Nie popełniaj tego błędu. Przez niego sałatka jarzynowa wychodzi mdła i bez smaku
Sałatka jarzynowa to przykład tej polskiej potrawy, na którą ochotę ma się praktycznie zawsze. Przygotowujemy ją głównie na święta, ale nie tylko. Sekret tkwi w warzywach, majonezie i przyprawach. Pomimo tradycyjnej receptury, czasem zdarzają się błędy. Które z nich popełniamy najczęściej?
11.11.2022 11:27
Co zrobić, by sałatka jarzynowa za każdym razem wyszła idealna?
Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa wśród polskich sałatek. Niestety, pomimo tego, że jest prosta w przygotowaniu, to czasem wszystko może okazać się dużym rozczarowaniem. Wszystkiemu oczywiście winne są błędy, które popełniamy podczas jej przygotowania. Najważniejsze są proporcje wyrazistych i podstawowych składników. Może się bowiem pojawić problem z ich odmierzeniem, a ważne jest to, że każdego składnika powinna być taka sama objętość. Oznacza to, że dajemy po takiej samej ilości wszystkich warzyw. Jak to odmierzyć?
Można posłużyć się na przykład szklanką i w ten sposób odmierzyć pokrojone ziemniaki, groszek, jajka, jabłka, marchew i ogórek. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy szklankę majonezu. Co ważne, składniki naszej sałatki, nie powinny pływać w majonezie, a jedynie - być nim oblepione.
Gdzie jeszcze popełniamy błędy?
Okazuje się, że lista naszych grzechów jest dużo dłuższa. Czasem jedno z takich niedopatrzeń, może spowodować, że nasza sałatka jarzynowa będzie nadawać się do wyrzucenia. O czym w takim razie należy pamiętać?
Błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej to:
- zbyt drobno pokrojone składniki - przyjmuje się zasadę, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku
- nie dodawaj cebuli - sałatka jarzynowa w tym przypadku nie będzie smaczna
- pamiętaj, by ogórki dokładnie odcisnąć przed dodaniem do sałatki
- jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, to dobrze będzie sparzyć jajka - mogą w nich bowiem znajdować się bakterie salmonelli
- majonez dodawaj tuż przed podaniem - sos psuje smak i przyspiesz psucie się sałatki
- okazuje się, że najlepszymi warzywami do sałatki są te, które zostały wcześniej ugotowane w rosole.
Pamiętaj, że sałatka jarzynowa jest tym produktem, który zaleca się spożyć w ciągu 48 godzin. Po tym czasie nadaje się już do wyrzucenia. Produkt oczywiście przechowujemy w lodówce.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę jarzynową i pomysły na jej serwowanie: