WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Błyskawiczna pasta kanapkowa. Tylko kilka składników i minutka mieszania

Poszukiwanie pomysłów na udane śniadanie często prowadzi do nowych, totalnie odlotowych przepisów, przy których zostajemy później przez całe lata. To właśnie do tego rodzaju receptur należy ta, z której przygotujesz pyszną pastę kanapkową z cukinii. Sam się przekonaj!

Szybka pasta na kanapki z cukiniąSzybka pasta na kanapki z cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Śniadanie w 2024 roku rządzi się swoimi prawami. Zapewne niewielu spośród nas może sobie pozwolić na to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia wiązał się z długim czasem przygotowania czy wymyślnymi recepturami. I chociaż pośpiech nie jest wskazany w kuchni, należy mierzyć siły na zamiary i z niektórych przepisów po prostu zrezygnować albo zostawić je sobie na weekend. A co w pozostałe dni tygodnia? Cóż, mamy na to kilka sposobów, a wśród nich specjalne miejsce zajmuje pasta kanapkowa z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak zrobić szybką pastę na kanapki?

Czy proces przygotowania takiej przekąski jest łatwy? Tak, zdecydowanie. Nie można jednak zaprzeczyć, że mimo to może on zająć nam zbyt dużo czasu. To dlatego pasta kanapkowa z cukinii może i powinna być przygotowywana z pewnym zapasem. Główne składniki warto przyrządzić wcześniej i umieścić w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. W ten sposób przez kolejne dni śniadanie mamy praktycznie gotowe. Wystarczy pokroić pieczywo, odkręcić słoik z pastą, wymieszać ją i rozsmarować. To ekspresowe, tanie, proste, a dodatkowo pyszne rozwiązanie dla każdego, kto z rana cierpi na deficyt czasu. Serdecznie je polecamy, a przepis prezentujemy poniżej.

Szybka pasta kanapkowa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj umytą, osuszoną i startą cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywa będą już mięciutkie.
  2. Zdejmij i przełóż do naczynia. Twoja baza jest już gotowa, teraz wystarczy odpowiednio ją doprawić.
  3. Zrób to za pomocą soli, pieprzu, cukru i odrobiny ostrej papryki. Gotowe – pozostaje już tylko smarować kanapki i się zajadać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze