Nie popełniaj tego błędu. Przez niego sałatka jarzynowa wychodzi mdła i bez smaku

Sałatka jarzynowa to przykład tej polskiej potrawy, na którą ochotę ma się praktycznie zawsze. Przygotowujemy ją głównie na święta, ale nie tylko. Sekret tkwi w warzywach, majonezie i przyprawach. Pomimo tradycyjnej receptury, czasem zdarzają się błędy. Które z nich popełniamy najczęściej?

ObrazekSałatka jarzynowa - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=8Rs0wlVNbs8
Karol Wiak

Co zrobić, by sałatka jarzynowa za każdym razem wyszła idealna?

Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa wśród polskich sałatek. Niestety, pomimo tego, że jest prosta w przygotowaniu, to czasem wszystko może okazać się dużym rozczarowaniem. Wszystkiemu oczywiście winne są błędy, które popełniamy podczas jej przygotowania. Najważniejsze są proporcje wyrazistych i podstawowych składników. Może się bowiem pojawić problem z ich odmierzeniem, a ważne jest to, że każdego składnika powinna być taka sama objętość. Oznacza to, że dajemy po takiej samej ilości wszystkich warzyw. Jak to odmierzyć?

Obrazek
Sałatka jarzynowa - Pyszności; Foto Canva.com

Można posłużyć się na przykład szklanką i w ten sposób odmierzyć pokrojone ziemniaki, groszek, jajka, jabłka, marchew i ogórek. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy szklankę majonezu. Co ważne, składniki naszej sałatki, nie powinny pływać w majonezie, a jedynie - być nim oblepione.

Gdzie jeszcze popełniamy błędy?

Okazuje się, że lista naszych grzechów jest dużo dłuższa. Czasem jedno z takich niedopatrzeń, może spowodować, że nasza sałatka jarzynowa będzie nadawać się do wyrzucenia. O czym w takim razie należy pamiętać?

Obrazek
Składniki sałatki - Pyszności

Błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej to:

  • zbyt drobno pokrojone składniki - przyjmuje się zasadę, że warzywa nie powinny być pokrojone drobniej niż ziarnko groszku
  • nie dodawaj cebuli - sałatka jarzynowa w tym przypadku nie będzie smaczna
  • pamiętaj, by ogórki dokładnie odcisnąć przed dodaniem do sałatki
  • jeśli samodzielnie przygotowujesz majonez do sałatki, to dobrze będzie sparzyć jajka - mogą w nich bowiem znajdować się bakterie salmonelli
  • majonez dodawaj tuż przed podaniem - sos psuje smak i przyspiesz psucie się sałatki
  • okazuje się, że najlepszymi warzywami do sałatki są te, które zostały wcześniej ugotowane w rosole.

Pamiętaj, że sałatka jarzynowa jest tym produktem, który zaleca się spożyć w ciągu 48 godzin. Po tym czasie nadaje się już do wyrzucenia. Produkt oczywiście przechowujemy w lodówce.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę jarzynową i pomysły na jej serwowanie:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej