Robert Makłowicz ma nietypowy pomysł na pyzy. Zamienił jeden składnik

Pyzy z mięsem są jednym z ulubionych dań Polaków, obok takich klasyków jak pierogi ruskie. Te smakowite kulki z ziemniaków, mąki i mięsa są często wybierane jako szybki i sycący posiłek. Mamy dla was przepis od samego Roberta Makłowicza, znanego kulinarnego eksperta.

Robert Makłowicz robi ciekawe pyzyRobert Makłowicz robi ciekawe pyzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pyzy z mięsem mogą wydawać się skomplikowane do przygotowania, ale to tylko pozory. W rzeczywistości, ich przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo samodzielne przygotowanie tej potrawy jest zdecydowanie tańsze niż zakup gotowych mrożonek w sklepie. Przepis Makłowicza na pyzy z mięsem ma pewną unikalną cechę, która wyróżnia go na tle innych. Zamiast tradycyjnego masła, Robert Makłowicz zaleca użycie masła klarowanego. Według niego to drobny szczegół, który jednak robi ogromną różnicę w smaku potrawy.

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Robert Makłowicz przygotowuje wyjątkowe pyzy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • kilogram tartych ziemniaków,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 300 gram wieprzowiny bez kości,
  • cebula,
  • pieprz,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • łyżka masła klarowanego.
Pyzy
Pyzy © wikipedia

Jak Robert Makłowicz robi pyzy? Oto przepis krok po kroku:

  1. Cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej masło klarowane w rondlu i wrzuć do niego cebulę. Dodaj mięso mielone i duś razem na maśle często mieszając. Dopraw mięso o cebulę przyprawami, gdy będą zbyt suche, dolej odrobinę wody.
  2. Gdy farsz się usmaży, dodaj jajko i bułkę tartą. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wyrób ciasto. Nie zapomnij, by przecedzić odstane tarte ziemniaki, bo łatwo podchodzą wodą. Ziemniaki ugnieć z mąką i jajkami, wyrabiaj na gładko.
  4. Urywaj ciasto po kawałku, formuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. W dłoniach rozpłaszcz na placek i napełnij farszem.
  5. Gotowe pyzy wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Idealnie łączą się z kapustą kiszoną i skwarkami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki