Makłowicz marynuje karpia w nietypowym napoju. To klucz do pysznego smaku
01.12.2023 10:17, aktual.: 01.12.2023 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który podzielił się sprawdzonym przepisem na chrupiące dzwonko. Jego sekretem jest nietypowy sposób marynowania ryby. Tak przygotowana będzie smakowała bajecznie.
Wiele osób na myśl o karpiu kręci nosem, ale Robert Makłowicz ma swój sposób, aby przekonać nawet rybnych sceptyków. Chrupiące dzwonko w panierce z bułki tartej to przepis, który nie tylko wychodzi za każdym razem, ale gwarantuje również pyszny smak. Jak się okazuje, znany krytyk kulinarny i osobowość medialna marynuje kawałki ryby w piwie, aby dodać im więcej aromatu.
Karp Roberta Makłowicza
Za przygotowanie tej potrawy należy zabrać się wcześniej, bo karp powinien spędzić w marynacie kilka godzin. Jako dodatek do smażonej ryby Robert Makłowicz proponuje również chrupiące podgrzybki. To danie zrobi furorę na wigilijnym stole.
Składniki:
- 4 dzwonka karpia,
- 500 ml jasnego piwa,
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
- mąka do panierowania,
- 2 jajka ,
- bułka tarta do panierowania,
- masło klarowane do smażenia,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Karpia przełóż do miski i zalej piwem.
- Dorzuć lekko rozgniecione ziarna ziela angielskiego i marynuj przez kilka godzin.
- Po tym czasie panieruj rybę w osolonej i popierzonej mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
- Smaż na maśle klarowanym, aż ryba się zarumieni.
Smażone prawdziwki
Jako dodatek do ryby Robert Makłowicz poleca zaserwować smażone kapelusze grzybów w chrupiącej panierce.
Składniki:
- 100 g kapeluszy suszonych prawdziwków podobnej wielkości,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- mąka do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- masło klarowane do smażenia,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz przez kilka godzin w mleku, najlepiej zostawić je w nim na całą noc.
- Po tym czasie dlej do nich wodę i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
- Gdy przestygną, opanieruj je w
- Usmaż na maśle klarowanym, aż się zarumienią.