Na sam widok wiele osób odwraca wzrok. Podany w ten sposób smakuje po królewsku

Podroby są bardzo ważną, ale wciąż mocno kontrowersyjną częścią polskiej kuchni. Przed laty często gościły na stołach Polaków, jednak dziś wiele osób o nich zapomniało. Ten przepis na smażony móżdżek to dobra okazja, aby przywrócić podroby do codziennego menu.

Smażony móżdżek - PysznościSmażony móżdżek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Królestwo Garów
Ewa Malinowska

Przepis na móżdżek pojawił się już w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego "Compendium Ferculorum" z 1682. To tylko podkreśla jego silną obecność w polskiej kulturze. Przed laty był również obowiązkową pozycją w wielu barach mlecznych i stołówkach, chociaż pojawiał się również w karcie wielu dobrych restauracji. Ten prosty przepis przywróci go na salony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Jak przygotować móżdżek?

Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów", ma swój sprawdzony patent na móżdżek, który zachęci nawet sceptyków. Sekretem jest chrupiąca panierka panko oraz szafranowy sos. Przygotowany w ten sposób móżdżek wygląda jak uwielbiane przez wielu nuggetsy - sam sposób podania zachęca do jedzenia.

Móżdżek cielęcy gotowy do smażenia
Móżdżek cielęcy gotowy do smażenia © Licencjodawca

Temu móżdżkowi daleko do odstraszającej brei, która sprawia, że niejedna osoba straci apetyt. Prosty sos z nutą szafranu dodaje prostej potrawie nieco eleganckiego charakteru - nie bez powodu mówi się, że szafran to najdroższa przyprawa świata. Jeśli jednak nie znajdziesz pręcików w swoim sklepie, możesz pominąć ten dodatek.

Smażony móżdżek w panierce

Składniki:

  • 320 g móżdżku cielęcego,
  • 200 ml octu białego winnego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,

Panierka:

  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g panko
  • olej do smażenia
  • sól,
  • pieprz
  •  

Szafranowe aioli

  • 1 jajko,
  • 20 g musztardy dijon,
  • 150 ml oleju,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • 5 ml soku z cytryny,
  • 3 g czosnku,
  • 0,5 g szafranu.

Sposób przygotowania:

  1. Móżdżek cielęcy włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ocet, liście laurowe, pieprz.
  2. Gotować, od zagotowania 3 minuty. Móżdżek przełożyć do zimnej wody, ostudzić.
  3. Obrać z błony, podzielić na kawałki.
  4. Zaparzyć szafran, przecedzić.
  5. Żółtko ubić ze szczyptą cukru i soli, dalej ubijając powoli wlewać olej. Następnie dodać musztardę, czosnek i sok z cytryny do smaku. Połączyć majonez z z naparem z szafranu
  6. Móżdżek panierować w mące, jajku i panko.
  7. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  8. Podać z szafranowym Aioli.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę