WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Makłowicz marynuje karpia w nietypowym napoju. To klucz do pysznego smaku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia. Doskonale wie o tym Robert Makłowicz, który podzielił się sprawdzonym przepisem na chrupiące dzwonko. Jego sekretem jest nietypowy sposób marynowania ryby. Tak przygotowana będzie smakowała bajecznie.

Karp według Roberta Makłowicza - PysznościKarp według Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Robert Makłowicz, zi3000
Ewa Malinowska

Wiele osób na myśl o karpiu kręci nosem, ale Robert Makłowicz ma swój sposób, aby przekonać nawet rybnych sceptyków. Chrupiące dzwonko w panierce z bułki tartej to przepis, który nie tylko wychodzi za każdym razem, ale gwarantuje również pyszny smak. Jak się okazuje, znany krytyk kulinarny i osobowość medialna marynuje kawałki ryby w piwie, aby dodać im więcej aromatu.

Karp Roberta Makłowicza

Za przygotowanie tej potrawy należy zabrać się wcześniej, bo karp powinien spędzić w marynacie kilka godzin. Jako dodatek do smażonej ryby Robert Makłowicz proponuje również chrupiące podgrzybki. To danie zrobi furorę na wigilijnym stole.

Marynowanie karpia w piwie
Marynowanie karpia w piwie © YouTube | Robert Makłowicz

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • mąka do panierowania,
  • 2 jajka ,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia przełóż do miski i zalej piwem.
  2. Dorzuć lekko rozgniecione ziarna ziela angielskiego i marynuj przez kilka godzin.
  3. Po tym czasie panieruj rybę w osolonej i popierzonej mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  4. Smaż na maśle klarowanym, aż ryba się zarumieni.


Smażony karp
Smażony karp © Canva | zi3000

Smażone prawdziwki

Jako dodatek do ryby Robert Makłowicz poleca zaserwować smażone kapelusze grzybów w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • 100 g kapeluszy suszonych prawdziwków podobnej wielkości,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • mąka do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz przez kilka godzin w mleku, najlepiej zostawić je w nim na całą noc.
  2. Po tym czasie dlej do nich wodę i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Gdy przestygną, opanieruj je w 
  4. Usmaż na maśle klarowanym, aż się zarumienią.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟