PoradyKotlety mielone robię bez bułki i bez jajek. Dużo lepsze niż klasyczne

Kotlety mielone robię bez bułki i bez jajek. Dużo lepsze niż klasyczne

Kotlety mielone bez jajka i bułki pozostaną miękkie i soczyste
Kotlety mielone bez jajka i bułki pozostaną miękkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Canva | robert6666

14.09.2024 10:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Suche i rozpadające się na patelni kotlety mielone to zmora wielu gotujących. Istnieje wiele patentów na uzyskanie soczystych i delikatnych mielonych, jednak jeden - niezwykle prosty i skuteczny - pozwoli dodatkowo przygotować kotlety bez jajek i bułki.

Czy tak w ogóle się da? Przygotowanie mielonych bez jajek i bułki jest możliwe i nie wymaga wielu kombinacji. Wystarczy dodać jeden składnik. Moja rodzina uwielbia, kiedy szykuję mielone w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do mielonych zamiast jajek i bułki?

Tradycyjnie do masy mięsnej dodaje się moczoną bułkę. Metoda ta pojawiła się w PRL, głównie po to, by zwiększyć objętość dania. Jednak woda zawarta w bułce może popsuć strukturę kotletów, sprawiając, że będą rozpadać się na patelni podczas smażenia. Lepszym wyborem jest bułka namoczona w mleku, która eliminuje nieprzyjemny zapach mięsa.

Jeśli jednak zastanawiasz się, co dodać do kotletów mielonych zamiast jajek i bułki, koniecznie wypróbuj patent z surowym ziemniakiem. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczy jeden starty na drobnym oku ziemniak (do przygotowania miękkich soczystych mielonych możesz też wykorzystać tłuczone ziemniaki). Dodatek ten, podobnie do bułki, nada kotletom delikatność, ponadto zawarta w ziemniakach skrobia będzie doskonałym składnikiem, który "sklei" kotlety. Jajka więc również będą zbędne.

Kotlety z dodatkiem ziemniaka będą pulchne i soczyste
Kotlety z dodatkiem ziemniaka będą pulchne i soczyste© Canva | ALEX@DONIN

Kotlety mielone bez jajek i bułki. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka obierz i zetrzyj na drobnym oku, a następnie odstaw ziemniaczaną masę na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Starte ziemniaki połącz z mięsem mielonym, dodaj skrobię, która osiadła na dnie naczynia z wodą po odcedzeniu ziemniaczanej masy.
  3. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę również zetrzyj na drobnym oczku.
  4. Cebulę, czosnek dodaj do masy z mięsa i ziemniaka. Dodaj przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
  5. Z gotowej masy formuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.