Koleżanka pokazała mi, jak zrobić chrupki z makaronu. Nigdy nie jadłam lepszej przekąski

Chrupki z makaronu? Brzmi bardzo dziwnie, ale naprawdę to może się udać, a do tego smakuje obłędnie. Koleżanka pokazała mi, jak je robić. Zakochałam się w tej przekąsce od pierwszego kęsa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Wystarczy tylko makaron i kilka dodatków.

Chrupki z makaronuChrupki z makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Uwielbiamy paluszki, chrupki i chipsy. Najlepiej, jeśli możemy je moczyć w aromatycznym sosie. Dość często wybieramy je jako przekąskę do filmu lub serialu. Niestety, produkty te nie należą do najzdrowszych i powinniśmy je ograniczać do minimum. Na szczęście możemy sami przygotować podobną przekąskę, jest równie szybka, ale za to zdrowsza i do tego mocno chrupię. Odkąd przyjaciółka mnie nią poczęstowała, staram się często ją przygotowywać. Leć do sklepu po makaron i przyprawy, bo to są podstawowe produkty, których będziesz potrzebować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Chrupki z makaronu - przepis

Składniki, które wykorzystuję do przygotowania przekąski:

  • ulubiony makaron, często wybieram rurki lub kokardki,
  • przyprawy (tutaj nie ma ograniczeń, może być na przykład papryka, sól, pieprz, chilli),
  • kilka łyżek oliwy + oliwa do smażenia,
  • sól,
  • ser żółty (dodatkowo).

Sos jogurtowy robię z:

  • jogurtu naturalnego (250 g),
  • ząbka czosnku (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę),
  • łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka oliwy,
  • połowy łyżeczki soku z cytryny,
  • połowy łyżeczki soli,
  • szczypty pieprzu.
Makaron
Makaron © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Gotuję w garnku wodę z dodatkiem soli, gdy zacznie wrzeć, wrzucam do niej makaron. Przygotowuję go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Makaron przekładam na durszlak, by go odcedzić. Po chwilę wkładam go do miski i dodaję oliwę oraz ulubione przyprawy. Mieszam wszystko dokładnie.
  3. Całość wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę, dopóki makaron się nie zarumieni.
  4. Kładę chrupki z makaronu na ręcznik papierowy, dzięki czemu ociekają one z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypuję je tartym serem.
  5. Z podanych wyżej składników przygotowuję sos. Po prostu mieszam je wszystkie razem w małej miseczce. Wkładam dip na 30 minut do lodówki i wyciągam przed podaniem chrupek.
Wybrane dla Ciebie
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥