Makłowicz marynuje karpia w nietypowym napoju. To klucz do pysznego smaku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który podzielił się sprawdzonym przepisem na chrupiące dzwonko. Jego sekretem jest nietypowy sposób marynowania ryby. Tak przygotowana będzie smakowała bajecznie.

Karp według Roberta Makłowicza - PysznościKarp według Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Robert Makłowicz, zi3000
Ewa Malinowska

Wiele osób na myśl o karpiu kręci nosem, ale Robert Makłowicz ma swój sposób, aby przekonać nawet rybnych sceptyków. Chrupiące dzwonko w panierce z bułki tartej to przepis, który nie tylko wychodzi za każdym razem, ale gwarantuje również pyszny smak. Jak się okazuje, znany krytyk kulinarny i osobowość medialna marynuje kawałki ryby w piwie, aby dodać im więcej aromatu.

Karp Roberta Makłowicza

Za przygotowanie tej potrawy należy zabrać się wcześniej, bo karp powinien spędzić w marynacie kilka godzin. Jako dodatek do smażonej ryby Robert Makłowicz proponuje również chrupiące podgrzybki. To danie zrobi furorę na wigilijnym stole.

Marynowanie karpia w piwie
Marynowanie karpia w piwie © YouTube | Robert Makłowicz

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • mąka do panierowania,
  • 2 jajka ,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia przełóż do miski i zalej piwem.
  2. Dorzuć lekko rozgniecione ziarna ziela angielskiego i marynuj przez kilka godzin.
  3. Po tym czasie panieruj rybę w osolonej i popierzonej mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  4. Smaż na maśle klarowanym, aż ryba się zarumieni.


Smażony karp
Smażony karp © Canva | zi3000

Smażone prawdziwki

Jako dodatek do ryby Robert Makłowicz poleca zaserwować smażone kapelusze grzybów w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • 100 g kapeluszy suszonych prawdziwków podobnej wielkości,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz przez kilka godzin w mleku, najlepiej zostawić je w nim na całą noc.
  2. Po tym czasie dlej do nich wodę i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Gdy przestygną, opanieruj je w 
  4. Usmaż na maśle klarowanym, aż się zarumienią.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej