Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami. Dzięki jednej łyżeczce tej przyprawy lepiej się trawi

Kapusta z grzybami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw w Polsce. Jest aromatyczna, sycąca i doskonale pasuje do innych tradycyjnych dań. Jak przygotować ją, aby była jeszcze lepsza? Robert Makłowicz zdradza swój sekret - wystarczy dodać do niej jedną łyżeczkę tej przyprawy.

Robert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybamiRobert Makłowicz robi najlepszą kapustę z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Marcin Michałowski

Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i pasjonat gotowania, nie przestaje zaskakiwać smakoszy. Jego przepisy to prawdziwe kulinarne arcydzieła, a jednym z hitów jest kapusta z grzybami. Jednak sekret tego wyjątkowego dania tkwi nie tylko w kapuście i grzybach, ale również w subtelnej nutce kminu, którego wpływ na trawienie jest nieoceniony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Przepis Roberta Makłowicza na kapustę z grzybami

Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej znanych polskich kucharzy i podróżników. Jego przepisy są zawsze oryginalne i pełne smaku. Kapusta z grzybami według Roberta Makłowicza to danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść kiszoną kapustę, podlej ją wodą, dodaj kminek, liście laurowe, ziele angielskie, posól i dusz.
  2. Grzyby zalej wodą, gotuj kilkanaście godzin, aż zmiękną.
  3. Wyjmij grzyby łyżką cedzakową, a wywar dolać do kapusty, przecedź go przez gęstą gazę lub drobne sitko, aby pozbyć się piasku.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij, dodaj mąkę, zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją wywarem spod kapusty, wlej do garnka z kapustą i gotuj, aż kapusta zmięknie, dodając ugotowane grzyby.

Kminek - przyprawa o wielu właściwościach

Kminek to przyprawa, która znana jest od wieków. Ma ona wiele właściwości leczniczych, w tym:

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przewodów żółciowych i żołądka.
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
  • ułatwia usuwanie gazów z jelit.
  • wzmaga apetyt.
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Dlatego też, dodanie kminku do kapusty z grzybami nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że będzie ona lepiej przyswajalna i mniej obciążająca dla układu pokarmowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe