Burger z szarpanym kurczakiem

Oto pomysł na pyszną kanapkę, której nie będziesz mogła się oprzeć. Burger z szarpanym kurczakiem, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Mięso

  1. 1 szt. cały kurczak
  2. 1 łyżka przyprawa do kurczaka
  3. 2 szt. cytryny z podziałem na pół
  4. 2 szt. cebula

Sos

  1. 1 łyżka mąka pszenna
  2. 1 łyżka musztarda
  3. 1/2 szkl. białe wino

Dodatki

  1. 4 szt. ser żółty plastry
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 4 szt. bułki do hamburgerów
  5. 4 łyżki majonez
  6. 2 szt. marchewki

Sposób przygotowania:

1. Włóż całą cytrynę do środka kurczaka. Następnie dopraw przyprawą do kurczaka.

Obrazek

2. Przełóż kurczaka na formę do pieczenia. Dodaj cebulę i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Tłuszcz z formy przelej na patelnię. Następnie dodaj mąkę pszenną, musztardę i białe wino. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili powstania gęstego sosu.

Obrazek

4. Do marchewki startej na tarce dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

5. Podziel upieczonego kurczaka na mniejsze kawałki.

Obrazek

6. I stwórz swojego burgera, rozsmarowując na bułce majonez. Następnie dodaj upieczoną cebulę, szarpanego kurczaka, żółty ser, marchewkę i drugą końcówkę bułki. Gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu