Tak dobrego burgera jeszcze nie jadłeś. To połączenie po prostu wymiata
Myślisz, że o robieniu burgerów wiesz już wszystko? Z dzisiejszym pomysłem odkryjesz je zupełnie na nowo. I to w jakim wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć!
30.11.2023 | aktual.: 30.11.2023 11:59
Choć jedzenie burgerów kojarzy się przede wszystkim z wizytą w lokalach serwujących fast foody, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w zaciszu własnego domu. I jeśli myślisz, że to trudne i czasochłonne zadanie, od razu wyprowadzam cię z błędu. Wcale tak nie jest.
Co więcej, wykorzystując dzisiejszą inspirację, zrobisz smaczną przekąskę w wyjątkowym wydaniu. W jaki sposób? Otóż kultowego burgera połączysz z akcentami innego, równie popularnego dania. W duecie z burgerem wystąpi dziś cordon bleu, czyli kotlet panierowany z szynką i serem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy burger w takim wydaniu skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby pokochać jego smak na całe życie!
Składniki:
Burgery drobiowe:
- 280 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- ½ szkl. panierki panko.
Sos:
- 160 g majonezu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu.
Dodatki:
- 2 bułki do burgerów,
- 2 liście zielonej sałaty,
- 120 g tartej mozzarelli,
- 4 plastry wędzonej szynki,
- 2 łyżki karmelizowanej cebuli.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od stworzenia domowej roboty burgerów. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, suszony czosnek, sól, pieprz oraz majeranek.
Składniki zagniatam przy pomocy rąk, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową.
Krok 2. Z powstałej mieszanki formuje dwa krążki, po czym obtaczam je w panierce panko z każdej strony.
Dopiero w takiej formie burgery mogą trafić na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Mięsne kawałki smażę z każdej strony po kilka minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję domowy sos do burgera. Aby to zrobić, w jednej misce mieszam ze sobą majonez, musztardę francuską oraz miód.
Krok 4. Usmażone na złocisty kolor burgery przekładam do formy do pieczenia. Na każdym kawałku rozsypuję sporą warstwę żółtego sera, po czym wkładam formę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
W piekarniku podpiekam też delikatnie bułki do przyszłego burgera. I to wszystko!
Krok 5. Czas złożyć burgera. Na początku na blacie kuchennym układam talerz z delikatnie podpieczonym spodem bułeczki. Następnie rozprowadzam na pieczywie pierwszą warstwę sosu. Bezpośrednio na sosie układam liść sałaty.
Krok 6. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Na sałacie układam upieczone kawałki mięsa z dodatkiem sera. Następnie dodaję dwa plastry wędzonej szynki, kolejną dawkę sosu, karmelizowaną cebulę oraz drugą połówkę bułki.
Krok 7. Burgery serwuję tuż po złożeniu. Smacznego!