Babcia do chleba dodawała dwa owoce. Nie zostawały nawet okruszki
Moja babcia to mistrzyni domowych wypieków, a chleb z jej pieca nie ma sobie równych. Wśród klasycznych pszennych i żytnich bochenków wyróżniał się jednak zupełnie inny smak. To nieoczywiste połączenie jest tak smaczne, że w foremce nie zostaje nawet jeden okruszek.
16.10.2024 06:33
Chociaż pieczywo kupić można w każdym sklepie, to domowy chleb zdecydowanie nie ma sobie równych. Pieczenie nie jest trudne, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości przy robieniu zakwasu czy wyrastaniu ciasta. Odwdzięcza się jednak smakiem, który jest po prostu niepowtarzalny. Popisowym przepisem mojej babci był chleb, do którego dodawała żurawinę i gruszkę. Wbrew pozorom nie ma to nic wspólnego z ciastem i jeść takie pieczywo można również z wytrawnymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb z żurawiną i gruszką
Brzmi dość deserowo, ale owocowe dodatki mają zupełnie inną funkcję w pieczywie. Oczywiście podkręcają też smak, ale przede wszystkim sprawiają, że bochenek pozostaje świeży i wilgotny nawet przez 5 dni po upieczeniu. Dzięki temu chleb z żurawiną, gruszką i na zakwasie to prawdziwy długodystansowiec wśród pieczywa.
Chleb z gruszką i żurawiną jest chlebem pszenno-orkiszowym, który przygotujesz na dodatek na drożdżach, więc nie musisz martwić się o zakwas. To prosty przepis na chleb, który zachęci cię do własnych wypieków.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 650,
- 250 ml letniej wody,
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 3 łyżeczki drożdży suszonych instant,
- 2 małe gruszki lub 1 duża,
- 50 g suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej obie mąki, dodaj pokrojoną gruszkę, żurawinę, drożdże i sól. Wlej letnią wodę i dokładnie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko oprószony mąką blat. Uformuj z niego okrągły bochenek.
- Następnie włóż go do koszyka wyłożonego bawełnianą ściereczką oprószoną mąką. Na dno koszyka połóż plaster gruszki
- Przykryj koszyk ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut do wyrastania.
- Wyjmij bochenek z koszyka i delikatnie przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. Celsjusza.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
Domowy chleb pokrój na kromki i delektuj się smakiem. Smacznego!