Nie jesz karpia przez ości? Magda Gessler zdradziła, jak szybko się ich pozbyć
30.11.2023 16:23, aktual.: 30.11.2023 17:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Karp to ryba, która w grudniu robi prawdziwą furorę, a słupki sprzedażowe gwałtownie rosną. Wszystko to zasługa Wigilii, gdzie potrawa ta odgrywa często ważną rolę. Magda Gessler ma swój patent na pysznego karpia.
Świąteczny karp to tradycja w wielu domach, jednak coraz więcej osób rezygnuje z przygotowania go ze względu na pojawiające się w mięsie ości. Nie da się ukryć, że wyciąganie ich z usmażonej ryby lub z ust zdecydowanie może popsuć przyjemność z jedzenia, a i o zakrztuszenie wcale nie tak trudno. Magda Gessler ma jednak swój patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak pozbyć się ości z karpia?
Magda Gessler, znana polska restauratorka i telewizyjna celebrytka, postanowiła podzielić się swoim niezawodnym sposobem na pozbycie się niechcianych ości z karpia.
Należy rozpocząć od marynowania ryby przez całą noc w glinianym naczyniu z dodatkiem soli i płatków cebuli. Następnie, karpia trzeba zanurzyć w roztrzepanym z odrobiną wody jajku i obtoczyć w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien otrzymać "klapsa", aby pozbyć się nadmiaru panierki.
Kolejnym krokiem jest szybkie usmażenie ryby. Gessler zaleca wrzucenie karpia na wrzący, głęboki tłuszcz, najlepiej olej rzepakowy. W tym momencie, karp zaczyna zachowywać się jak pączek - rośnie, ponieważ w panierce znajdują się jajka. Wokół niego tworzy się bułeczka, która powoduje zanikanie ości.
Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto" – wyjaśnia Magda Gessler w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej"
Pomoże cytryna
Ości można również usunąć w bardziej "tradycyjny sposób", za pomocą noża. Wystarczy przygotować dobrze naostrzony nóż i ułożyć rybę na desce do krojenia, tak aby jej grzbiet był skierowany w stronę krojącego. Następnie, należy naciąć karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa i powoli przesuwać nóż w kierunku ogona. Po przekręceniu karpia na drugą stronę, całość należy powtórzyć i usunąć ości. Otrzymane filety powinny zostać oczyszczone z resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Następnie, filety należy naciąć w pionowe paski o grubości około 1 milimetra, starając się nie dotykać skóry ryby.
Następnie, filety należy naciąć w pionowe paski o grubości około 1 milimetra, starając się nie dotykać skóry ryby. Na koniec karp powinien zostać natarty sokiem wyciśniętym z cytryny i wstawiony na noc do lodówki. Kwas z cytryny rozpuści małe ości, które są trudne do ręcznego usunięcia.