Robert Makłowicz robi najlepszą zupę grzybową. Prostym dodatkiem wydobywa z niej cały smak
Jeśli zupa grzybowa, to tylko z tego przepisu. Syci, rozgrzewa, otula przyjemnym aromatem i zachwyca wyrazistym smakiem. Trudno przejść obojętnie, kiedy na talerzu rozgrywa się tak wspaniały koncert. A wystarczy, by do garnka z zupą dodać jeden ekstra składnik. To sposób Roberta Makłowicza.
Zupa grzybowa świetnie rozgrzewa i nastraja, kiedy za oknem zimno i pochmurno. To jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie w kuchni leśnych grzybów. Przepisem na tę potrawę podzielił się Robert Makłowicz. Poza klasycznymi składnikami dorzuca jeden - dla wielu nieoczywisty - który w oczywisty sposób wzbogaca smak całości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Zupa ze świeżych grzybów. Robert Makłowicz ma na to patent
Cebula, masło, świeże zioła doskonale komponują się ze smakiem leśnych grzybów. I wydawałoby się, że nie potrzeba niczego więcej. Robert Makłowicz dodaje jednak jeszcze jeden składnik do zupy grzybowej. To bardzo uniwersalny dodatek, który wzbogaca smak zup, mięs, sosów czy deserów w genialny sposób. A mowa o winie.
Makłowicz smak zupy grzybowej z prawdziwków podkręca kieliszkiem porto - rodzajem bardzo słodkiego wina, wzmocnionego spirytusem winnym, wytwarzanego w portugalskiej dolinie Douro w okolicach Porto. Grzyby skomponowane właśnie z tym winem stworzą unikatowy mariaż prostoty i elegancji. Koniecznie wypróbuj.
Zupa grzybowa z prawdziwków. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- 500 g świeżych prawdziwków,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- pół szklanki słodkiej śmietanki,
- 1 kieliszek porto,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do niej grzyby i całość smaż przez 10-12 minut, aż grzyby lekko zarumienią się.
- Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj całość.
- Do grzybów stopniowo wlewaj wywar warzywny, mieszając całość, by nie powstały grudki.
- Do zupy dodaj kieliszek porto i całość gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
- Śmietankę wymieszaj z żółtkami w oddzielnej misce, a następnie powoli wlej mieszankę do zupy, cały czas mieszając na niskiej mocy palnika, aby żółtka się nie ścięły.
- Gotową zupę posyp posiekanym koperkiem natką pietruszki.
- Serwuj z pieczywem lub ziemniakami.