Na sam widok wiele osób odwraca wzrok. Podany w ten sposób smakuje po królewsku
Podroby są bardzo ważną, ale wciąż mocno kontrowersyjną częścią polskiej kuchni. Przed laty często gościły na stołach Polaków, jednak dziś wiele osób o nich zapomniało. Ten przepis na smażony móżdżek to dobra okazja, aby przywrócić podroby do codziennego menu.
07.12.2023 09:35
Przepis na móżdżek pojawił się już w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego "Compendium Ferculorum" z 1682. To tylko podkreśla jego silną obecność w polskiej kulturze. Przed laty był również obowiązkową pozycją w wielu barach mlecznych i stołówkach, chociaż pojawiał się również w karcie wielu dobrych restauracji. Ten prosty przepis przywróci go na salony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować móżdżek?
Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów", ma swój sprawdzony patent na móżdżek, który zachęci nawet sceptyków. Sekretem jest chrupiąca panierka panko oraz szafranowy sos. Przygotowany w ten sposób móżdżek wygląda jak uwielbiane przez wielu nuggetsy - sam sposób podania zachęca do jedzenia.
Temu móżdżkowi daleko do odstraszającej brei, która sprawia, że niejedna osoba straci apetyt. Prosty sos z nutą szafranu dodaje prostej potrawie nieco eleganckiego charakteru - nie bez powodu mówi się, że szafran to najdroższa przyprawa świata. Jeśli jednak nie znajdziesz pręcików w swoim sklepie, możesz pominąć ten dodatek.
Smażony móżdżek w panierce
Składniki:
- 320 g móżdżku cielęcego,
- 200 ml octu białego winnego,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
Panierka:
- 50 g mąki,
- 2 jajka,
- 100 g panko
- olej do smażenia
- sól,
- pieprz
Szafranowe aioli
- 1 jajko,
- 20 g musztardy dijon,
- 150 ml oleju,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- 5 ml soku z cytryny,
- 3 g czosnku,
- 0,5 g szafranu.
Sposób przygotowania:
- Móżdżek cielęcy włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ocet, liście laurowe, pieprz.
- Gotować, od zagotowania 3 minuty. Móżdżek przełożyć do zimnej wody, ostudzić.
- Obrać z błony, podzielić na kawałki.
- Zaparzyć szafran, przecedzić.
- Żółtko ubić ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając powoli wlewać olej. Następnie dodać musztardę, czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z z naparem z szafranu
- Móżdżek panierować w mące, jajku i panko.
- Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy.
- Podać z szafranowym Aioli.