PrzepisSzybkie i tanieBłyskawiczna pasta kanapkowa. Tylko kilka składników i minutka mieszania

Błyskawiczna pasta kanapkowa. Tylko kilka składników i minutka mieszania

Szybka pasta na kanapki z cukinią
Szybka pasta na kanapki z cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.10.2024 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poszukiwanie pomysłów na udane śniadanie często prowadzi do nowych, totalnie odlotowych przepisów, przy których zostajemy później przez całe lata. To właśnie do tego rodzaju receptur należy ta, z której przygotujesz pyszną pastę kanapkową z cukinii. Sam się przekonaj!

Śniadanie w 2024 roku rządzi się swoimi prawami. Zapewne niewielu spośród nas może sobie pozwolić na to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia wiązał się z długim czasem przygotowania czy wymyślnymi recepturami. I chociaż pośpiech nie jest wskazany w kuchni, należy mierzyć siły na zamiary i z niektórych przepisów po prostu zrezygnować albo zostawić je sobie na weekend. A co w pozostałe dni tygodnia? Cóż, mamy na to kilka sposobów, a wśród nich specjalne miejsce zajmuje pasta kanapkowa z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić szybką pastę na kanapki?

Czy proces przygotowania takiej przekąski jest łatwy? Tak, zdecydowanie. Nie można jednak zaprzeczyć, że mimo to może on zająć nam zbyt dużo czasu. To dlatego pasta kanapkowa z cukinii może i powinna być przygotowywana z pewnym zapasem. Główne składniki warto przyrządzić wcześniej i umieścić w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. W ten sposób przez kolejne dni śniadanie mamy praktycznie gotowe. Wystarczy pokroić pieczywo, odkręcić słoik z pastą, wymieszać ją i rozsmarować. To ekspresowe, tanie, proste, a dodatkowo pyszne rozwiązanie dla każdego, kto z rana cierpi na deficyt czasu. Serdecznie je polecamy, a przepis prezentujemy poniżej.

Szybka pasta kanapkowa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj umytą, osuszoną i startą cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywa będą już mięciutkie.
  2. Zdejmij i przełóż do naczynia. Twoja baza jest już gotowa, teraz wystarczy odpowiednio ją doprawić.
  3. Zrób to za pomocą soli, pieprzu, cukru i odrobiny ostrej papryki. Gotowe – pozostaje już tylko smarować kanapki i się zajadać. Smacznego!