Błyskawiczna pasta kanapkowa. Tylko kilka składników i minutka mieszania

Poszukiwanie pomysłów na udane śniadanie często prowadzi do nowych, totalnie odlotowych przepisów, przy których zostajemy później przez całe lata. To właśnie do tego rodzaju receptur należy ta, z której przygotujesz pyszną pastę kanapkową z cukinii. Sam się przekonaj!

Szybka pasta na kanapki z cukiniąSzybka pasta na kanapki z cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śniadanie w 2024 roku rządzi się swoimi prawami. Zapewne niewielu spośród nas może sobie pozwolić na to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia wiązał się z długim czasem przygotowania czy wymyślnymi recepturami. I chociaż pośpiech nie jest wskazany w kuchni, należy mierzyć siły na zamiary i z niektórych przepisów po prostu zrezygnować albo zostawić je sobie na weekend. A co w pozostałe dni tygodnia? Cóż, mamy na to kilka sposobów, a wśród nich specjalne miejsce zajmuje pasta kanapkowa z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Jak zrobić szybką pastę na kanapki?

Czy proces przygotowania takiej przekąski jest łatwy? Tak, zdecydowanie. Nie można jednak zaprzeczyć, że mimo to może on zająć nam zbyt dużo czasu. To dlatego pasta kanapkowa z cukinii może i powinna być przygotowywana z pewnym zapasem. Główne składniki warto przyrządzić wcześniej i umieścić w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. W ten sposób przez kolejne dni śniadanie mamy praktycznie gotowe. Wystarczy pokroić pieczywo, odkręcić słoik z pastą, wymieszać ją i rozsmarować. To ekspresowe, tanie, proste, a dodatkowo pyszne rozwiązanie dla każdego, kto z rana cierpi na deficyt czasu. Serdecznie je polecamy, a przepis prezentujemy poniżej.

Szybka pasta kanapkowa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj umytą, osuszoną i startą cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Trzymaj na ogniu do momentu, w którym warzywa będą już mięciutkie.
  2. Zdejmij i przełóż do naczynia. Twoja baza jest już gotowa, teraz wystarczy odpowiednio ją doprawić.
  3. Zrób to za pomocą soli, pieprzu, cukru i odrobiny ostrej papryki. Gotowe – pozostaje już tylko smarować kanapki i się zajadać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie