Niechcący przesoliłeś zupę? Nie musisz wylewać, babciny sposób ją uratuje

Zdarzyło ci się kiedyś przesolić zupę i zastanawiałeś się, jak ją uratować? Nie martw się, nie jesteś sam. Przesolenie zupy to powszechny błąd, który zdarza się nawet najlepszym kucharzom. Na szczęście istnieje kilka prostych trików, które mogą pomóc ci uratować przesolone danie.

Przesoliłeś zupę? nie martw się, mamy na to sposób!Przesoliłeś zupę? nie martw się, mamy na to sposób!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie ma nic bardziej przygnębiającego niż poświęcenie całego dnia na przygotowanie posiłku, tylko po to, aby usiąść i zdać sobie sprawę, że jest przesolony. Czasami sól dodaje się nieświadomie, a czasem jeszcze gorzej – wieko od solniczki spada w trakcie doprawiania, a połowa zawartości ląduje bezpośrednio w potrawie. Bez względu na to, jak to się stało, znalezienie szybkich sposobów na zneutralizowanie nadmiaru soli w jedzeniu może być najważniejszym zadaniem, zwłaszcza jeśli przygotowujesz posiłek dla wielu gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Jak uratować przesoloną potrawę?

Wszyscy znamy to uczucie, kiedy podczas gotowania przesolimy potrawę. Nie martw się. Istnieje kilka prostych trików, które pomogą ci uratować danie przed nadmiarem soli. Babcine sposoby naprawdę potrafią zdziałać cuda.

  1. Usuń nadmiar soli. Jeśli przesoliłeś danie w wyniku przypadkowego rozsypania soli, spróbuj usunąć nadmiar soli za pomocą łyżki lub łyżeczki. Jeśli przesoliłeś kawałek mięsa, wytrzyj nadmiar soli i osusz mięso ręcznikiem papierowym.
  2. Dodaj kwaśny składnik. Dodanie kwaśnego składnika, takiego jak sok z cytryny, sok z limonki, ocet jabłkowy lub przetwory pomidorowe, może zrównoważyć nadmiar słonego smaku w jedzeniu. Należy jednak uważać, aby nie dodać zbyt wiele i nie zepsuć smaku potrawy.
  3. Użyj nabiału. Tłuszcz zawarty w nabiale może stworzyć barierę przez pokrycie kubków smakowych języka, co pomaga zneutralizować sól.
  4. Zwiększ objętość przepisu. Ta taktyka może być trudniejsza do zastosowania, jeśli kupiłeś tylko wystarczającą ilość produktów do przygotowania posiłku, ale jeśli masz dodatkowe składniki, użyj ich do zwiększenia objętości dania i zrównoważenia słonego smaku.
  5. Dodaj ziemniaki. Surowe ziemniaki mogą wchłonąć płyn i sól zawartą w płynie, zmniejszając natychmiastowe odczuwanie słonego smaku na języku.
  6. Posyp cukrem. Wierz lub nie, łyżeczka cukru pomaga zrównoważyć przepis. Dodanie szczypty cukru może pomóc zrównoważyć i zneutralizować zbyt słone danie. Podczas dodawania cukru do dowolnego przepisu należy dodawać go tylko niewielką ilość na raz, dokładnie mieszając i próbując przed dodaniem większej ilości.

Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie zawartości soli w posiłku. Następnym razem, gdy przesolisz danie, nie panikuj. Po prostu wypróbuj jedną z tych metod, aby uratować swoje danie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej