Koleżanka pokazała mi, jak zrobić chrupki z makaronu. Nigdy nie jadłam lepszej przekąski

Chrupki z makaronu? Brzmi bardzo dziwnie, ale naprawdę to może się udać, a do tego smakuje obłędnie. Koleżanka pokazała mi, jak je robić. Zakochałam się w tej przekąsce od pierwszego kęsa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Wystarczy tylko makaron i kilka dodatków.

Chrupki z makaronuChrupki z makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Uwielbiamy paluszki, chrupki i chipsy. Najlepiej, jeśli możemy je moczyć w aromatycznym sosie. Dość często wybieramy je jako przekąskę do filmu lub serialu. Niestety, produkty te nie należą do najzdrowszych i powinniśmy je ograniczać do minimum. Na szczęście możemy sami przygotować podobną przekąskę, jest równie szybka, ale za to zdrowsza i do tego mocno chrupię. Odkąd przyjaciółka mnie nią poczęstowała, staram się często ją przygotowywać. Leć do sklepu po makaron i przyprawy, bo to są podstawowe produkty, których będziesz potrzebować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Chrupki z makaronu - przepis

Składniki, które wykorzystuję do przygotowania przekąski:

  • ulubiony makaron, często wybieram rurki lub kokardki,
  • przyprawy (tutaj nie ma ograniczeń, może być na przykład papryka, sól, pieprz, chilli),
  • kilka łyżek oliwy + oliwa do smażenia,
  • sól,
  • ser żółty (dodatkowo).

Sos jogurtowy robię z:

  • jogurtu naturalnego (250 g),
  • ząbka czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę),
  • łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka oliwy,
  • połowy łyżeczki soku z cytryny,
  • połowy łyżeczki soli,
  • szczypty pieprzu.
Makaron
Makaron © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Gotuję w garnku wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucam do niej makaron. Przygotowuję go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Makaron przekładam na durszlak, by go odcedzić. Po chwilę wkładam go do miski i dodaję oliwę oraz ulubione przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie.
  3. Całość wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę, dopóki makaron się nie zarumieni.
  4. Kładę chrupki z makaronu na ręcznik papierowy, dzięki czemu ociekają one z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypuję je tartym serem.
  5. Z podanych wyżej składników przygotowuję sos. Po prostu mieszam je wszystkie razem w małej miseczce. Wkładam dip na 30 minut do lodówki i wyciągam przed podaniem chrupek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości