Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami. Dzięki jednej łyżeczce tej przyprawy lepiej się trawi
Kapusta z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw w Polsce. Jest aromatyczna, sycąca i doskonale pasuje do innych tradycyjnych dań. Jak przygotować ją, aby była jeszcze lepsza? Robert Makłowicz zdradza swój sekret - wystarczy dodać do niej jedną łyżeczkę tej przyprawy.
10.12.2023 13:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i pasjonat gotowania, nie przestaje zaskakiwać smakoszy. Jego przepisy to prawdziwe kulinarne arcydzieła, a jednym z hitów jest kapusta z grzybami. Jednak sekret tego wyjątkowego dania tkwi nie tylko w kapuście i grzybach, ale również w subtelnej nutce kminu, którego wpływ na trawienie jest nieoceniony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis Roberta Makłowicza na kapustę z grzybami
Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej znanych polskich kucharzy i podróżników. Jego przepisy są zawsze oryginalne i pełne smaku. Kapusta z grzybami według Roberta Makłowicza to danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
- 1 łyżeczka kminku,
- 2-3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżka mąki,
- sól.
Przygotowanie:
- W garnku umieść kiszoną kapustę, podlej ją wodą, dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie, posól i dusz.
- Grzyby zalej wodą, gotuj kilkanaście godzin, aż zmiękną.
- Wyjmij grzyby łyżką cedzakową, a wywar dolać do kapusty, przecedź go przez gęstą gazę lub drobne sitko, aby pozbyć się piasku.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj mąkę, zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją wywarem spod kapusty, wlej do garnka z kapustą i gotuj, aż kapusta zmięknie, dodając ugotowane grzyby.
Kminek - przyprawa o wielu właściwościach
Kminek to przyprawa, która znana jest od wieków. Ma ona wiele właściwości leczniczych, w tym:
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przewodów żółciowych i żołądka.
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
- ułatwia usuwanie gazów z jelit.
- wzmaga apetyt.
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Dlatego też, dodanie kminku do kapusty z grzybami nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że będzie ona lepiej przyswajalna i mniej obciążająca dla układu pokarmowego.