Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Wrzuć ją raz, a będziesz robić tak zawsze

Większość z nas ma swój własny, sprawdzony patent na idealny rosół. Jednak odmiana jest zawsze przyjemną okazją do rozszerzenia kulinarnych horyzontów. Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu? Przekonaj się sam!

Obrazek
Agnieszka

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?

Obrazek
pixabay.com

Kapusta włoska to składnik, który powinien znaleźć się w rosole. Warzywo to idealnie podkreśli smak zupy i nada mu delikatnej, orzechowo - chrzanowej nuty. Poza tym dodatek kapusty wzmocni również aromat rosołu.

W jakiej ilości powinniśmy dodać kapustę?

W zależności od upodobań można dodać do naszej zupy większą lub mniejszą ilość kapusty. Jeśli preferujemy intensywniejsze smaki warto dodać nawet pół główki tego warzywa. W przeciwnym razie, jeden czy dwa liście wystarczą.

Kapusta włoska, a zdrowie

Obrazek
pixabay.com

Oprócz wzmocnienia smaku i aromatu rosołu, kapusta włoska ma wiele właściwości zdrowotnych. Warzywo to jest bogate w witaminy (A,C,E,K) oraz składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez, miedź).

Warto wiedzieć, że zawarte w kapuście antyoksydanty hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed powstawaniem nowotworów. Należy podkreślić, że jedząc to pyszne warzywo, wspieramy pracę naszego mózgu. 

Kapusta włoska zawiera duże ilości kwasu foliowego. W związku z tym powinna stanowić składnik diety kobiet w ciąży. Kwas foliowy wspiera rozwój płodu i chroni go przed takimi wadami jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, czy przepuklina oponowo rdzeniowa.

Stosowanie świeżych liści kapusty włoskiej wspomaga leczenie problemów skórnych (trądzik, egzema), oparzeń, a także odmrożeń. To rewelacyjne warzywo pozytywnie wpływa na wygląd nie tylko naszej skóry, ale również włosów i paznokci.

Kapusta włoska, a osoby z nadwagą

Kapusta włoska jest wyjątkowym warzywem, nie tylko zdrowym i smacznym, ale również niskokalorycznym. Wiedzą to wszyscy, którzy przynajmniej raz w życiu stosowali dietę kapuścianą.

Polecamy spożywanie tego lekkostrawnego warzywa, wszystkim osobom, które kontrolują swoją wagę. Kapusta włoska idealnie sprawdzi się w postaci zupy (kapuśniak), zapiekanki, czy sałatki.

Kapusta włoska to warzywo, które dzięki swoim cudownym właściwościom, ma wiele zastosowań. Nie tylko poprawia smak rosołu, ale również wpływa na nasze zdrowie i nasz wygląd!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść