Sałatka andrzejkowa robi furorę. Jej obecność na imprezie jest dobrą wróżbą
Nie trzeba znać tajników magii, by przewidzieć, że ta sałatka zniknie ze stołów w okamgnieniu. Specjał ten to, zdawałoby się, prosta i niczym niezaskakująca kompozycja. Zdawałoby się, gdyż już po pierwszym kęsie wiadomo, że mamy do czynienia z nie lada rarytasem. To dzięki obecności wyrazistego sosu.
27.11.2023 16:34
Ta sałatka doskonale odnajdzie się na imprezowym stole. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę na zbliżające się andrzejki, doskonale trafiłeś. Koniecznie wypróbuj przepis na makaronową sałatkę z czosnkowo-bazyliowym akcentem. Najważniejszym składnikiem tej kompozycji jest sos. Ten smak jest nie do podrobienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta sałatka makaronowa. Idealna na imprezę
Sałaka zawsze dobrze wpisze się w imprezowe menu. Zwłaszcza makaronowa, gdyż większość z nas lubuje się w tym dodatku. Do makaronowej bazy wystarczy dodać odrobinę warzyw, nieco świeżych ziół i skropić całość wyrazistym sosem. Tym na pewno oczarujesz gości.
Zobacz także
Jeśli szukasz inspiracji na andrzejkową szybką sałatkę, koniecznie zerknij na przepis poniżej. Znajdziesz tam bardzo prostą kompozycję składającą się z makaronu, papryki, pomidora i ogórka. Warto też postawić na mocny akcent w postaci ulubionego sera oraz wędliny. Całość spaja wyśmienity czosnkowo-bazyliowy sos z pomidorową nutą.
Zobacz także
Makaronowa sałatka na andrzejki. Przepis
Składniki:
- 200 makaronu wstążki/muszelki/rurki/spirala,
- 150 g ulubionej wędliny w kawałku,
- 70 g sera żółtego,
- 2 kolorowe papryki,
- 3 pomidory,
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe,
- 1 ząbek czosnku,
- miąższ z pomidorów,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- bazylia suszona,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: natka pietruszki, garść nasion słonecznika.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj na półtwardo. Gotowy odcedź i przelej zimną wodą.
- Wędlinę i ser pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Paprykę oczyść i również pokrój w kostkę, podobnie ogórki.
- Pomidory obierz ze skórki. Możesz wcześniej je sparzyć lub po prostu obrać za pomocą obieraczki z zębatym ostrzem.
- Pomidory pokrój w kosteczkę, a miąższ odłóż do miseczki.
- Przygotuj sos: przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i dodaj go do miąższu z pomidorów. Następie dodaj ocet, oliwę, bazylię, sol oraz pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.