PrzepisBoże NarodzenieRobert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami. Dzięki jednej łyżeczce tej przyprawy lepiej się trawi

Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami. Dzięki jednej łyżeczce tej przyprawy lepiej się trawi

Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami
Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
10.12.2023 13:45

Kapusta z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw w Polsce. Jest aromatyczna, sycąca i doskonale pasuje do innych tradycyjnych dań. Jak przygotować ją, aby była jeszcze lepsza? Robert Makłowicz zdradza swój sekret - wystarczy dodać do niej jedną łyżeczkę tej przyprawy.

Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i pasjonat gotowania, nie przestaje zaskakiwać smakoszy. Jego przepisy to prawdziwe kulinarne arcydzieła, a jednym z hitów jest kapusta z grzybami. Jednak sekret tego wyjątkowego dania tkwi nie tylko w kapuście i grzybach, ale również w subtelnej nutce kminu, którego wpływ na trawienie jest nieoceniony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis Roberta Makłowicza na kapustę z grzybami

Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej znanych polskich kucharzy i podróżników. Jego przepisy są zawsze oryginalne i pełne smaku. Kapusta z grzybami według Roberta Makłowicza to danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść kiszoną kapustę, podlej ją wodą, dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie, posól i dusz.
  2. Grzyby zalej wodą, gotuj kilkanaście godzin, aż zmiękną.
  3. Wyjmij grzyby łyżką cedzakową, a wywar dolać do kapusty, przecedź go przez gęstą gazę lub drobne sitko, aby pozbyć się piasku.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj mąkę, zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją wywarem spod kapusty, wlej do garnka z kapustą i gotuj, aż kapusta zmięknie, dodając ugotowane grzyby.

Kminek - przyprawa o wielu właściwościach

Kminek to przyprawa, która znana jest od wieków. Ma ona wiele właściwości leczniczych, w tym:

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przewodów żółciowych i żołądka.
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
  • ułatwia usuwanie gazów z jelit.
  • wzmaga apetyt.
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Dlatego też, dodanie kminku do kapusty z grzybami nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że będzie ona lepiej przyswajalna i mniej obciążająca dla układu pokarmowego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także