Trudno jej nie zauważyć na stole. Przyciąga kolorem, a smakiem przebija nawet sałatkę gyros

Różowa sałatka z burakiem i jajkiem to prawdziwy hit ostatnich sezonów. Przyciąga wzrok swoim intensywnym kolorem i smakiem, który zachwyca nawet największych smakoszy.

Trudno jej nie zauważyć na stole. Przyciąga kolorem, a smakiem przebija nawet sałatkę gyrosTrudno jej nie zauważyć na stole. Przyciąga kolorem, a smakiem przebija nawet sałatkę gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Różowa sałatka z burakiem i jajkiem to wyjątkowe danie, które przyciąga uwagę swoim kolorem i zachwyca smakiem. Burak nadaje jej intensywny kolor i słodki smak. Przygotowanie tej sałatki jest proste i szybkie, zwłaszcza z gotowymi burakami. Jest to również doskonała opcja dla wegetarian.

Różowy kolor buraka jest nie tylko piękny, ale również zdrowy. Buraki są bogate w beta-karoten, który ma właściwości przeciwutleniające. Chronią one organizm przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.

Przepis na różową sałatkę z buraków

Różowa sałatka z burakiem i jajkiem to połączenie słodkich buraków, chrupiących jabłek i wyrazistej cebuli. Do tego dodatek majonezu, jogurtu i musztardy nadaje sałatce kremowej konsystencji i charakterystycznego smaku. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 8 buraczków konserwowych,
  • 10 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 jabłka,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pokrój buraczki i ugotowane ziemniaki w kostkę (albo zetrzyj warzywa na tarce na grubych oczkach).
  2. Zetrzyj jabłka i marchewkę.
  3. Posiekaj cebule.
  4. Połącz wszystko z majonezem, jogurtem i musztardą.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Starannie wymieszaj i podawaj na zimno.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej wyrazista w smaku, możesz dodać do niej odrobinę czosnku lub chrzanu.
  • Aby sałatka była bardziej słodka, możesz dodać do niej odrobinę miodu lub cukru.
  • Aby sałatka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej orzechy, pestki lub suszone owoce.

Sałatka różowa to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad lub kolację. Jest również doskonałym dodatkiem do mięs, ryb czy wędlin. Jej intensywny kolor sprawi, że każda potrawa nabierze wyrazu.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa