Robert Makłowicz zdradził przepis na świąteczny barszcz. Łączy aż trzy różne wywary

Święta za pasem, a ty jeszcze nie znalazłeś sprawdzonego przepisu na wigilijny barszcz? Proponujemy zainspirować się tym, który pokazał jakiś czas temu sam Robert Makłowicz. To gwarancja smaku i pięknego, buraczanego koloru. Wszyscy goście będą zachwyceni.

Robert Makłowicz robi barszcz czerwony z trzech różnych wywarówRobert Makłowicz robi barszcz czerwony z trzech różnych wywarów
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Robert Makłowicz, arfa

Robert Makłowicz to jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej. Jego obecność w alei kuchennych gwiazd nie powinna nikogo dziwić. W 2023 roku minęło 30 lat aktywności zawodowej Makłowicza, który to zadebiutował w 1993 roku, pisząc felietony do "Gazety Wyborczej". Jedno trzeba krytykowi kulinarnemu przyznać — przez te wszystkie lata fala jego popularności nie zmalała, a wręcz przeciwnie — cały czas rosła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Dzisiaj, przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, skupiamy się na jednym z wielu autorskich przepisów Roberta Makłowicza na tradycyjne, wigilijne potrawy. Barszcz czerwony gwiazdora to kulinarny majstersztyk, którym warto się zainspirować w te święta. My zamierzamy to zrobić i już nam ślinka cieknie na samą myśl o misce pięknej, czerwonej, aromatycznej zupy. Przyznasz, że to kusząca wizja, prawda?

Barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 4 kg buraków,
  • 2 główki czosnku,
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu,
  • letnia, osolona i przegotowana woda.

Wywar jarzynowy:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilkanaście ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • sól,
  • 2 l wody.

Wywar grzybowy:

  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • sól,
  • 500 ml wody.
W tym roku przygotowujemy barszcz czerwony z przepisu Roberta Makłowicza!
W tym roku przygotowujemy barszcz czerwony z przepisu Roberta Makłowicza! © Canva | merc67

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i umyj. Pokrój je w plastry i umieść w czystym, wyparzonym słoiku, przekładając kolejne warstwy buraków obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Do słoika dorzuć jeszcze ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość zalej letnią, osoloną i przegotowaną wodą. Odstaw naczynie na 3-4 dni.
  2. Włoszczyznę i przyprawy zalej wodą i ugotuj warzywny wywar. Przecedź go.
  3. Grzyby namocz w pół litra wody. Następnie ugotuj je do miękkości i odcedź, zachowując wodę, w której się gotowały.
  4. Zakwas buraczany przecedź (zachowaj płyn).
  5. Teraz połącz wywar jarzynowy, grzybowy i buraczany. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej