Robert Makłowicz radzi przygotować na święta gravlax. Wielu zadziwi ta propozycja
Szukasz inspiracji na niebanalne danie na świąteczny stół? Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube podpowiada, by oczarować gości skandynawską przekąską z marynowanego łososia. Gravlax z pewnością zaskoczy wszystkich.
03.12.2023 09:49
Brzmi tajemniczo, a wygląda co najmniej osobliwie. Warto jednak wypróbować ten przepis. Gravlax to niezwykle smaczny specjał kuchni skandynawskiej. Wbrew pozorom nie trzeba być kulinarnym specjalistą, by przygotować to danie. Rzecz tkwi w trzymaniu się ilości podanych w przepisie. Reszta to kwestia czasu. Gravlax doskonale sprawdzi się jako TA wyjątkowa potrawa na świątecznym stole. Goście będą klaskać z zachwytu. Zobacz przepis Roberta Makłowicza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robert Makłowicz poleca potrawy na święta. Na liście gravlax
No dobrze, ale czymże jest ten cały gravlax? Za tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się potrawa z marynowanego łososia, która pochodzi z kuchni skandynawskiej. Nazwa gravlax oznacza dosłownie "pogrzebanego łososia" i wywodzi się z tradycji zakopywania posolonych ryb w nadbrzeżnym piasku, aby sfermentowały.
Bez obaw, obędzie się bez tej techniki. Obecnie gravlax przygotowuje się poprzez obtoczenie filetów łososia w mieszance soli, cukru, pieprzu i koperku, a następnie rybę przechowuje się w lodówce przez kilka dni. Gravlax podaje się zazwyczaj z sosem z musztardy, octu, cukru i koperku, na chlebie lub z gotowanymi ziemniakami. To doskonały wybór na świąteczny stół lub na każdą inną okazję, o czym zapewnia sam Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube w jednym z odcinków świątecznych.
Zobacz także
Pomysł na rybę na święta od Roberta Makłowicza. Przepis na gravlax
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia ze skórą,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka brandy lub koniaku,
- 1 pęczek łodyżek koperku,
- 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu.
SOS:
- 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- kilkanaście kropel sosu Worcestershire,
- 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
- 1 łyżka wody,
- 400 ml oleju rzepakowego,
- 1 pęczek koperku.
Przygotowanie:
- Z ryby usuń pęsetą pozostałe ości.
- Cukier z solą rozpuść w wodzie z brandy lub koniakiem. Dodaj łodyżki koperku i biały pieprz.
- Ryby zanurz w mieszaninie i dokładnie pokryj ją marynatą. Naczynie zamknij i włóż do lodówki na minimum 2-3 dni, raz na dobę przekładając rybę na drugą stronę.
- Przygotuj sos: w misce wymieszaj wszystkie wskazane składniki (poza olejem i koperkiem).
- Na koniec stopniowo wlewaj do sosu olej rzepakowy, ciągle mieszając, by całość dobrze się połączyła.
- Do sosu dodaj posiekany koperek.
- Gotową rybę pokrój w plastry (ale bez skóry) i podawaj z sosem oraz świeżym koperkiem.
- Skórę możesz pokroić w paski i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż stanie się chrupiąca.