PrzepisBoże NarodzenieMakłowicz marynuje karpia w nietypowym napoju. To klucz do pysznego smaku

Makłowicz marynuje karpia w nietypowym napoju. To klucz do pysznego smaku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który podzielił się sprawdzonym przepisem na chrupiące dzwonko. Jego sekretem jest nietypowy sposób marynowania ryby. Tak przygotowana będzie smakowała bajecznie.

Karp według Roberta Makłowicza - Pyszności
Karp według Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Robert Makłowicz, zi3000

01.12.2023 | aktual.: 01.12.2023 12:34

Wiele osób na myśl o karpiu kręci nosem, ale Robert Makłowicz ma swój sposób, aby przekonać nawet rybnych sceptyków. Chrupiące dzwonko w panierce z bułki tartej to przepis, który nie tylko wychodzi za każdym razem, ale gwarantuje również pyszny smak. Jak się okazuje, znany krytyk kulinarny i osobowość medialna marynuje kawałki ryby w piwie, aby dodać im więcej aromatu.

Karp Roberta Makłowicza

Za przygotowanie tej potrawy należy zabrać się wcześniej, bo karp powinien spędzić w marynacie kilka godzin. Jako dodatek do smażonej ryby Robert Makłowicz proponuje również chrupiące podgrzybki. To danie zrobi furorę na wigilijnym stole.

Marynowanie karpia w piwie
Marynowanie karpia w piwie© YouTube | Robert Makłowicz

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • mąka do panierowania,
  • 2 jajka ,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia przełóż do miski i zalej piwem.
  2. Dorzuć lekko rozgniecione ziarna ziela angielskiego i marynuj przez kilka godzin.
  3. Po tym czasie panieruj rybę w osolonej i popierzonej mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  4. Smaż na maśle klarowanym, aż ryba się zarumieni.


Smażony karp
Smażony karp© Canva | zi3000

Smażone prawdziwki

Jako dodatek do ryby Robert Makłowicz poleca zaserwować smażone kapelusze grzybów w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • 100 g kapeluszy suszonych prawdziwków podobnej wielkości,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz przez kilka godzin w mleku, najlepiej zostawić je w nim na całą noc.
  2. Po tym czasie dlej do nich wodę i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Gdy przestygną, opanieruj je w 
  4. Usmaż na maśle klarowanym, aż się zarumienią.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskarprobert makłowicz
Wybrane dla Ciebie