Kotlety mielone robię bez bułki i bez jajek. Dużo lepsze niż klasyczne

Suche i rozpadające się na patelni kotlety mielone to zmora wielu gotujących. Istnieje wiele patentów na uzyskanie soczystych i delikatnych mielonych, jednak jeden - niezwykle prosty i skuteczny - pozwoli dodatkowo przygotować kotlety bez jajek i bułki.

Kotlety mielone bez jajka i bułki pozostaną miękkie i soczysteKotlety mielone bez jajka i bułki pozostaną miękkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Canva | robert6666

Czy tak w ogóle się da? Przygotowanie mielonych bez jajek i bułki jest możliwe i nie wymaga wielu kombinacji. Wystarczy dodać jeden składnik. Moja rodzina uwielbia, kiedy szykuję mielone w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Co dodać do mielonych zamiast jajek i bułki?

Tradycyjnie do masy mięsnej dodaje się moczoną bułkę. Metoda ta pojawiła się w PRL, głównie po to, by zwiększyć objętość dania. Jednak woda zawarta w bułce może popsuć strukturę kotletów, sprawiając, że będą rozpadać się na patelni podczas smażenia. Lepszym wyborem jest bułka namoczona w mleku, która eliminuje nieprzyjemny zapach mięsa.

Jeśli jednak zastanawiasz się, co dodać do kotletów mielonych zamiast jajek i bułki, koniecznie wypróbuj patent z surowym ziemniakiem. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczy jeden starty na drobnym oku ziemniak (do przygotowania miękkich soczystych mielonych możesz też wykorzystać tłuczone ziemniaki). Dodatek ten, podobnie do bułki, nada kotletom delikatność, ponadto zawarta w ziemniakach skrobia będzie doskonałym składnikiem, który "sklei" kotlety. Jajka więc również będą zbędne.

Kotlety z dodatkiem ziemniaka będą pulchne i soczyste
Kotlety z dodatkiem ziemniaka będą pulchne i soczyste © Canva | ALEX@DONIN

Kotlety mielone bez jajek i bułki. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaka obierz i zetrzyj na drobnym oku, a następnie odstaw ziemniaczaną masę na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Starte ziemniaki połącz z mięsem mielonym, dodaj skrobię, która osiadła na dnie naczynia z wodą po odcedzeniu ziemniaczanej masy.
  3. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę również zetrzyj na drobnym oczku.
  4. Cebulę, czosnek dodaj do masy z mięsa i ziemniaka. Dodaj przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
  5. Z gotowej masy formuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie