
  4. Urywaj ciasto po kawałku, formuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. W dłoniach rozpłaszcz na placek i napełnij farszem.
  5. Gotowe pyzy wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Idealnie łączą się z kapustą kiszoną i skwarkami.
Wybrane dla Ciebie