Robert Makłowicz radzi przygotować na święta gravlax. Wielu zadziwi ta propozycja

Szukasz inspiracji na niebanalne danie na świąteczny stół? Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube podpowiada, by oczarować gości skandynawską przekąską z marynowanego łososia. Gravlax z pewnością zaskoczy wszystkich.

Robert Makłowicz tłumaczy, jak zrobić rewelacyjny gravlaxRobert Makłowicz tłumaczy, jak zrobić rewelacyjny gravlax
Źródło zdjęć: © YouTube: Robert Makłowicz (screenshot)

Brzmi tajemniczo, a wygląda co najmniej osobliwie. Warto jednak wypróbować ten przepis. Gravlax to niezwykle smaczny specjał kuchni skandynawskiej. Wbrew pozorom nie trzeba być kulinarnym specjalistą, by przygotować to danie. Rzecz tkwi w trzymaniu się ilości podanych w przepisie. Reszta to kwestia czasu. Gravlax doskonale sprawdzi się jako TA wyjątkowa potrawa na świątecznym stole. Goście będą klaskać z zachwytu. Zobacz przepis Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Robert Makłowicz poleca potrawy na święta. Na liście gravlax

No dobrze, ale czymże jest ten cały gravlax? Za tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się potrawa z marynowanego łososia, która pochodzi z kuchni skandynawskiej. Nazwa gravlax oznacza dosłownie "pogrzebanego łososia" i wywodzi się z tradycji zakopywania posolonych ryb w nadbrzeżnym piasku, aby sfermentowały.

Bez obaw, obędzie się bez tej techniki. Obecnie gravlax przygotowuje się poprzez obtoczenie filetów łososia w mieszance soli, cukru, pieprzu i koperku, a następnie rybę przechowuje się w lodówce przez kilka dni. Gravlax podaje się zazwyczaj z sosem z musztardy, octu, cukru i koperku, na chlebie lub z gotowanymi ziemniakami. To doskonały wybór na świąteczny stół lub na każdą inną okazję, o czym zapewnia sam Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube w jednym z odcinków świątecznych.

Gravlax przygotowany przez Roberta Makłowicza
Gravlax przygotowany przez Roberta Makłowicza © YouTube: Robert Makłowicz (screenshot)

Pomysł na rybę na święta od Roberta Makłowicza. Przepis na gravlax

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka brandy lub koniaku,
  • 1 pęczek łodyżek koperku,
  • 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu.

SOS:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire,
  • 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • 1 łyżka wody,
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • 1 pęczek koperku.

Przygotowanie:

  1. Z ryby usuń pęsetą pozostałe ości.
  2. Cukier z solą rozpuść w wodzie z brandy lub koniakiem. Dodaj łodyżki koperku i biały pieprz.
  3. Ryby zanurz w mieszaninie i dokładnie pokryj ją marynatą. Naczynie zamknij i włóż do lodówki na minimum 2-3 dni, raz na dobę przekładając rybę na drugą stronę.
  4. Przygotuj sos: w misce wymieszaj wszystkie wskazane składniki (poza olejem i koperkiem).
  5. Na koniec stopniowo wlewaj do sosu olej rzepakowy, ciągle mieszając, by całość dobrze się połączyła.
  6. Do sosu dodaj posiekany koperek.
  7. Gotową rybę pokrój w plastry (ale bez skóry) i podawaj z sosem oraz świeżym koperkiem.
  8. Skórę możesz pokroić w paski i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż stanie się chrupiąca.

ROBERT MAKŁOWICZ. Przepis na gravlax

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem