Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Wrzuć ją raz, a będziesz robić tak zawsze

Większość z nas ma swój własny, sprawdzony patent na idealny rosół. Jednak odmiana jest zawsze przyjemną okazją do rozszerzenia kulinarnych horyzontów. Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Przekonaj się sam!

Obrazek
Agnieszka

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?

Obrazek
pixabay.com

Kapusta włoska to składnik, który powinien znaleźć się w rosole. Warzywo to idealnie podkreśli smak zupy i nada mu delikatnej, orzechowo - chrzanowej nuty. Poza tym dodatek kapusty wzmocni również aromat rosołu.

W jakiej ilości powinniśmy dodać kapustę?

W zależności od upodobań można dodać do naszej zupy większą lub mniejszą ilość kapusty. Jeśli preferujemy intensywniejsze smaki warto dodać nawet pół główki tego warzywa. W przeciwnym razie, jeden czy dwa liście wystarczą.

Kapusta włoska, a zdrowie

Obrazek
pixabay.com

Oprócz wzmocnienia smaku i aromatu rosołu, kapusta włoska ma wiele właściwości zdrowotnych. Warzywo to jest bogate w witaminy (A,C,E,K) oraz składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez, miedź).

Warto wiedzieć, że zawarte w kapuście antyoksydanty hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed powstawaniem nowotworów. Należy podkreślić, że jedząc to pyszne warzywo, wspieramy pracę naszego mózgu. 

Kapusta włoska zawiera duże ilości kwasu foliowego. W związku z tym powinna stanowić składnik diety kobiet w ciąży. Kwas foliowy wspiera rozwój płodu i chroni go przed takimi wadami jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, czy przepuklina oponowo rdzeniowa.

Stosowanie świeżych liści kapusty włoskiej wspomaga leczenie problemów skórnych (trądzik, egzema), oparzeń, a także odmrożeń. To rewelacyjne warzywo pozytywnie wpływa na wygląd nie tylko naszej skóry, ale również włosów i paznokci.

Kapusta włoska, a osoby z nadwagą

Kapusta włoska jest wyjątkowym warzywem, nie tylko zdrowym i smacznym, ale również niskokalorycznym. Wiedzą to wszyscy, którzy przynajmniej raz w życiu stosowali dietę kapuścianą.

Polecamy spożywanie tego lekkostrawnego warzywa, wszystkim osobom, które kontrolują swoją wagę. Kapusta włoska idealnie sprawdzi się w postaci zupy (kapuśniak), zapiekanki, czy sałatki.

Kapusta włoska to warzywo, które dzięki swoim cudownym właściwościom, ma wiele zastosowań. Nie tylko poprawia smak rosołu, ale również wpływa na nasze zdrowie i nasz wygląd!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku