Robert Makłowicz robi najlepszą zupę grzybową. Prostym dodatkiem wydobywa z niej cały smak

Jeśli zupa grzybowa, to tylko z tego przepisu. Syci, rozgrzewa, otula przyjemnym aromatem i zachwyca wyrazistym smakiem. Trudno przejść obojętnie, kiedy na talerzu rozgrywa się tak wspaniały koncert. A wystarczy, by do garnka z zupą dodać jeden ekstra składnik. To sposób Roberta Makłowicza.

Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową jest bezbłędny Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową jest bezbłędny
Źródło zdjęć: © Canva: SGAPhoto, Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot) | Pyszności

Zupa grzybowa świetnie rozgrzewa i nastraja, kiedy za oknem zimno i pochmurno. To jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie w kuchni leśnych grzybów. Przepisem na tę potrawę podzielił się Robert Makłowicz. Poza klasycznymi składnikami dorzuca jeden - dla wielu nieoczywisty - który w oczywisty sposób wzbogaca smak całości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Zupa ze świeżych grzybów. Robert Makłowicz ma na to patent

Cebula, masło, świeże zioła doskonale komponują się ze smakiem leśnych grzybów. I wydawałoby się, że nie potrzeba niczego więcej. Robert Makłowicz dodaje jednak jeszcze jeden składnik do zupy grzybowej. To bardzo uniwersalny dodatek, który wzbogaca smak zup, mięs, sosów czy deserów w genialny sposób. A mowa o winie.

Makłowicz smak zupy grzybowej z prawdziwków podkręca kieliszkiem porto - rodzajem bardzo słodkiego wina, wzmocnionego spirytusem winnym, wytwarzanego w portugalskiej dolinie Douro w okolicach Porto. Grzyby skomponowane właśnie z tym winem stworzą unikatowy mariaż prostoty i elegancji. Koniecznie wypróbuj.

Zupa grzybowa z dodatkiem wina porto smakuje genialnie
Zupa grzybowa z dodatkiem wina porto smakuje genialnie © Canva | Dar1930

Zupa grzybowa z prawdziwków. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g świeżych prawdziwków,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 kieliszek porto,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  2. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do niej grzyby i całość smaż przez 10-12 minut, aż grzyby lekko zarumienią się.
  3. Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj całość.
  4. Do grzybów stopniowo wlewaj wywar warzywny, mieszając całość, by nie powstały grudki.
  5. Do zupy dodaj kieliszek porto i całość gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
  6. Śmietankę wymieszaj z żółtkami w oddzielnej misce, a następnie powoli wlej mieszankę do zupy, cały czas mieszając na niskiej mocy palnika, aby żółtka się nie ścięły.
  7. Gotową zupę posyp posiekanym koperkiem natką pietruszki.
  8. Serwuj z pieczywem lub ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej