Wątróbka w chrupiącej panierce - sposób na pokochanie podrobów

Wątróbka w chrupiącej panierce odczaruje jedną z mniej lubianych potraw. W takim wydaniu smakuje po prostu wybornie. Jak przygotować chrupiącą wątróbkę na obiad?

Obrazek
Ewa

Czy wątróbka jest zdrowa?

Wątróbka to jedno z bardziej kontrowersyjnych dań- wiele osób wciąż kojarzy ją z niesmacznym obiadem z dzieciństwa. Jej wartości odżywcze są często niedoceniane, a jest ich naprawdę sporo. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Jednym z powielanych mitów jest to, że w wątróbce gromadzą się toksyny z całego organizmu- nic bardziej mylnego, bo nie pełni ona funkcji magazynującą. Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Oba te składniki wpływają na jakość krwi i ilość czerwonych krwinek. Z tego powodu polecana jest dla osób z anemią.

Ważne jest pochodzenie kupowanej wątróbki- powinna pochodzić od zwierząt hodowlanych. Kupuj ją u sprawdzonych dostawców i lokalnych rzeźników.

Wątróbka w chrupiącej panierce - składniki

         
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu

Przepis na wątróbkę

Zacznij od przygotowania wątróbki. Przepłucz ją i usuń zbędne kawałki tłuszczu i żyłki. Wątróbkę zalej zimnym mlekiem i odstaw na godzinę. W ten sposób pozbywamy się goryczki, a sama wątróbka staje się jeszcze bardziej krucha. Następnie wyciągnij wątróbkę z mleka i obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z solą i pieprzem. Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju przez ok. 5-6 minut. Pamiętaj o przewróceniu ich na drugą stronę.

Obrazek

Wątróbka w chrupiącej panierce

Nasza wątróbka jest już gotowa. Po zdjęciu z patelni możesz położyć chrupiące kąski na chwilę na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak podana wątróbka sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i obiad. Dodaj do niej ziemniaki lub frytki i ulubioną surówkę. Chrupiąca wątróbka odczaruje mit o niesmacznych podrobach, a dzięki panierce przekona wiele osób do jej spróbowania. Warto spróbować!

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie