Nie jesz karpia przez ości? Magda Gessler zdradziła, jak szybko się ich pozbyć

Karp to ryba, która w grudniu robi prawdziwą furorę, a słupki sprzedażowe gwałtownie rosną. Wszystko to zasługa Wigilii, gdzie potrawa ta odgrywa często ważną rolę. Magda Gessler ma swój patent na pysznego karpia.

Magda Gessler radzi, jak przygotować karpiaMagda Gessler radzi, jak przygotować karpia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Magda Gessler
Ewa Malinowska

Świąteczny karp to tradycja w wielu domach, jednak coraz więcej osób rezygnuje z przygotowania go ze względu na pojawiające się w mięsie ości. Nie da się ukryć, że wyciąganie ich z usmażonej ryby lub z ust zdecydowanie może popsuć przyjemność z jedzenia, a i o zakrztuszenie wcale nie tak trudno. Magda Gessler ma jednak swój patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Jak pozbyć się ości z karpia?

Magda Gessler, znana polska restauratorka i telewizyjna celebrytka, postanowiła podzielić się swoim niezawodnym sposobem na pozbycie się niechcianych ości z karpia.

Należy rozpocząć od marynowania ryby przez całą noc w glinianym naczyniu z dodatkiem soli i płatków cebuli. Następnie, karpia trzeba zanurzyć w roztrzepanym z odrobiną wody jajku i obtoczyć w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien otrzymać "klapsa", aby pozbyć się nadmiaru panierki.

Oven baked carp fillets in baking panOven baked carp fillets in baking pancarp, fish, fillets, baked, roasted, oven baked, skin-on, pieces, slices, lemon, crispy, food, lunch, healthy, baking pan, baking tin, metal, dish, pan, freshwater fish, food preparation, closeup
Pieczony karp z plastrami cytryny © Adobe Stock

Kolejnym krokiem jest szybkie usmażenie ryby. Gessler zaleca wrzucenie karpia na wrzący, głęboki tłuszcz, najlepiej olej rzepakowy. W tym momencie, karp zaczyna zachowywać się jak pączek - rośnie, ponieważ w panierce znajdują się jajka. Wokół niego tworzy się bułeczka, która powoduje zanikanie ości.

Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto" – wyjaśnia Magda Gessler w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej"

Pomoże cytryna

Ości można również usunąć w bardziej "tradycyjny sposób", za pomocą noża. Wystarczy przygotować dobrze naostrzony nóż i ułożyć rybę na desce do krojenia, tak aby jej grzbiet był skierowany w stronę krojącego. Następnie, należy naciąć karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa i powoli przesuwać nóż w kierunku ogona. Po przekręceniu karpia na drugą stronę, całość należy powtórzyć i usunąć ości. Otrzymane filety powinny zostać oczyszczone z resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Następnie, filety należy naciąć w pionowe paski o grubości około 1 milimetra, starając się nie dotykać skóry ryby.

Filety z karpia - Pyszności
Filety z karpia - Pyszności © Canva | vikif

Następnie, filety należy naciąć w pionowe paski o grubości około 1 milimetra, starając się nie dotykać skóry ryby. Na koniec karp powinien zostać natarty sokiem wyciśniętym z cytryny i wstawiony na noc do lodówki. Kwas z cytryny rozpuści małe ości, które są trudne do ręcznego usunięcia.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯