PrzepisPrzekąskiKoleżanka pokazała mi, jak zrobić chrupki z makaronu. Nigdy nie jadłam lepszej przekąski

Koleżanka pokazała mi, jak zrobić chrupki z makaronu. Nigdy nie jadłam lepszej przekąski

Chrupki z makaronu
Chrupki z makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.10.2023 17:33

Chrupki z makaronu? Brzmi bardzo dziwnie, ale naprawdę to może się udać, a do tego smakuje obłędnie. Koleżanka pokazała mi, jak je robić. Zakochałam się w tej przekąsce od pierwszego kęsa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Wystarczy tylko makaron i kilka dodatków.

Uwielbiamy paluszki, chrupki i chipsy. Najlepiej, jeśli możemy je moczyć w aromatycznym sosie. Dość często wybieramy je jako przekąskę do filmu lub serialu. Niestety, produkty te nie należą do najzdrowszych i powinniśmy je ograniczać do minimum. Na szczęście możemy sami przygotować podobną przekąskę, jest równie szybka, ale za to zdrowsza i do tego mocno chrupię. Odkąd przyjaciółka mnie nią poczęstowała, staram się często ją przygotowywać. Leć do sklepu po makaron i przyprawy, bo to są podstawowe produkty, których będziesz potrzebować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupki z makaronu - przepis

Składniki, które wykorzystuję do przygotowania przekąski:

  • ulubiony makaron, często wybieram rurki lub kokardki,
  • przyprawy (tutaj nie ma ograniczeń, może być na przykład papryka, sól, pieprz, chilli),
  • kilka łyżek oliwy + oliwa do smażenia,
  • sól,
  • ser żółty (dodatkowo).

Sos jogurtowy robię z:

  • jogurtu naturalnego (250 g),
  • ząbka czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę),
  • łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka oliwy,
  • połowy łyżeczki soku z cytryny,
  • połowy łyżeczki soli,
  • szczypty pieprzu.
Makaron
Makaron© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Gotuję w garnku wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucam do niej makaron. Przygotowuję go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Makaron przekładam na durszlak, by go odcedzić. Po chwilę wkładam go do miski i dodaję oliwę oraz ulubione przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie.
  3. Całość wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę, dopóki makaron się nie zarumieni.
  4. Kładę chrupki z makaronu na ręcznik papierowy, dzięki czemu ociekają one z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypuję je tartym serem.
  5. Z podanych wyżej składników przygotowuję sos. Po prostu mieszam je wszystkie razem w małej miseczce. Wkładam dip na 30 minut do lodówki i wyciągam przed podaniem chrupek.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także