Koleżanka pokazała mi, jak zrobić chrupki z makaronu. Nigdy nie jadłam lepszej przekąski
Chrupki z makaronu? Brzmi bardzo dziwnie, ale naprawdę to może się udać, a do tego smakuje obłędnie. Koleżanka pokazała mi, jak je robić. Zakochałam się w tej przekąsce od pierwszego kęsa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Wystarczy tylko makaron i kilka dodatków.
30.10.2023 17:33
Uwielbiamy paluszki, chrupki i chipsy. Najlepiej, jeśli możemy je moczyć w aromatycznym sosie. Dość często wybieramy je jako przekąskę do filmu lub serialu. Niestety, produkty te nie należą do najzdrowszych i powinniśmy je ograniczać do minimum. Na szczęście możemy sami przygotować podobną przekąskę, jest równie szybka, ale za to zdrowsza i do tego mocno chrupię. Odkąd przyjaciółka mnie nią poczęstowała, staram się często ją przygotowywać. Leć do sklepu po makaron i przyprawy, bo to są podstawowe produkty, których będziesz potrzebować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupki z makaronu - przepis
Składniki, które wykorzystuję do przygotowania przekąski:
- ulubiony makaron, często wybieram rurki lub kokardki,
- przyprawy (tutaj nie ma ograniczeń, może być na przykład papryka, sól, pieprz, chilli),
- kilka łyżek oliwy + oliwa do smażenia,
- sól,
- ser żółty (dodatkowo).
Sos jogurtowy robię z:
- jogurtu naturalnego (250 g),
- ząbka czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę),
- łyżki siekanego szczypiorku,
- łyżeczka oliwy,
- połowy łyżeczki soku z cytryny,
- połowy łyżeczki soli,
- szczypty pieprzu.
Sposób wykonania:
- Gotuję w garnku wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucam do niej makaron. Przygotowuję go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Makaron przekładam na durszlak, by go odcedzić. Po chwilę wkładam go do miski i dodaję oliwę oraz ulubione przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie.
- Całość wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę, dopóki makaron się nie zarumieni.
- Kładę chrupki z makaronu na ręcznik papierowy, dzięki czemu ociekają one z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypuję je tartym serem.
- Z podanych wyżej składników przygotowuję sos. Po prostu mieszam je wszystkie razem w małej miseczce. Wkładam dip na 30 minut do lodówki i wyciągam przed podaniem chrupek.