PoradyDlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Wrzuć ją raz, a będziesz robić tak zawsze

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Wrzuć ją raz, a będziesz robić tak zawsze

Większość z nas ma swój własny, sprawdzony patent na idealny rosół. Jednak odmiana jest zawsze przyjemną okazją do rozszerzenia kulinarnych horyzontów. Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Przekonaj się sam!

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Wrzuć ją raz, a będziesz robić tak zawsze
Agnieszka

30.05.2022 21:13

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?

pixabay.com
pixabay.com

Kapusta włoska to składnik, który powinien znaleźć się w rosole. Warzywo to idealnie podkreśli smak zupy i nada mu delikatnej, orzechowo - chrzanowej nuty. Poza tym dodatek kapusty wzmocni również aromat rosołu.

W jakiej ilości powinniśmy dodać kapustę?

W zależności od upodobań można dodać do naszej zupy większą lub mniejszą ilość kapusty. Jeśli preferujemy intensywniejsze smaki warto dodać nawet pół główki tego warzywa. W przeciwnym razie, jeden czy dwa liście wystarczą.

Kapusta włoska, a zdrowie

pixabay.com
pixabay.com

Oprócz wzmocnienia smaku i aromatu rosołu, kapusta włoska ma wiele właściwości zdrowotnych. Warzywo to jest bogate w witaminy (A,C,E,K) oraz składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez, miedź).

Warto wiedzieć, że zawarte w kapuście antyoksydanty hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed powstawaniem nowotworów. Należy podkreślić, że jedząc to pyszne warzywo, wspieramy pracę naszego mózgu. 

Kapusta włoska zawiera duże ilości kwasu foliowego. W związku z tym powinna stanowić składnik diety kobiet w ciąży. Kwas foliowy wspiera rozwój płodu i chroni go przed takimi wadami jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, czy przepuklina oponowo rdzeniowa.

Stosowanie świeżych liści kapusty włoskiej wspomaga leczenie problemów skórnych (trądzik, egzema), oparzeń, a także odmrożeń. To rewelacyjne warzywo pozytywnie wpływa na wygląd nie tylko naszej skóry, ale również włosów i paznokci.

Kapusta włoska, a osoby z nadwagą

Kapusta włoska jest wyjątkowym warzywem, nie tylko zdrowym i smacznym, ale również niskokalorycznym. Wiedzą to wszyscy, którzy przynajmniej raz w życiu stosowali dietę kapuścianą.

Polecamy spożywanie tego lekkostrawnego warzywa, wszystkim osobom, które kontrolują swoją wagę. Kapusta włoska idealnie sprawdzi się w postaci zupy (kapuśniak), zapiekanki, czy sałatki.

Kapusta włoska to warzywo, które dzięki swoim cudownym właściwościom, ma wiele zastosowań. Nie tylko poprawia smak rosołu, ale również wpływa na nasze zdrowie i nasz wygląd!

domowe poradyrosółkapusta
Wybrane dla Ciebie