Kutia Roberta Makłowicza rozwala system. Już nigdy nie zrobisz innej

Odkryj tajemnice przygotowania kutii, potrawy niezwykłej i pełnej historii. Choć nieczęsto gości na stołach, to dzięki przepisowi Roberta Makłowicza, przygotowanie kutii staje się łatwe i satysfakcjonujące. Poznaj kulinarną magię tego wyjątkowego dania, które w trzech prostych krokach zabierze cię w podróż do tradycji kresowej.

Robert Makłowicz podzielił się prostym przepisem na kutięRobert Makłowicz podzielił się prostym przepisem na kutię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen tradycji i smaków, które budzą nostalgię. Jeśli szukasz potrawy, która rozbije schematy i wprawi w zachwyt twoich gości, to kutia Roberta Makłowicza jest odpowiedzią na twoje poszukiwania. Oto przepis, który sprawi, że już nigdy nie spojrzysz na kutię tak samo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Kutia: powrót do tradycji na świątecznym stole

Świąteczne stoły pełne są smaków, które budzą wspomnienia. Kutia, charakterystyczna dla dawnej kuchni kresowej, to potrawa, która wzbogaca tradycję i dodaje wyjątkowego smaku świątecznym przyjęciom. Niezwykłe jest, że dzięki przepisowi Roberta Makłowicza, nawet ci, którzy wcześniej nie odważyliby się na jej przyrządzenie, mogą cieszyć się smakiem prawdziwej, staropolskiej kutii.

Przepis na kutię według Roberta Makłowicza

Zanim rozpoczniesz przygodę ze smakiem kutii według Roberta Makłowicza, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki pod ręką.

Składniki:

  • 400 g maku,
  • 100 ml mleka,
  • 1 laskaa wanilii,
  • 200 g łuskanej pszenicy,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynek,
  • garść włoskich orzechów,
  • 4-5 łyżek miodu gryczanego.

Kutia w trzech krokach: przepis Roberta Makłowicza

  1. Gotowanie pszenicy: Pszenicę gotuj w lekko osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Odcedź i spłucz wodą, aby pozbyć się krochmalu.
  2. Przygotowanie maku: Zalej mak wrzątkiem i mlekiem w równych proporcjach, gotuj na małym ogniu. Gdy ziarenka maku rozcierają się w palcach, odcedź.
  3. Połączenie składników: Utarte ziarna maku wymieszaj z ugotowaną pszenicą. Dodaj miód, rozpuszczony w połowie szklanki wody. Dosładzaj wedle uznania, a następnie dodaj bakalie.

Podsumowanie: Kutia według Roberta Makłowicza - Kulinarne Arcydzieło na Święta!

Robert Makłowicz, niekwestionowany ekspert kulinarny, podkreśla, że kutia to potrawa otwarta na eksperymenty. W swoim przepisie proponuje dodanie śmietanki dla wyjątkowego smaku. Jednak, jeśli planujesz przechowywać kutię przez kilka dni w lodówce bądź ostrożny, bo śmietanka może skisnąć. Pozwól sobie na kulinarną podróż i ciesz się tradycją w nowoczesnym wydaniu.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom