PrzepisDania mięsneRobert Makłowicz ma nietypowy pomysł na pyzy. Zamienił jeden składnik

Robert Makłowicz ma nietypowy pomysł na pyzy. Zamienił jeden składnik

Robert Makłowicz robi ciekawe pyzy
Robert Makłowicz robi ciekawe pyzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.01.2024 14:12, aktualizacja: 02.01.2024 14:26

Pyzy z mięsem są jednym z ulubionych dań Polaków, obok takich klasyków jak pierogi ruskie. Te smakowite kulki z ziemniaków, mąki i mięsa są często wybierane jako szybki i sycący posiłek. Mamy dla was przepis od samego Roberta Makłowicza, znanego kulinarnego eksperta.

Pyzy z mięsem mogą wydawać się skomplikowane do przygotowania, ale to tylko pozory. W rzeczywistości, ich przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo samodzielne przygotowanie tej potrawy jest zdecydowanie tańsze niż zakup gotowych mrożonek w sklepie. Przepis Makłowicza na pyzy z mięsem ma pewną unikalną cechę, która wyróżnia go na tle innych. Zamiast tradycyjnego masła, Robert Makłowicz zaleca użycie masła klarowanego. Według niego to drobny szczegół, który jednak robi ogromną różnicę w smaku potrawy.

Robert Makłowicz przygotowuje wyjątkowe pyzy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • kilogram tartych ziemniaków,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 300 gram wieprzowiny bez kości,
  • cebula,
  • pieprz,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • łyżka masła klarowanego.
Pyzy
Pyzy© wikipedia

Jak Robert Makłowicz robi pyzy? Oto przepis krok po kroku:

  1. Cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej masło klarowane w rondlu i wrzuć do niego cebulę. Dodaj mięso mielone i duś razem na maśle często mieszając. Dopraw mięso o cebulę przyprawami, gdy będą zbyt suche, dolej odrobinę wody.
  2. Gdy farsz się usmaży, dodaj jajko i bułkę tartą. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wyrób ciasto. Nie zapomnij, by przecedzić odstane tarte ziemniaki, bo łatwo podchodzą wodą. Ziemniaki ugnieć z mąką i jajkami, wyrabiaj na gładko.
  4. Urywaj ciasto po kawałku, formuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. W dłoniach rozpłaszcz na placek i napełnij farszem.
  5. Gotowe pyzy wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Idealnie łączą się z kapustą kiszoną i skwarkami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także